Siirry sisältöön
Blogi 31.07.2020

Pakkauksella vauhtia elintarvikevientiin

Suomeen tuotava elintarvike on arvoltaan keskimäärin 2,4-kertainen verrattuna Suomesta vietävään tuotteeseen. Luku alleviivaa suomalaisen elintarvikeviennin raaka-ainevetoisuutta ja tuonnin keskittymistä valmiisiin kuluttajatuotteisiin. Suomalaisen raaka-aineen puhtaus ja turvallisuus ovat toimineet tuotekärkinä, mutta yksin niillä ei kiristyvässä kilpailutilanteessa pärjätä. Tarvitsemme ehdottomasti enemmän lisäarvoa sisältäviä valmiita kuluttajatuotteita vientiin.
Kirjoittaja

Mari Lappi-Kaipio

Project Manager, Boosting Export with Packaging, Food from Finland,
Business Finland
mari (at) vientikoutsi.com

Boosting Export with Packaging (BEWP) – Pakkauksella vauhtia vientiin on Food from Finland -ohjelman kunnianhimoinen yritys herätellä elintarvikeyrityksiä tiedostamaan kohdemarkkinoiden erityispiirteet kuluttajatuotteiden brändäyksessä, sekä tuotekonseptien ja pakkausten suunnittelussa. Mitä kauemmaksi mennään suhteellisen suljetulta ja homogeeniselta kotimaan markkinalta, sen enemmän vaaditaan markkinakohtaista kilpailukykyä, ymmärrystä ja erottautumista. Menestys ei synny itsestään, mutta ei lisäarvotuotteiden kehittäminen sentään ole astraalitiedettä.

"Maailmassa on puoli miljoonaa brändiä. Vuoteen 2030 mennessä keskiluokkaan arvioidaan kuuluvan 5 miljardia henkilöä. Kuinka oma brändisi erottuu?" haastaa tanskalainen tulevaisuustutkija Carten Beck, joka aloittaa BEWP-webinaarien sarjan 24.8. aiheella Trendit ja maailma Covid-19 jälkeen. Heti perään 26.8. tarjolla on suoraa puhetta ostajan näkökulmasta, kun saksalaisen Lifestyle-ketju Manufactumin ostaja Martin Erdmann kertoo, mikä tuontituotteissa mättää. Syyskuun 22. ja 24. webinaareissa paneudutaan designiin ja brändäykseen, sekä kohdemarkkinalle suunnattuun konseptiin. Kotimaiset pakkausvelhot Anssi Kähärä Werkligiltä ja Renne Angelvuo Win Win Designilta pureutuvat tuotteiden tarinoihin. Palkittu japanilainen pakkaussuunnittelija Fumi Sasada analysoi aasialaista pakkauskieltä, sekä valaisee esimerkein, kuinka suomalaiset tuotteet istuvat siihen.

"Konseptin testaus ei ole kallista, mutta epäonnistunut lanseeraus on. Päätös pitää ulkoistaa tuotetta käyttävälle kuluttajalle." 6.10. webinaarin aiheena onkin matalan kynnyksen online-testaus ja verkkovalmennusten sarjan viimeistelee pakkauksen ja tuotteen kuluttajatestaukseen perehtyvä webinaari 9.10. Valmentajina toimivat Heli Holttinen ja Dani Kamras Cambrilta, sekä Virpi Korhonen ja Eero Seppälä Sense N Insightilta.

Maksuton vientivalmennus siirtyi verkkoon

"Pakkauksella vauhtia vientiin" -koulutusohjelma toteutetaan verkkovalmennuksina. Webinaarit koostuvat kaikille avoimesta alustuksesta, jonka jälkeen saatua tieto syvennetään työpajoissa. Paikkoja työpajoihin on tarjolla rajoitetusti ja osallistuminen edellyttää etukäteistehtävän suorittamista. Workshopeissa yritysten tuotteita ja tuoteideoita arvioivat kotimaiset ja ulkomaiset ammattilaiset, sekä verrokkiryhmä.

Food from Finlandin ohjelmapäällikkö Esa Wrang toivoo, että ohjelma rohkaisee yrityksiä astumaan ulos poteroistaan ja kehittämään uusia, pidemmälle brändättyjä, korkealle jalostettuja kuluttajatuotteita. Kotimaassa kilpailevat yritykset voivat viennissä saavuttaa menestystä tekemällä yhteistyötä. Jostakin villistä ideasta syntyy se uusi vientimenestys.

Lisätietoja

Mari Lappi-Kaipio
Project Manager, Boosting Export with Packaging
Food from Finland, Business Finland
mari (at) vientikoutsi.com
puh. 050 401 2288
foodfromfinland.fi