Siirry sisältöön
Blogi 11.10.2021

Missiot tulevaisuuden suunnannäyttäjinä: Harjoittelu Business Finlandin strategiayksikössä

Millaista on työskennellä Business Finlandin strategiayksikössä? Entä mitä ovat missiot ja miten ne ohjaavat Suomen tulevaisuutta? Business Finlandin Strategy Support Trainee Emmi Kuusisto kertoo, millaista on työskennellä suurien globaalien haasteiden parissa ja miten hän tukee Business Finlandin strategista tavoitetta olla entistäkin vaikuttavampi yhteiskunnallinen toimija. Blogi on osa syksyn aikana julkaistavien harjoittelijablogien sarjaa.
Kirjoittaja
Emmi Kuusisto

Strategy Support Trainee
Business Finland

Näköalapaikka tulevaisuuteen

Oma tarinani Business Finlandin kanssa alkoi jo kesällä 2020, kun aloitin työni häiriötilannerahoituksen parissa. Hyppy luentosalista etätoimistoon oli suuri niin haasteena kuin mahdollisuutenakin. Yhteiset kampuslounaat muuttuivat etäkahveiksi työkavereiden kanssa ja koronakevään mukanaan tuoma epävarmuus työsuhteeksi, joka lopulta tänä vuonna johdatti minut ensikosketukseen oman alani työtehtävien, eli strategian, kanssa. Harjoittelu strategiayksikössä ja Business Finlandin missioiden parissa on avannut minulle aivan uuden maailman. Jo nyt peräpeiliin katsoessa on hienoa nähdä, miten oma osaamiseni on kehittynyt ja näkemys asioista on laajentunut työtehtävien myötä. Sekä aiempaa pestiäni häiriötilannerahoituksen parissa että nykyistä rooliani harjoittelijana voikin kuvata aidoksi näköalapaikaksi Suomen yrityskentälle ja tulevaisuuden ennakointityölle.

Aika ajatella isosti

Missiot ovat isoja ja kunnianhimoisia kokonaisuuksia, joilla tavoitellaan taloudellisen arvonluonnin lisäksi suurempaa systemaattista muutosta yhteiskunnassa. Missiotyö on kytköksissä Business Finlandin viime vuonna uudistettuun strategiaan, jonka yhtenä tavoitteena on lujittaa Business Finlandin roolia vahvana yhteiskunnallisena toimijana. Missiot ja missiolähtöinen ajattelutapa ovat Business Finlandille siis uusia, ja tällä hetkellä konseptia pilotoidaan.

Työtä ei tehdä yksin, vaan pyrimme osaltamme varmistamaan sen, että suomalaiset toimijat ovat aktiivisesti mukana ratkaisemassa globaaleja haasteita, eivätkä vain sopeutumassa muuttuviin markkinoihin.

Pilottimissioiksi valikoituneet vähähiilisyys- ja digitaalisuusteemat ovat esimerkkejä tämän hetken suurista haasteista, joiden ratkaisemiseen tarvitaan juuri missiolähtöistä ja laaja-alaista yhteistyötä erilaisten kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Työtä ei siis tehdä yksin, vaan pyrimme osaltamme varmistamaan sen, että suomalaiset toimijat ovat aktiivisesti mukana ratkaisemassa globaaleja haasteita, eivätkä vain sopeutumassa muuttuviin markkinoihin. Käytännössä missioissa yhdistyvät pitkän aikajänteen strateginen ennakointityö ja yritysten auttaminen tässä ja nyt.

Missiotyö on omalta osaltani pitänyt sisällään monipuolisesti erilaisia tehtäviä työpajojen fasilitoinnista johtavien kansainvälisten innovaatiostrategioiden tunnistamiseen. Työ on ollut moniulotteisempaa kuin osasin odottaa. Olen päässyt tekemään konkreettisia asioita, joihin koulunpenkillä istuessa ei pääse käsiksi. Niin sanotusti perinteisten strategiaan liittyvien työtehtävien ohella olen päässyt osallistumaan esimerkiksi kansallisen hankintakilpailutuksen valmisteluun ja viestinnän kehittämiseen. Yhdessä asiantuntijoiden kanssa olen päässyt pohtimaan myös esimerkiksi sitä, miltä näyttää terveys- ja hyvinvointiala vuonna 2040.

Merkityksellinen työ motivoi

Minulle on tärkeää tehdä työtä, jonka koen merkitykselliseksi. Vaikka käsittelen työssäni valtavia haasteita, joihin ei ole olemassa konkreettisia ratkaisuja tässä ja nyt, koen silti, että työni kautta pystyn vaikuttamaan isoihinkin asioihin. Olen myös huomannut siirtyessäni "koronakuplasta" strategiayksikköön toiselle puolelle organisaatiota, kuinka moniulotteinen organisaatio Business Finland todellisuudessa onkaan. On esimerkiksi ollut hienoa huomata, miten kansainvälinen verkostomme vetää yhtä köyttä ja toteuttaa Business Finlandin strategiaa maailmalla.

Siirtyminen osaksi projekteja on sujunut vaivatta myös etänä. Yhteistä tekemistä täällä on todella paljon ja monesti tuntuu, että yhteistyö Teamsin kautta saattaa olla jopa helpompaa kuin mitä se mahdollisesti konttorilla olisi ollut. Etenkin, kun ajatustyötä tehdään vahvasti porukalla, ei tunnu siltä, että joutuisi tekemään asioita yksinään. Olen ilolla kantanut nuoren edustajan viittaa ja edustanut Business Finlandin nuorta sukupolvea. Business Finlandin strategiassa näkyy vahvasti kestävän kehityksen arvot, joihin monen nuoren on helppo samaistua. Merkityksellinen työ motivoikin eteenpäin. On hienoa nähdä, että tekemällämme työllä on konkreettisia vaikutuksia!

Lue lisää työskentelymahdollisuuksista Business Finlandissa