Siirry sisältöön
Blogi 25.11.2019

L'Air de Bruxelles - marraskuu 2019

Keskustelut EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä 2021 – 27 jatkuvat suljettujen ovien takana. Suomen kaudella sopua ei ole syntymässä, mutta maaltamme odotetaan kuin kuuta nousevaa perinnöksi ja jatkovääntöjen pohjaksi kompromissiehdotusta.
L'Air de Bruxelles

Il fait froid

Kylmä rintama on vallinnut Brysselissä ja hanskoja on tarvittu. Ardenneilla oli hetkellisesti jopa lunta 13 senttiä. Onneksi kotona vanha kunnon kaasulämmitin lähti kiltisti käyntiin, kunhan sain hankittua paikallisesta rautakaupasta uudet paristot ohjauslaitteeseen. Asiointi puodissa meni taas kuin vanhassa kunnon Spede-sketsissä.

Miksi ei raha kelpaa?

Keskustelut (lue: sääliä tuntematon taistelu) EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä 2021 – 27 jatkuvat suljettujen ovien takana. Suomen kaudella sopua ei ole syntymässä, mutta maaltamme odotetaan kuin kuuta nousevaa perinnöksi ja jatkovääntöjen pohjaksi kompromissiehdotusta. Aiempi vuotanut ehdotus on jo unohdettu, joten jotain uutta on lupa odottaa.

Kun asian oikein selkeäksi vetää, isänmaan osalta kuvion luulisi olevan selvän. Siinä missä tutkimus- ja innovaatiorahoihin tehdystä sijoituksesta palaa Suomeen 1,5 kertaisesti takaisin jokainen maksettu euro, vastaava luku aluekehityksen puolella on yksi kolmasosa. Mikä tässä yhtälössä on vaikeaa ymmärtää?  Eikä kaikki koheesiotuki suinkaan mene köyhille alueille, vaan myös esimerkiksi vauraiden pääkaupunkien asumislähiöille, jotka eivät vaan tilastoissa nukkumisensa vuoksi loista.

Varovaisia ja epävarmoja signaaleja on siitä, että t&i-seurapiirit ovat hieman positiivisemmalla mielellä kuin vielä muutama viikko sitten. Horizon Europen valmistelussa puolestaan erityisen kovalla paineella parhaillaan rakennetaan tulevaa kumppanuuskenttää. Kumppanuudet voivat saada jopa neljänneksen koko puiteohjelma potista, joten ihan merkityksettömästä harjoituksesta ei ole kyse. Ja voitte uskoa, että lobbarit ovat liikkeellä.

Komissaaripeli valmis

Ursula von der Leyenin komission kokoonpano alkaa olla valmis. Ensimmäisellä parlamenttikierroksella tiputettiin Ranskan, Romanian ja Unkarin ehdokkaat, mutta heidät korvanneet kandidaatit läpäisivät nyt kaikki grillin. Muodollista hyväksyntää koko listalle odotetaan tällä viikolla Strasbourgissa.

Suurin mielenkiinto kohdistui Gallian entiseen talousministeriin Thierry Bretoniin, joka siirtyy komissioon jättiyritys Atoksen johdosta. Erityinen aihe kuulemisessaan olivat Bretonin mahdolliset esteellisyydet ja sidonnaisuudet. Niihin vastaus oli erittäin painokas: zero, zero! Mm. herra kertoi myyneensä pois koko 45 milj. euron arvoisen osakesalkkunsa – niin, joskus elämä vaan on kovaa. Ranskan komissaarin salkku ei ole varapuheenjohtajuus, mutta silti todellinen superportfolio, joka sisältää ainakin sisämarkkina-asiat, elinkeinopolitiikan, pk-politiikan, digitalisaation, puolustuksen ja avaruuden. Kaksi pääosastoa saa alleen ja vielä perustaa kolmannen. Niin kuin eräs suomalaismeppi kysyi: kun viikossa on vain seitsemän päivää, joista viisi työsellaisia, mitenkäs potentiaalinen komissaari aikoo ne näiden vastuiden välillä jakaa?

Komission vaihtumisen pikaisuudesta kertoo sekin, että Carlos Moedas nähtiin viime viikon alussa kirjautumassa samaan hotelliin, jossa Business Finlandin pääjohtajakin sattui majailemaan. On tainnut jo luovuttaa Brysselin asunnon pois.

Tässä kolumnissa syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu viestistä on kuulijalla - usko mitä haluat.