Siirry sisältöön
Blogi 25.09.2019

Vauhdikas syksy Brysselissä

Heinäkuun puolessa välissä saksalainen Ursula von der Leyen valittiin Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi osana EU:n huippuvirkojen nimityspakettia. Tästä alkoi kuhina, kun huhut muiden komissaaripaikkojen jaosta alkoivat.
Junior Policy Officer
Johannes Ahvo

Finnish Liaison Office in Brussels
Business Finland & Academy of Finland
johannes.ahvo (at) aka.fi

FiLi Office

Euroopan komissio – uudet komissaarit, uudet tuulet? 

Syyskuussa saimme vastauksia, kun Ursula von der Leyenin ja Euroopan unionin neuvoston esittämä nimityspaketti julkaistiin. Tutkimuksesta ja innovaatioista vastaavaksi komissaariksi ehdotetaan bulgarialaista Mariya Gabrielia, joka on tällä hetkellä digiasioista vastaava komissaari. Komissaarikandidaatin portfolioon kuuluu tutkimus- ja innovaatioasioiden lisäksi myös koulutus.

Seuraavaksi komissaarikandidaatit menevät Euroopan parlamentin kuultaviksi. Kuulemiset alkavat 30. syyskuuta ja kestävät 8. lokakuuta asti.  Kuulemiset määrittävätkin miten komissaarikandidaateille käy. Kuulemisten jälkeen parlamentti äänestää koko ehdotetusta komissaaripaketista täysistunnossa. Suunniteltu äänestyspäivä on 23. lokakuuta. Aikaisimmillaan uusi komissio pääsee aloittamaan marraskuun alussa.

Euroopan parlamentti – aika käyttää valtaa 

Euroopan parlamentin vaalit olivat toukokuun lopulla. Kesän aikana parlamentti on järjestäytynyt ja on nyt jo täydessä työntouhussa. Komissaarikuulemiset ovat parlamentille paikka näyttää voimiaan. Nyt parlamentilla on mahdollisuus ilmaista, kelpaako tuleva komissio sille.

Parlamentin kokoonpano muuttui vaaleissa. Keskustavasemmistolainen S&D ja keskustaoikeistolainen EPP ovat aikaisemmin muodostaneet parlamentin enemmistön. Nykyinen parlamentti on hajaantuneempi. Niinpä yhteistyön ja laajapohjaisen kannatuksen hankkiminen on entistäkin tärkeämpää. Syksyn aikana nähdään miten suurempi hajaantuneisuus vaikuttaa parlamentin toimintaan. 

Tutkimus- ja innovaatiopolitiikassa on vaikuttamisen paikka 

Horizon Europe -puiteohjelman valmistelussa ollaan edetty jo hyvin pitkälle. Komissiolla on auki erinäisiä puiteohjelmaa koskevia konsultaatioita. Horizon Europen yhteistä suunnittelua koskevaa konsultaatiota ja toimeenpanoa koskevaa konsultaatiota on molempia jatkettu perjantaihin 4. lokakuuta asti. Vielä on siis aika vaikuttaa.

Tutkimusta ja innovointia sekä tulevaa puiteohjelmaa puidaan Brysselissä R&I Days -tapahtumassa 24.-26.9. Tämä on t&i-piirien syksyn päätapahtuma. Nähtäväksi jää, millainen mahdollisuus osallistujilla on sanoa mietteensä tulevasta ohjelmasta.

Konsultaatiot ja tapahtumat eivät vielä itsessään tee puiteohjelmaa valmiiksi vuoteen 2021 mennessä. Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella neuvotellaan mm. Euroopan teknologiainstituutin EIT:n lainsäädännöstä. EIT on yksi tulevan puiteohjelman keskeneräisistä kohdista. Muita  ovat kansainvälinen yhteistyö, synergiat muiden ohjelmien välillä sekä budjetti. Budjettineuvottelut ovat riippuvaisia EU:n monivuotisen rahoituskehyksen neuvottelujen etenemisestä. Niissä ei määritellä budjettia pelkästään Horizon Europelle, vaan myös muut ohjelmat, kuten rakennerahastot ja EU:n maatalousohjelma ovat sidottuja rahoituskehysneuvotteluihin.

Brexit 

Ison-Britannian eroprosessi määrittelee kuluvaa syksyä ja tulevaisuutta. Kortit ovat nyt brittien käsissä. Väistyvä tutkimuskomissaari Carlos Moedas on sanonut: “We don’t really want you to leave. We never wanted that.” EU on kuitenkin varautunut brittien eroon. Iso kysymys on, saadaanko erosopimus hyväksyttyä Ison-Britannian parlamentissa. Pehmeän ja kovan Brexitin vaikutukset ovat eri mittaluokissa myös t&i-puolella.

Uusi kokoonpano FiLi-toimistossa

Business Finlandin ja Suomen Akatemian yhteisen FiLi-toimiston kokoonpano on kesän aikana muuttunut. Uutena Suomen Akatemian tiedeasiantuntijana Brysselin-toimistossa on aloittanut Hannele Lahtinen. Hän on pitkän linjan akatemialainen ja omaa laajan osaamisen EU:n t&i-ohjelmista.

Lisäksi toimistossa on harjoittelijan paikka avoinna. Hakuaikaa on 10.10.2019 asti. Uuden harjoittelijan on tarkoitus aloittaa toimistolla tammikuun alussa 2020.

Tutustu näihin 

Horizon Europe –konsultaatiot 

FiLin harjoittelijahaku