Siirry sisältöön
Blogi 10.06.2020

Vihreä elvytys luo suomalaisyrityksille mahdollisuuksia

Koronakriisin myötä julkisuuteen on tullut uusi keskustelunaihe: vihreä elvytys. Niin Suomen hallitus kuin Euroopan komissiokin ovat ottaneet vahvasti kantaa sen puolesta, että kriisin jälkeinen jälleenrakennus tehdään päästövähennystavoitteita toteuttavalla tavalla.
Kaisa Hernberg

Business Finlandin Cleantech-teeman ohjelmien johtaja

Puh. +358 40 562 3242
kaisa.hernberg (at) businessfinland.fi

Suomalaisten yritysten kannalta vihreä elvytys avaa paljon mahdollisuuksia, koska vähähiilisyyteen ja energiatehokkuuteen tähtäävät ratkaisut muodostavat merkittävän osan Suomen viennistä.

EU aktiivisena

Euroopan komissio on julkaissut oman jälleenrakennuspakettinsa Recovery Plan for Europe, joka painottaa lähiaikojen investointien sekä digitaalisen ja vihreän siirtymän tärkeyttä. EU:n InvestEU-ohjelman rahoitusta on tarkoitus lisätä ja suunnata sitä erityisesti digitalisaatioon sekä kestävän infrastruktuurin rakentamiseen. Suunnitteilla on myös uusi strateginen investointirahoitusinstrumentti.

Jälleenrakennuspakettia käsitellään kesän ja syksyn aikana EU:n päätöksentekoelimissä, ja täytäntöönpanon on tarkoitus alkaa tammikuussa 2021.

Myös EU:n Horisontti-innovaatiorahoituskehystä on tarkoitus vahvistaa ja kohdentaa rahoitusta erityisesti terveyteen sekä vihreään ja digitaaliseen siirtymään liittyviä hankkeita. Syyskuussa avautuu Horisontti 2020 -ohjelman Green Deal -haku, jonka 11 teeman joukossa on useita suomalaisyritysten kannalta kiinnostavia aiheita, kuten teollisuuden hiilikierron sulkeminen, energia- ja resurssitehokas rakentaminen sekä vihreät satamat ja lentokentät.

Mitä tapahtuu Suomessa?

Kotimaassa hallitus julkisti kesäkuun alussa ensimmäisen vihreän elvytyksen paketin osana lisäbudjettia. Rahoitusta on tulossa muun muassa energiatuen suuriin demonstraatiohankkeisiin, julkiseen liikenteeseen, luontomatkailun kehittämiseen ja puurakentamiseen. Vaken hallinnoima ilmastorahasto saa 300 miljoonaa euroa lisäpääomaa, ja myös Business Finlandille myönnettiin lisävaltuutta muun muassa veturiyrityskampanjan hankkeiden toteutukseen.

On mielenkiintoista nähdä, miten kotimainen ilmastoelvytys jatkuu tästä eteenpäin. Vihriälän ja Hetemäen työryhmien sekä ilmastopaneelin raporteissa on nostettu esiin puhtaan energiantuotannon, energiatehokkuuden, kestävän liikkumisen infrastruktuurin, bio- ja kiertotalouden ja uusien puhtaiden ratkaisujen tukemisen tärkeyttä. Näihin suosituksiin on helppo yhtyä – niissä yhdistyvät positiiviset talous- ja vientivaikutukset sekä ilmastovaikutukset.

Suomalaisten yritysten kannalta paras tilanne syntyy, kun kotimainen elvytys luo markkinoita ja mahdollisuuksia osoittaa suomalaisten ratkaisujen toimivuus käytännössä, ja EU-hankkeet tarjoavat väylän solmia kansainvälisiä kumppanuuksia ja päästä osaksi eurooppalaisia arvoketjuja.

Business Finlandin ohjelmat näköalapaikka

Miten erilaisista rahoitus- ja tukimalleista sitten pysyy parhaiten kartalla ja miten hankkeisiin pääsee mukaan? Yhden erinomaisen näköalapaikan tarjoavat Business Finlandin ohjelmat. Ohjelmien kautta jaetaan ajankohtaista tietoa ja niiden kautta voi verkostoitua potentiaalisten kumppaneiden kanssa ja päästä mukaan vähähiilisiä ja kiertotalouden ratkaisuja kehittäviin innovaatiohankkeisiin.

Business Finlandin EU-asiantuntijat ovat myös tärkeä tietolähde. He seuraavat aktiivisesti EU:n innovaatiorahoituksen ja EU-ohjelmien kehitystä sekä järjestävät tietoiskuja tulevista rahoitushauista. Asiantuntijamme myös neuvovat mielellään EU-rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä. Lisätietoa löydät verkkosivuiltamme.