Siirry sisältöön
Blogi 17.12.2019

Joulukiireitä Brysselin tapaan

Brysselin joulumarkkinoiden ja Suomen pysyvässä EU-edustustossa aistittavan vapautuneisuuden keskellä on havaittavissa, että joulu lähestyy ja EU-puheenjohtajuuskausi on tulossa päätökseen. Brysselin koneistoa joulun lähestyminen ei ole kuitenkaan vielä pysäyttänyt, vaan joulukuu on ollut täynnä virtaa Ursula von der Leyenin komission päästyä aloittamaan.
Junior Policy Officer
Johannes Ahvo

Finnish Liaison Office in Brussels
Business Finland & Academy of Finland
johannes.ahvo (at) aka.fi

FiLi Office

Kuukauden pääpuheenaiheena on ollut Green Deal: lähes kaikki politiikkasektorit läpileikkaava ohjelma, jolla tehdään Euroopasta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä ja luodaan kestävää talouskasvua. Green Deal tulee olemaan se politiikkaohjelma, josta komissio haluaa tulla muistetuksi.

Se nimike

Commissioner for Innovation, Research, Culture, Education and Youth. Tällä tittelillä Mariya Gabriel tullaan tuntemaan seuraavat vuodet. Pitkään ei Gabrielilla mennyt ennen ensimmäistä julkista esiintymistään Brysselin t&i-piireille. Jo toisena työpäivänään ERC:n väistyvän puheenjohtajan Jean-Pierre Bourguignonin jäähyväisissä Gabriel julisti, että ERC:n rooli on eurooppalaiselle tieteelle mullistava ja kaikki uuteen Horizon Europe -ohjelmaan kohdistuvat leikkaukset ovat anteeksiantamattomia.

Myös tulevan puiteohjelman kumppanuudet ovat olleet tapetilla. Komissiolla on kova tarve saada varmuus kumppaneista. Niinpä sidosryhmät ja jäsenvaltiot ovat kuumeisesti yrittäneet päästä pintaa syvemmälle omassa kumppanuusvalmistelussaan. Kaikesta on nähtävissä Horizon Europen vääjäämätön lähestyminen.

Minkä taakseen jättää…

Ennen menestyksekästä uuden puiteohjelman aloitusta on kuitenkin ratkottava muutama suurempikin kysymys. Toinen näistä on kolmansien maiden osallistuminen ohjelmaan. Nyt kun britit ovat taas äänestäneet ja konservatiivit ovat ottaneet niskalenkin vaaleissa, on mahdollista, että Brexitistä päästään johonkin sopimukseen. Tämä voi puolestaan vihdoin vapauttaa Brexitin panttivankina olleen keskustelun muidenkin kolmansien maiden asemasta alkamaan. 

Toinen edessä oleva ratkaisematon kysymys on tietenkin raha. Suomen viimeinen ”negoboksi” eli EU:n budjettineuvottelujen taustapaperi tuli julki joulukuun alkupuolella. Tutkimusmaailmassa huokaistiin helpotuksesta, koska Horizon Europea koskevat leikkaukset jäivät Suomen viimeisessä ehdotuksessa pienemmiksi kuin oltiin pelätty. Tutkimusmaailmalle ehdotus ei kuitenkaan riitä. Nyt onkin aika ottaa osoitekirjat esiin ja muistuttaa Euroopan parlamentissa käyskenteleville kontakteille kuinka tärkeää tutkimus- ja innovaatiotoimintaan panostaminen on.