Japani on jo pitkään ollut suomalaisille imagoltaan puhdas ja länsimaiseen tapaan ympäristöystävällisyyteen pyrkivä maa. Monelle voikin tulla yllätyksenä, että Japanissa tuotetaan toiseksi eniten muoviroskaa per henkilö koko maailmassa, heti Yhdysvaltojen jälkeen.
Markkinan suuruus ja paine muoviroskan vähentämiseen luo valtavia mahdollisuuksia suomalaisille pakkaus- ja kierrätysinnovaatioille.
Pelkkiä muovi raaka-aineita liikkuu Japanissa noin 10–11 miljoonaa tonnia vuodessa. Suuri osa roskasta on ollut tapana viedä muualle Aasiaan. Viime vuosina useat maat ovat kieltäneet tai rajoittaneet muovijätteen tuontia ulkomailta asettaen tämän toimintatavan tiensä päähän. Markkinan suuruus ja paine muoviroskan vähentämiseen luo valtavia mahdollisuuksia suomalaisille pakkaus- ja kierrätysinnovaatioille.
Japani on herännyt ongelmiin muovituotteisiin liittyen, ja 2019 maa julkaisi uuden strategian muovinkäytön vähentämiseksi (Resource Circulation Strategy for Plastics). Strategia sisältää useita konkreettisia tavoitteita muovin vähentämiseksi: kertakäyttömuovin vähentäminen 25 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, monikäyttöinen tai kierrätettävä design kaikille pakkaustuotteille 2025 mennessä, 60 prosentin kierrätys pakkauksille 2030 mennessä ja tavoite tuottaa kaksi miljoonaa tonnia biomassapohjaisia muoveja vuoteen 2030 mennessä. 2020 kesä oli japanilaisille kuluttajille näkyvä esimerkki uusista tuulista: kaupat velvoitettiin ensi kertaa ottamaan maksu muovisista ostoskasseista, joita perinteisesti oli jaettu ilmaiseksi pienimmänkin ostoksen yhteydessä.
Nyt huhtikuussa 2022 Japanin tahti kiristyy: voimaan on tullut uusi säädös (Act on Promotion of Resource Circulation for Plastics). Se vaatii isoja toimijoita keskeisillä kertakäyttöisiä muovituotteita kuluttavilla aloilla, esimerkiksi vähittäiskaupat, hotellit ja ravintolat, muuttamaan toimintatapojaan. Säädöksessä mainitaan 12 tuoteryhmää, kuten kertakäyttöiset aterimet, pillit, kammat ja hammasharjat, joiden kulutusta täytyy vähentää. Tämä voidaan järjestää useilla tavoilla: rajoittamalla tarjontaa, muuttamalla tuotteet maksullisiksi tai vähentämällä niissä käytettävää muovimateriaalia tai vaihtamalla muovi vaihtoehtoisiin materiaaleihin. Eikä tämä säädös varmasti jää viimeiseksi, jos yllä mainitun muovistrategian tavoitteet halutaan saavuttaa.
Japani on Suomen tapaan metsien maa: noin 70 prosenttia pinta-alasta on metsää, jolle yritetään kuumeisesti etsiä uusia käyttötapoja. Suomalaiset innovatiiviset puumassaa hyödyntävät materiaalit voisivat siis lyödä Japanissa kaksi kärpästä samalla iskulla: korvata fossiilisia muoveja biopohjaisilla materiaaleilla ja tarjota japanilaisyrityksille mahdollisuuden käyttää kotimaista raaka-ainetta. Kotimaisuus on valttia Japanissakin ihan samoin kuin Suomessa.
Suomalainen sisu ja oikein kohdennetut resurssit löytävät varmasti mahdollisuuksia!
Toinen mielenkiintoinen mahdollisuus liittyy muovien kierrätykseen. Japanissa suurin osa kierrätettävästä muovista päätyy poltettavaksi, mikä on japanilaisittain hyväksyttävä kierrätyksen muoto. Tilaa olisi siis uusille innovaatioille mekaanisen ja kemiallisen kierrätyksen saralla, jotta isompi osa yhä tuotetusta muovista saataisiin kiertoon materiaalina. Markkina on muovinkorvikkeita haastavampi, sillä jätteen keruu ja kierrätys tapahtuu pitkälti paikallisesti kaupunkien ja kuntien toimesta. Suomalainen sisu ja oikein kohdennetut resurssit löytävät varmasti mahdollisuuksia!
Olen teettänyt Business Finlandille markkinatutkimuksen Japanin pakkaus- ja muovimarkkinoista alkuvuodesta 2022. Markkinatutkimus on saatavilla kaikille kiinnostuneille suomalaisyrityksille. Otathan yhteyttä, niin lähetän tutkimuksen tiedostona ja voimme samalla keskustella tarpeistanne Japanin markkinoihin liittyen.
Lisäksi järjestän elokuun lopussa aiheeseen liittyvän ostajamatkan muutamalle japanilaisyritykselle Suomeen. Nämä ostajat ovat sekä muovituotteiden- ja pakkausten käyttäjiä (kuluttajabrändejä) että muovi- ja muiden materiaalien maahantuojia. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus tavata japanilaisia ostajia Suomessa.
Viimeiseksi tänä vuonna 12.-14.10. järjestetään Japanin suurin pakkausalan messu Tokyo Pack Tokiossa. Messu on loistava mahdollisuus ottaa Japanin pakkausala kerralla haltuun. Olemme valmiita järjestämään messuvierailun yhteyteen tapaamisia japanilaisyritysten kanssa.
Otathan yhteyttä, jos olet kiinnostunut ostajavierailusta, Tokyo Pack -messuille osallistumisesta tai Japanin markkinoista yleensä. Autan sinua alkuun nousevan auringon maassa!