Siirry sisältöön
Blogi 15.02.2018

Eija Auranen: Business as usual, edelleenkin?

Kirjoittaja
Eija Auranen

Palvelupäällikkö Business Finlandissa; hän johtaa Horisontin yhteystoimistoa EUTIa ja koordinoi kansallista NCP-verkostoa

Uusi vuosi, uudet kujeet, jo vain! Meillähän vuosi alkoi vauhdikkaasti, kun koko Tekesin ja Finpron väki astuimme rohkeasti uuteen alkuun ihkauuden Business Finlandin alla.

Muutoksen henkinen kynnys tuli ylitettyä, nyt käynnissä on käytännön toteutus. Tässä menossa mukana on myös kansallinen Horisontti 2020 –yhteystoimisto EUTI ja osa Suomen NCP-yhteyshenkilöiden verkostoa eli ne EU:n TKI-rahoituksen asiantuntijapalvelut, joita Tekes ehti tarjota pitkälle yli 20 vuotta – ja nyt siis työ jatkuu Business Finlandissa.

Muutos on tietysti mahdollisuus uusiin avauksiin, mutta tarjoaapa tämä prosessi lähes katharttisen kokemuksen. Se nimittäin kummasti pakottaa keskittymään olennaiseen, kun viisaasti pitäisi osata päättää, mitä säilyttää vanhasta vaikka vähän muokattuna, mitä uutta rakentaa ja mitä lainata naapurilta, ettei vaan keksitä pyörää uudelleen.

Tätä olemme mekin EUTIssa ja NCP:eiden kanssa pähkäilleet; mikä on ydintyötämme, mikä toimintamme tarkoitus eli mitä olemme ja miksi me olemme. Se kun on kristallinkirkkaana mielessä, niin ei livahda lapsi pesuveden mukana.

Tähän tulokseen olemme tulleet:

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmien kansallisena yhteystoimistona tuotamme tietoa, osaamista ja asiantuntijapalveluja kaikille potentiaalisille puiteohjelmarahoituksen hakijoille ja osallistujille sekä viranomaisille; toimimme komission virallisena yhteistyötahona Suomessa ministeriön mandaatilla, mikä takaa pääsyn luottamukselliseen tietoon sekä kansallisella että EU:n tasolla.

Yksin me emme tätä tee emmekä pysty palvelemaan kaikkia potentiaalisia hakijoita tai projektiosallistujia. Yhteistyö on avainsana. Teemme tiivistä yhteistyötä monenlaisten tahojen, tiedonvälittäjien, tukipalveluiden ja verkostojen kanssa sekä täällä kotimaassa että kansainvälisesti Euroopassa.

Muutoksia ja uuttakin on tulossa. Yhtenä esimerkkinä voin vaikka mainita Suomen Enterprise Europe Network -verkoston. Sen koordinointi ja johto on nyt kanssamme yhdessä ja samassa Business Finlandissa. Kaikki me täällä BF:ssä autamme mm. yrityksiä kansainväliseen kasvuun. Siinä meillä on oma tehtävämme yhdessä EEN:n kanssa, kun tarjoamme neuvonta- ja asiantuntijapalveluita pk-yritysten kansainväliselle kasvupolulle EU-kentillä. Ja tässä meidän yhteistyöllemme taatusti avautuu uusia mahdollisuuksia pk-asiakkaidemme iloksi ja hyödyksi.

Ei me silti täysin Four Catsien tahtiin rallatella, kuinka kaikki muuttuu eikä entiselleen mikään jää. Paljon on sitä ydintyötä, mikä ei muutu, jos kohta kehittyy ja muokkautuu ajan kanssa:

Meidän kansallinen roolimme ja sen mukainen tehtävämme säilyy; jatkamme tiivistä toimintaa kansallisena NCP-verkostona, johon kuuluvat sekä Business Finlandin että Suomen Akatemian NCP-yhteyshenkilöt; aktiivinen ja toimiva yhteistyö Suomen Akatemian kanssa jatkuu; BF:ssäkin asiakkaitamme ovat ihan kaikki potentiaaliset H2020-mahdollisuuksien hyödyntäjät, rahoituksen hakijat ja projektiosallistujat tulipa tämä sitten yksityiseltä tai julkiselta sektorilta, yrityksestä, yliopistoista tai tutkimuslaitoksesta, kaupungin, kunnan tai vaikka järjestön palveluksesta. Ihan kaikki!

Horisontissamme ei kyllä näy laskevaa aurinkoa, pilviä eikä pimeyttä, vaan hyvää yhteistyötä ja avunantoa suomalaisten menestyksen eteen – Horisontissa!