Siirry sisältöön
Blogi 20.04.2020

Kriisirahoituksen ensimmäiset viikot – miten yhdistää nopeus, tarkkuus ja vastuullisuus

Kun maaliskuun puolivälissä hallitus päätti esittää yrityksille tukipakettia koronaviruksen aiheuttamien vaikeuksien hillitsemiseksi, meille jäi Business Finlandissa vain muutama päivä aikaa pistää rahoitus pyörimään. Neljässä viikossa olemme tehneet päätöksiä yhden vuoden hankemäärän verran. Yhteishenki ja tekemisen meininki on ollut käsin kosketeltavaa. 
Kirjoittaja
Reijo Kangas

Johtaja
reijo.kangas (at) businessfinland.fi

Nopeutemme ja tasapuolisuutemme on ennennäkemättömän tiukan tarkastelun kohteena. Yrittäjiä kiinnostaa, missä järjestyksessä hankkeet arvioidaan ja ovatko arviot luotettavia. Se on hyvä juttu. Kiireestä ja kriisitilanteesta huolimatta julkisen rahoittajan on toimittava avoimesti, vastuullisesti ja lakeja noudattaen.

Häiriötilannerahoituksen parissa työskentelee täysipäiväisesti noin sata henkilöä. He arvioivat hakemuksia ja yritysten taloustietoja, tekevät rahoituspäätöksiä ja johtavat hakemusten käsittelyä. He kehittävät digitaalista asiointia ja hakemusten käsittelyyn vaadittavaa ohjelmistoa. He neuvovat ja vastaavat yritysten kysymyksiin, laativat ohjeita ja päivittävät verkkosivuja.

Hankkeet jaetaan arvioitavaksi saapumisjärjestyksessä. Tämän jälkeen jono etenee jokaisella hankekäsittelijällä vähän eri tahtiin riippuen siitä, paljonko hakemusten sisällössä on selvitettävää. Ihannetapauksessa yhden hakemuksen käsittelyyn menee vain vartti, mutta toisinaan joudumme pyytämään lisätietoja ja perehtymään asioihin tarkemmin. Tämä johtuu siitä, että kaikille yrityksille rahoituksemme ei sovi tai sitä ei voi myöntää.  Rahoitusta ei myöskään voi käyttää täysin vapaasti. Lain mukaan emme esimerkiksi voi tällä rahoituksella rahoittaa investointeja tai jakelukanavan – kuten verkkokaupan – perustamista.

Business Finlandin tuki on aina tarkoitettu yritykselle uusien asioiden kehittämiseen. Niin nytkin, vaikka kehittäminen voi tässä tilanteessa olla hyvinkin käytännönläheistä, oman toiminnan uudistamiseen liittyvää. Kehittämiselle on hyvät perusteet: liiketoiminnan kehittämiseen panostavat yritykset toipuvat muita nopeammin nousun alkaessa.

Hankkeiden sisältöä arvioidessa näyttää selvältä, että Suomessa otetaan tosissaan digiloikkaa. Uusia digitaalisia sovelluksia ja palveluja kehitetään urakalla. Perinteistä osaamista yhdistellään digitaaliseen osaamisen kanssa. Yritykset haluavat tällä hetkellä panostaa myös toimitusketjujensa korjaamiseen. Tällä haetaan varmempaa riskien hallintaa ja varmuutta tulevaisuutta ajatellen.

Asiantuntevat konsultit ovat erinomainen apu ja tuki yrityksille strategian tai liiketoiminnan uudistamisen suunnittelussa. Yritysten kannattaa hyödyntää heitä erityisesti silloin, kun etsitään uutta suuntaa ja näkökulmaa. Hakemusvaiheessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä emme voi rahoittaa ennen projektin alkua syntyneitä kustannuksia. Olemme kehittäneet hakemuspalveluamme jo pitkään ja hioneet siitä mahdollisimman selkeän. Hakemusten tekeminen ja raportointi ovat yksinkertaisia asioita, jotka yrittäjä voi yleensä hoitaa yksinkin.

On selvää, että toimintaamme ja tämän rahoituksen tuloksia tullaan arvioimaan jälkikäteen. On varmaa, että kaikki yritykset eivät tule menestymään.  Uskon vahvasti, että joukosta löytyy myös useita menestystarinoita. Yrityksiä, jotka tulevat löytämään uusia reittejä kasvuun.