Siirry sisältöön
Blogi 20.12.2021

Uteliaisuus, oppiminen ja verkottuminen viennin edistämisen keskiössä

Delegaatiovierailut avaavat ovia korkean tason tapaamisiin ja tarjoavat verkottumismahdollisuuksia tärkeiden yrityskontaktien kanssa. Pitkäaikaisia liikesuhteita luodaan kuitenkin asiakkaan tarpeita ymmärtämällä ja niihin vastaamalla – tarvitaan siis paljon uteliaisuutta, oppimisen halua ja avoimuutta, kun tavoitteena on laajentaa toimintaa kansainvälisille markkinoille.
Kirjoittaja
Laura Ylä-Sulkava

Henkilöstöjohtaja

X:
@YlaSulkava

Suomi elää viennistä – se on lääke tuonti-investointien ohella paikkaamaan koronasta syntyvää talouden aukkoa. Osallistuin hiljattain ministeri Ville Skinnarin vetämälle Team Finland -matkalle Brasiliaan. Suomalaisilla yrityksillä on paljon annettavaa niin valmistavassa teollisuudessa kuin metsä-, kaivos-, terveys-, energia- ja digitoimialoilla. Mikä ettei kuluttajamarkkinoillakin; ensimmäinen suomalaisen pienpanimon olut – Savonlinnasta lähtöisin oleva Olaf Pale Ale – on saatu markkinoille vähän aikaa sitten. Sama olut on muuten valittu Japanissa viralliseksi saunaolueksi.

Brasilia ja Suomi ovat kauempaa katsottuna varsin samanlaisia: harvaan asuttuja ja metsäisiä. Käytännön ratkaisuissa Suomen vahva osaaminen tietoverkoissa ja digitaalisuudessa tuo uusia ratkaisuja. Esimerkiksi Amazonin metsiä valvotaan espoolaisen yrityksen Iceyen tuotteilla. Brasilialaisia ja suomalaisia yhdistää myös avoimuus innovaatioille. Brasilian suuret energia-, metsä- ja kaivosyhtiöt järjestävät innovaatiokilpailuja ja perustavat startup-hautomoja.

Suomi elää viennistä – se on lääke tuonti-investointien ohella paikkaamaan koronasta syntyvää talouden aukkoa.

Suomen vienti Brasiliaan on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa ja kysyntää näyttäisi riittävän. Brasiliassa toimii tällä hetkellä noin 50–60 suomalaista yritystä. Tuoreen vientimatkan tuloksena määrä kasvanee, sillä moni yritys sai sovittua jatkoneuvotteluista.

Business Finlandin henkilöstöasioista vastaavana johtajana ilahduin erityisesti matkalla mukana olleiden yrittäjien avoimuudesta ja uteliaisuudesta oppia ymmärtämään Brasilian markkinaa ja paikallisia tarpeita. Suomalaisuuteen usein liitettävä jäyhyys jäi narikkaan, ja tilalle astui toisen huomioiminen, joka brasilialaisessa bisneskulttuurissa on tärkeää.

Vaikka ulkona olisi paahtava helle ja painostava ilmankosteus, tapaamisiin ei mennä shortseissa. Keskustelukumppani huomioidaan kunnioittavalla käytöksellä ja pukeutumisella, ystävällisyydellä ja hymyllä – ihan työelämän perustaidoilla, jotka saattavat joskus vieraassa ympäristössä unohtua.

Uteliaisuus, halu oppia sekä avoimuus yhteistyölle ja verkottumiselle ovat niitä piirteitä, joita suomalaiset tarvitsevat entistä enemmän laajentaessaan toimintaansa kansainvälisille markkinoille

Brasiliassa luodaan pitkäaikaisia liikesuhteita asiakkaan tarpeita ymmärtämällä ja niihin vastaamalla. Nekin aika yleismaailmallisia asioita.

Vienninedistämismatka teki varsin konkreettisella tavalla näkyväksi sen, että hyvä, markkinoille sopiva tuote tai palvelu ei pelkästään riitä menestykseen. Uteliaisuus, halu oppia sekä avoimuus yhteistyölle ja verkottumiselle ovat niitä piirteitä, joita suomalaiset tarvitsevat entistä enemmän laajentaessaan toimintaansa kansainvälisille markkinoille.

Ihme tapahtuu aina ihmisten välillä. Sen päälle on hyvä rakentaa.

Lue lisää Team Finland -vienninedistämismatkoista