Siirry sisältöön
Blogi 30.03.2022

Taloutta ohjaa nyt liskoaivot

Vallitseva sotatila ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan mullisti kuluttajien ja liike-elämän päättäjien päätöksenteon mallit. Liskoaivojen ohjaama vaistomainen käytös, kuten taistele, pakene, lamaannu -reaktiot määrittävät ratkaisuiden suunnan.
Kirjoittaja
Eeva Salminen

Senior Director
Industry & Accounts
Consumer & Health

X:
@salminen_eeva

Suomessa vaarana on rahan, ihmisten ja osaamisen virtaaminen muualle. Startup- ja kasvuyritysten pääomasijoituksissa, erityisesti ulkomaisten sijoitusten osalta on muutaman viime vuoden ajan ollut hurjaa nousua. Nyt riskinä on, että ulkomainen raha karttaa Suomea ja suomalaisten sijoittajien päätökset jäätyvät.

Myös matkailuala on ollut pandemian vuoksi koetuksella. Koronan jälkeen valoa oli jo tunnelin päässä, mutta nyt matkailijat peruvat matkojaan Suomeen. Kansainvälisten osaajien houkuttelussa on tehty hyviä aloitteita viime vuosien aikana, mutta nyt näyttää, että sekä osaajien houkuttelu Suomeen että täällä olevan osaamisen säilyttämiseen on saanut lisää haastekerrointa.

Sota ja sen vaikutukset ovat nousseet määrääviksi tekijöiksi. Näiden ratkaisujen hintalapulla ei nyt ole merkitystä

Aiemmin kuluttajien päätöksiä ohjanneet tunne- ja järkiasiat, kuten ostamisen helppous, hinta, jopa ekologisuus, jäävät nyt toissijaisiksi. Sota ja sen vaikutukset, kuten liiketoiminnan poisveto Venäjältä tai venäläistaustaisten organisaatioiden tuotteiden boikotoiminen, ovat nousseet määrääviksi tekijöiksi. Näiden ratkaisujen hintalapulla ei nyt ole merkitystä. Jotkut yritykset olivat jäämässä Venäjälle, mutta kuluttajien ja talouden päättäjien reaktiot olivat niin voimakkaita, että yritykset päättivät sittenkin lopettaa Venäjän-toimintonsa.

Uutisia ja somevirtaa seuratessaan ihmiset tekevät sisäisten hälytyskellojen soidessa jyrkkiä ja välillä myös vääriä johtopäätöksiä. On voitu boikotoida yritystä tai tuotetta, jonka seurauksena onkin kärsinyt suomalainen toimija, ei venäläinen.Voimakas tarve auttaa Ukrainan siviilejä on ohjannut fokuksen tekemiseen ja suorittamiseen itseisarvoisesti. Emme ole välttämättä analysoineet tai pohtineet, mikä on kulloinkin järkevin tai tehokkain keino auttaa.  

Perusturvallisuuden tunnetta me emme yksilöinä pysty ratkaisemaan, vaan se on yhteiskunnallinen haaste

Aivojen toimintaan perehtyneiden tutkijoiden mukaan aivoissamme on kolme kerrosta: liskoaivot, tunneaivot ja järkiaivot. Mielen hätätilassa liskoaivot kaappaavat toiminnanohjauksen. Tällöin luova ajattelu heikkenee eikä analyyttisyyttä informaatiolle välttämättä ole. Jotta pääsemme kohti rationaalista ajattelua ja järkiaivojen käyttöä, tarvitsemme perusturvallisuuden tunteen palautumista.

Sota ja Venäjän hyökkäys koskettavat tarpeitamme ja turvallisuuden tunnettamme syvällä tasolla. Perusturvallisuuden tunnetta me emme yksilöinä pysty ratkaisemaan, vaan se on yhteiskunnallinen haaste. Voimme kukin edesauttaa jatkamalla toimintaamme luotettavana ja vastuullisena yhteistyökumppanina.

Ukrainan ja Venäjän tilannetietoa yrityksille