Astelin BF-taloon virtuaalisesti viime vuoden kesäkuun puolivälissä. Minulla ei ollut silloin hajuakaan siitä, mihin kyseinen tie tulisi viemään. Hain kesätöitä pahamaineisen koronakevään aikana ja kuin lottovoittona sain työn, joka ei ollut vain kesätyö, vaan yli vuoden kestävä pesti koronaurotöiden eli häiriörahoituksen parissa.
Tänä keväänä tein täyskäännöksen, tai ainakin tulin täysin uuden risteyksen haaraan, saadessani mahdollisuuden työskennellä oman mielenkiinnon kohteeni eli kestävän kehityksen parissa. Viimeisen neljän kuukauden ajan olen kulkenut uutta BF-tietäni pitkin harjoittelijana CASB:iksi kutsutun projektin parissa. CASB-lyhenne tulee sanoista Change Agent for Sustainable Business, eli kestävän liiketoiminnan muutosagentti, joksi Business Finland pyrkii kunnianhimoisesti uuden strategiansa ja toimintansa avulla.
Olen millenniaali, joten kärsin ikäluokalleni tyypillisesti kroonisesta ilmastoahdistuksesta. Olen useasti mieleni pahoittanut siitä, että kapitalismi on rikki ja hyvinvoinnin rakentaminen perustuu sekä ihmisoikeus- että ympäristörikkomuksille. Näin ollen minulle on hyvin luontevaa olla kiinnostunut kestävästä kehityksestä, jota voisi kuvailla optimistisesti jopa lääkkeeksi, jonka avulla sukupolveni ja tulevien sukupolvien mahdollisuudet elämään tällä planeetalla turvataan.
Viime vuonna, työskennellessäni koronaurakan parissa, seurasin tiiviisti Business Finlandin strategian uudistamistyötä. Olin innoissani siitä, että kestävä kehitys oli nousemassa ensi kertaa strategian ytimeen. Myönnän kuitenkin, että minussa heräsi skeptisyyden tunteita. Viherpesuun ja kauniisiin korulauseisiin monesti törmänneenä minua pelotti, että tämä olisi jälleen kerran "taas sitä mennään" -kategoriaa. Uudistus herätti minussa paljon ajatuksia, erityisesti kysymyksiä, mutta myös mielenkiintoa muutoksiin ja konkreettisiin toimiin liittyen.
Muutosagenttina Business Finland pyrkii auttamaan asiakkaitaan parantamaan ekologista, sosiaalista ja taloudellista vastuutaan lisäämällä tietoisuutta ja kannustamalla kiinnittämään huomiota kestävään kehitykseen.
Miten kestävä kehitys lopulta näkyy uudistetussa strategiassa? Monellakin tavalla. Organisaation ydintehtävä on muotoiltu niin, että siinä tulee kestävyysnäkökulma ilmi. Kestävä kehitys on talouskasvun ja kilpailukyvyn ohella strategian keskiössä. Ja jotta kestävyyden tavoitteet voidaan saavuttaa, strategiassa painotetaan kestävän liiketoiminnan muutosagentiksi muuntautumista.
Muutosagenttina Business Finland pyrkii auttamaan asiakkaitaan parantamaan ekologista, sosiaalista ja taloudellista vastuutaan lisäämällä tietoisuutta ja kannustamalla kiinnittämään huomiota kestävään kehitykseen. Lisäksi Business Finland pyrkii tukemaan ja auttamaan asiakkaitaan tuottamaan ratkaisuja, joilla on positiivisia kehitysvaikutuksia. Kaiken tämän ohella Business Finlandin pitää myös varmistaa, että se itse toimii kestävästi. Mutta millaisia konkreettisia toimia tämä tarkoittaa?
Omassa työssäni olen kartoittanut kestävän kehityksen tilaa Suomen yrityksissä, työstänyt asiakaskyselyä pk-yritysasiakkaillemme ja ollut mukana miettimässä henkilöstölle sopivia koulutuksia kestävän kehityksen teemaan liittyen. Lisäksi olen haastatellut kollegoitani ja päässyt seuraamaan jo käynnissä olevia projekteja, pilotteja tai ydintekemisen aktiviteetteja, jotka liittyvät kestävään kehitykseen. Olen siis päässyt todistamaan, että korulauseiden sijaan Business Finlandilla tehdään jo nyt niitä konkreettisia toimia.
Vaikka ensikosketukseni Business Finlandiin olikin koronarahoitukseen liittynyt mediahuomio keväällä 2020, ovat odotukseni sen jälkeen kuitenkin ylittyneet reippaasti. Mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi olen päässyt haastamaan itseäni ja minua on kuunneltu. Olen pystynyt vaikuttamaan asioihin ja saanut vastuuta. Lisäksi olen päässyt työskentelemään monipuolisesti eri alojen rautaisten ammattilaisten kanssa. Mikä parasta, olen myös onnistunut lääkitsemään omaa ilmastoahdistustani.
Minulla ei vieläkään ole tarkkaa havaintoa siitä, mihin tieni tulee lopulta viemään, mutta baana on niin sanotusti auki.