Siirry sisältöön
Blogi 28.05.2018

Elina Holmberg: EU:ta voi vihata tai rakastaa, mutta sen mahdollisuudet kannattaa hyödyntää

Kirjoittaja
Elina Holmberg

Senior Director
Eurooppalainen ja kansainvälinen yhteistyö

Minulla on mahtava duuni. Saan olla päivittäin tekemisissä uusia, äärimmäisen mielenkiintoisia juttuja kehittävien yritysten kanssa ja auttaa heitä parhaani mukaan eteenpäin. Minun hommani tähtää EU-maailman mahdollisuuksien avaamiseen osana Business Finlandin laajempaa kansainvälistymispalveluiden tarjontaa.

Tunnustan heti alkuun, että minulla on syvä viha-rakkaussuhde EU:hun. Joskus voi vain ihmetellä mitä Brysselissä taas säädetään. Toisaalta EU tekee paljon hyvääkin: se haluaa kehittää eurooppalaista osaamista ja kasvattaa kilpailukykyä globaalissa kilpailussa, missä olisimme yksin kovin pieniä.

Konkreettisia esimerkkejä ovat muun muassa yrityksille tarjottava tuki niiden tuotekehityksen ja kansainvälistymisen eri vaiheissa: EEN (Enterprise Europe Network) tarjoaa pk-yrityksille maksutonta neuvontaa ja auttaa niitä löytämään yhteistyökumppaneita Euroopasta. Innovatiivinen yritys voi saada rahoitusta tutkimus- ja innovaatiohankkeisiinsa ja bisneksen kehittämiseen Horisontti 2020 -ohjelmasta hyvillä ehdoilla ja usein reilusti enemmän kuin kansallisista lähteistä. Pk-yrityssarjan kärkipaikasta kisaavat Wello Oy ja MetGen Oy, joista molemmat ovat onnistuneet voittamaan yhteensä yli 10 miljoonan euron EU-rahoituksen hankkeisiinsa.

Jos laajamittainen EU-hanke tuntuu ensi alkuun liian isolta palalta, voi EUREKA tarjota kevyemmän tien kansainväliseen yhteistyöhön. Siinä Business Finland rahoittaa suomalaisten osallistujien osuuden ja muiden maiden vastaavat kansalliset rahoittajat omat osallistujansa. EUREKAlla on laaja, peräti 41 maata kattava verkosto, joten yhteistyötä voi tehdä yli EU:n rajojen.

Ihan helppoa tämä kaikki ei tietenkään ole, koska ottajia Euroopasta löytyy ja kilpailu rahasta on kovaa. Mikä tahansa hanke ei ole hyvä idea. Meidän suomalaisten pitää tähdätä korkealle ja pyrkiä mukaan Euroopan parhaisiin konsortioihin, jolloin onnistumismahdollisuudet paranevat ja yhteistyöstä saadaan suurin hyöty irti.

Niin, ne hyödyt. Vaikka tässäkin puhun enimmäkseen rahasta, eivät suurimmat hyödyt suinkaan liity rahoituksen saamiseen vaan hankkeiden kautta syntyviin verkostoihin ja bisneskontakteihin sekä vaikutusmahdollisuuksiin vaikkapa oman toimialan esikaupallisiin standardeihin ja käytäntöihin. Tällä hetkellä suomalaiset ovat Horisontti 2020 -ohjelman kautta mukana yhteensä yli 7 miljardin euron hankekannassa, vaikka hyödynnämme EU:n rahoitusta ja palveluita vain kohtuullisesti.

Mahdollisuuksia siis riittää, jopa niin paljon että asiaan perehtymätöntä hirvittää. Ohjelmien ja instrumenttien viidakossa ei kuitenkaan tarvitse seikkailla yksin. Business Finland tarjoaa asiantuntijapalveluita myös EU-rahoituksen hakemiseen: meidän kanssamme voi kartoittaa eri rahoitusvaihtoehtoja ja käydä läpi hakukäytäntöjä. Olisi meidän kaikkien etu, jos osaisimme hyödyntää EU:n tarjoamaa rahoitusta ja palveluita tehokkaammin. Niin kilpailijammekin tekevät.