Siirry sisältöön
Blogi 10.07.2020

L'Air de Bruxelles – Elämä alkanut uudelleen

Brysselissä webinaarit pyörivät vielä täyttä häkää ja joitakin pienempiä terassitapaamisia kahvikupposen ääressä on onnistuttu järjestämään, mutta L’Airilla on kesäloma jo nurkan takana.
L'Air de Bruxelles

Muutama viikko Suomessa alkaa tuntua ajatuksena erittäin houkuttelevalta ja rentouttavalta. Päivittäiset suorat lennot Helsinkiin ovat toimineet tovin ja kuullun mukaan tarjoilu on kehittynyt vesipullosta ja kaurakeksistä kunnon kokoiseen täytettyyn voileipään, kahviin, teehen ja mehuun. Samalla Brysselin terassit, ravintolat ja kahvilat pullistelevat taas väkeä. Tästä huolimatta Suomi vapauttaa Belgiasta tulevat karanteenimääräyksistä, mikä helpottaa oloa ja omaatuntoa suunnattomasti. Myös paluu toimistolle kolmen kuukauden kotiarestin jälkeen oli melkein ihaninta mitä saattoi tapahtua.

Horisontti Eurooppa, milloin tulet?

Terassikeskustelujen ohella kaupungissa lisääntyvät puheet siitä, että Horisontti Eurooppa -puiteohjelman käynnistyminen siirtyisi maalis- tai huhtikuun alkuun ensi vuonna. Se nyt ei ole mikään jättiyllätys, mutta kunpa pian saataisiin vahvistus aloitukselle ja mahdollisille siirtymätoimille. Se taas riippuu EU:n monivuotisen budjetin hyväksymisestä. Kesäkuussa oltiin vielä hyvin kaukana sovusta, mutta seuraava yritys on 17. – 18.7. EU-puheenjohtaja Saksa tekee kaikkensa ratkaisun eteen ja liittokansleri Angela Merkel on tällä viikolla nähty fyysisenä ilmentymänä Brysselissä, ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan pandemian puhkeamisen jälkeen.

Suunnittelu kitkuttelee

Vaikka työtä paiskitaan hartiavoimin, niin Horisontti Euroopan kuin eurooppalaisen tutkimus- ja innovaatioalueen ERAn (European Research Area) valmistelu ja jatkokehittäminen takkuavat. Ensimmäinen versio Horisontti Euroopan strategisesta suunnitelmasta, jonka tulisi viedä eteenpäin erityisesti ohjelmaperustaista kakkospilaria, on luvassa julkiseen debattiin vasta syyskuussa ja kommentit tähän asti nähdyistä vuodoista ihmettelevät, mikä merkitys koko paperilla ylipäätään on. ERAa uudelleen starttaavan tiedonannon osalta on puolestaan palattu alkupisteeseen. Komission tanskalainen varapuheenjohtaja Margrethe Vestager on tiettävästi harmistunut alaisensa, bulgarialaisen tutkimus- ja innovaatiokomissaarin Mariya Gabrielin johdolla tähän saakka tehdystä työstä. Ihan liian vähän excellenciä, ihan liian paljon wideningia.

Lisää kesätauon jälkeen

Mutta nyt L’Air uppoaa ihan muihin asioihin ja rientoihin. Katsotaan sitten taas lomien jälkeen, missä mennään.

Hyvää ja suorastaan auvoisaa syväkesää kaikille!

Kolumnissaaan syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu on kuulijalla – usko mitä haluat.