Siirry sisältöön
Blogi 03.05.2018

Suomalaisyritys – suuntaa länteen!

Juuri nyt USA:n markkina tarjoaa suomalaisyrityksille mahdollisuuksia kenties enemmän kuin koskaan aiemmin. Talous kasvaa ja monille uudistuksille on sekä kysyntää että rahoitusta. Markkinoille rantautumista ei ole pakko aloittaa hektisestä Piilaaksosta, vaan jalansijan hakemisen voi hyvin käynnistää muista suurista kaupungeista. Ne tarjoavat suuren markkinan, usein helpomman markkinoillepääsyn sekä perinteisiä bisneksen teon tapoja. Myös USA:sta katsottuna, Suomi vaikuttaa olevan useita vuosia edellä monilla aloilla. Se antaa mahdollisuuksia hinnoitteluun ja takaa hyvät katteet.
Kirjoittaja
Aki Luukkainen

Senior Trade Commissioner
aki.luukkainen [at] formin.fi
+1 310 739 0832

USA:ssa markkinan kokoluokka huikea. Yksistään Los Angelesin alue vastaa maailman 19. suurinta valtiota. Esimerkiksi käynnissä olevilla liikkumisen ja liikenteen kehityshankkeilla on huima 120 miljardin dollarin budjetti. Näissä projekteissa tarvitaan tehokkaita uusia ratkaisuja, insinööriosaamista ja uusia teknologioita sekä erilaisia ohjelmistoja ja järjestelmän komponentteja. Älykkään liikkumisen alue suorastaan huutaa uusia palveluita kasvavan väestömäärän liikuttamiseksi ja ruuhkien vähentämiseksi. 

Ilmailu- ja avaruusteollisuus on kasvussa uusien avaruusteknologiayritysten siivittämänä ja lentoliikenteen uusien palveluiden ja komponenttien kehittymisen myötä. Yritykset Seattlessa, Denverissä, Phoenixissä and Los Angelesissa etsivät teknologisia innovaatioita ja kumppaneita tukemaan kasvua, kun alihankkija ja osaajajoukko kotimaan markkinoilla ei ole riittävä.

ICT-alan kasvu on myös törmännyt kyvykkäiden asiantuntijoiden puutteeseen. Kun yli 60 % Kalifornian alueen koodareista tulee ulkomailta, yritykset ovat ryhtyneet tähyämään ohjelmistoja ja niiden toimittajia maan rajojen ulkopuolelta. Insinöörityön hinta on kivunnut astronomisiin lukemiin San Franciscon lahden alueella.  Kun koodarien vuosittainen palkkakustannus ylittää 200 000 dollaria vuodessa, riittävän lisäarvon tuottaminen yritykselle alkaa olla haastavaa.

USA:ssa 1-2 päivän tavarantoimituksista on tullut normaali palvelu. Nyt yritykset haluavatkin levittää samaa palvelutasoa Latinalaiseen Amerikkaan. Phoenixin lentokentällä maiden yhteinen tullikäsittely tulee mahdollistamaan tämän tulevaisuudessa – näin ollen logistiikkaa, transaktio-ohjelmistoja ja kansainvälisen kaupan työkaluja tarvitaan palvelun rakentamiseen.

Kehitys kohti älykaupunkeja kiihtyy erityisesti New Yorkissa, Bostonissa, Houstonissa, Minnesotassa, San Diegossa ja San Franciscossa. Kiinteistöjen ja prosessien energiatehokkuus on joutunut suurennuslasin alle ja kiertotalous on noussut puheenaiheeksi. Useilla alueilla kärsitään myös puhtaan veden puutteesta – siitä huolimatta vedenkulutus saattaa olla kolminkertainen esimerkiksi Pohjoismaihin verrattuna.

Kokemukseni mukaan kaupankäynti USA:ssa on suoraviivaista, kunhan ratkaisussa on taloudellisesti järkeä. Valmistaudu siis hyvillä esiintymistaidoilla ja ole asiakkaiden saatavilla. Kaupan loppuun saattamien puolestaan vaatii sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Kun mahdollisuuksia on tarjolla lukemattomasti, miksi et suuntaisi kohti länttä?

Boost your growth and sales in USA -event 1.6.

Tule tapaamaan Akia ja muita korkeatasoisia USA:n kaupan asiantuntijoita Business Finlandin tapahtumaan 1.6. “Boost your growth and sales in USA”

Tapahtuma tarjoa tietoa ja yrityskohtaista sparrausta USAn markkinoille menoon. Ajantasaisen markkinainfon lisäksi sinulla on mahdollisuus henkilökohtaiseen valmennukseen tarpeidesi mukaan esimerkiksi rahoituksen, myynnin ja markkinoinnin sekä juridisten kysymyksen ja yrityksen kehittämistarpeiden osalta. Ilmoittaudu nyt