Siirry sisältöön
Blogi 29.10.2019

L'Air de Bruxelles - lokakuu 2019

Pilvetön on taivas ja kirkkaana aurinko valaisee syksyn värejä. Jopa ilma on Brysselissä tänään raikasta. Mitä sitten kuuluu Euroopan pääkaupunkiin tutkimus- ja innovaationäkökulmasta muuta?
L'Air de Bruxelles

Kuhinaa riittää kuten aina ja Suomi on puheenjohtajuutensa ansiosta valokeilassa. Luulen tosin, että pj-tehtäviä hoitavalla väellä valokeila ei ole ihan ensimmäinen mieleen tuleva termi, kenties mielessä pyörii, että miksi kaikki muut maat muuttuvat vinkuviksi pikkulapsiksi silloin, kun ei itse tarvitse rekeä vetää.

Raha on kaikilla mielessä

EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä 2021 - 2027, joka ratkaisee myös t&i-satsausten kohtalon, on neuvoteltu täydessä pimeydessä, mikä ei suinkaan estä Brysselissä tietojen valumista julki. Hieman tulkitsijasta riippuen komission esitys tulevan t&i-puiteohjelman budjetiksi on 94,1 mrd euroa, kun Suomen ehdotus on tiputtamassa summan hitusen yli 80 mrd euroon. Tippa tulee linssiin, kun Euroopan tulevaisuutta ajattelee. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että tästä parempaan mentäisiin. No, vuotaneen ehdotuksen todellisuutta ei epäillä, mutta uskottavuutta sitäkin enemmän.

Mitä muuta?

Puhetta on riittänyt siitä, kestääkö Ursula Von der Leyenin, Uschin, komissiokokoonpano loppuun asti parlamentin grillissä. Muutama uhri on jo tipahtanut, kovimpana Ranskan kandidaatti Sylvie Goulard. Silti näyttää, että eteenpäin mennään. Uusimpana infona Belgian toimeenpaneva pääministeri Charles Michel on juuri luovuttanut tehtävänsä Sophie Wilmèsille valmistautuakseen EU-neuvoston puheenjohtajan hommaan. Tuskin olisi ihan kevyin perustein näin toiminut.

Uschiin liittyy sekin, että Horizon Europe –puiteohjelman päävalmistelija Kurt Vandenberghe on siirtymässä uuden komission puheenjohtajan kabinettiin neuvonantajaksi European Green New Deal –asioihin. Samalla huhut DG RTD:n pääjohtaja Jean-Eric Paquetin muutosta komission pääsihteeriksi ovat vaimenneet.

Tässä kolumnissa syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu viestistä on kuulijalla – usko mitä haluat.