Siirry sisältöön
Blogi 21.10.2021

Vienninedistäminen on kestävyyslaji, jossa onnistuminen vaatii erinomaisen tiimin

Koronapandemia mullisti ihmisten elämää ympäri maailman. Samalla kun pohdimme ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä, jouduimme miettimään, mitä sulkeutuneet rajat tarkoittavat yrityksien ja erityisesti kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten näkökulmasta. Kuinka vienti maailmalle onnistuu, kun maailma yllättäen sulkeutuu?
Kirjoittaja
Mika Lintilä

Elinkeinoministeri

Twitter:
@MikaLintila

Tänä syksynä, kiitos rokotteiden, pääsin ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen matkustamaan yritysdelegaation kanssa Team Finland -vienninedistämisvierailulle. Kohteena oli Yhdistyneet Arabiemiraatit ja Dubain maailmannäyttely. Sain kunnian olla ensimmäinen suomalainen ministeri vierailemassa Dubai Expossa, joka sekin oli siirretty pandemian vuoksi vuodella suunniteltua eteenpäin. Team Finland -yritysdelegaatiossa mukana olivat BMH Technology, Griffin Refineries, GTK, Korkia, L7 Drive, Nokia, Valmet, Valoe ja Wärtsilä.

Vientiä ja myyntiä maailmalle on tietysti tehty myös pandemian aikana − etänä. Pakollinen tauko fyysistä vierailuista konkretisoi minulle Team Finland -vierailujen merkityksen. Asioita voi hoitaa myös etäyhteyksin, mutta aidot keskustelut ja luottamukselliset välit syntyvät helpoiten kasvokkaisissa kohtaamisissa. 

Pakollinen tauko fyysistä vierailuista konkretisoi minulle Team Finland -vierailujen merkityksen. Asioita voi hoitaa myös etäyhteyksin, mutta aidot keskustelut ja luottamukselliset välit syntyvät helpoiten kasvokkaisissa kohtaamisissa.

Dubain vierailulla tapasimme yritysdelegaation kanssa paikallisia päätöksentekijöitä sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta. Tällä vierailulla halusimme erityisesti oppia lisää Persianlahden alueen kiertotalousalasta sekä kertoa paikallisten tarpeisiin vastaavasta suomalaisyritysten osaamisesta ja tarjonnasta. Arabiemiraateissa on suuri tarve uudistaa ja kehittää esimerkiksi jätteenkäsittelyä

Team Finland -vierailut ovat tärkeä työkalu viennin edistämisessä

Kilpailu maailmalla on kovaa ja kaupat vaativat hyvän tuotteen lisäksi suunniteltua vienninedistämistä, yhteistyötä eri toimijoiden kesken ja hyviä kontakteja. Viennissä ei ole pikavoittoja luvassa, vaan kyseessä on ennemminkin kestävyyslaji. Sopiva vertauskuva voisi olla esimerkiksi 50 kilometrin hiihto, jossa maaliin pääsevät sisukkaimmat, parhaassa kunnossa olevat ja ne, joilla on paras tiimi.

Tässä kestävyyslajissa Team Finland -verkosto on suomalaisille yrityksille korvaamaton tiimi. Kun vierailujen kohteet ja tavoitteet on hyvin suunniteltu, vierailu hyvin valmisteltu, yritysten rahkeet ja resurssit uusille markkinoille kunnossa, niin vierailuilla voi olla todella merkittävä vaikutus kauppojen toteutumiseen ja niiden aikatauluihin.

Vienninedistämisen kestävyyslajissa Team Finland -verkosto on suomalaisille yrityksille korvaamaton tiimi.

Haluan tässä vaiheessa maailman avautumista ja puoleentoista vuoteen ensimmäisen Team Finland -vierailun jälkeen kiittää erinomaisesta matkasta Dubai-vierailun järjestäjätahoja: Business Finlandia, ulkoministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä vierailusta vastannutta tiimiä sekä delegaation yrityksiä.

Maailma avautuu ja menestyksekästä Team Finland -yhteistyötä on ilo jatkaa.

Mika Lintilä
Elinkeinoministeri

Tutustu Team Finland -delegaatiomatkoihin