Siirry sisältöön
Blogi 31.03.2020

L’Air de Bruxelles - huhtikuu 2020

Korona-pirun vaikutukset hallitsevat Brysselin menoa. Parlamentti on juuri äänestänyt ensimmäistä kertaa ikinä etänä. On siinä skannerit ja sähköposti laulaneet, kun äänestyslipukkeita on Rue Wiertzille toimitettu.
L’Air de Bruxelles

Säteilevä aresti

Kohtalon ivaa se lienee. Samalla kun pääministeri Sophie Wilmès Belgian kotioloihin määräsi, kevätaurinko aloitti taivaalta erityisen hehkeän kevätsäteilyn, joka ei nyt sitten ota loppuakseen. No, viileää on sentään pitänyt niin, ettei siellä ulkona muutenkaan kauaa viipyisi, sanoi kettu. Ja öiksi on ihan tarvinnut laittaa kaasulämmitin uudestaan laulamaan.

Hallitseva tekijä

Korona-pirun vaikutukset hallitsevat muutenkin Brysselin menoa. EU:n neuvosto ei kokoonnu ainakaan kuukauteen fyysisesti ja mikä vallankumouksellisinta, Parlamentti on juuri äänestänyt ensimmäistä kertaa ikinä etänä. On siinä skannerit ja sähköposti laulaneet, kun äänestyslipukkeita on Rue Wiertzille toimitettu. Kaikki muutkin tässä tilanteessa järjestettävät tapahtumat, kokoukset ja tapaamiset hoidetaan tietoteknisin välinein. Paljon on oppimista, mutta noinkohan tästä jäisi työskentelytapoihin pysyvämpiäkin muutoksia?

T&i-rahoituksen puolella komissio on reagoinut kriisiin ripeästi ja koronan torjumiseen ja sen vaikutusten hillitsemiseen etsitään apua niin upouusien kuin käynnissä olevien projektien avulla. Ymmärsit aivan oikein, myös jo meneillään olevaa työtä voidaan ehdottaa uudelleensuunnattavaksi taistelemaan virusta vastaan. Toinen esimerkki vauhdikkaasta reagoinnista tilanteeseen ovat 19.3. voimaan tulleet joustot valtiontukisääntöihin yritysten elämän helpottamiseksi. Näitä mahdollisuuksia usea jäsenmaa on jo ottanut pikamenettelyllä käyttöön.

Belgia taistelee

Harmillisesti informaatio, jonka mukaan Belgian terveysministeri Maggie de Block olisi orgioiksi riehaantuneiden koronajuhlien johdosta kieltänyt maassa ryhmäseksin, on osoittautunut valeuutiseksi. Tätähän Boris Johnson on aina pelännyt, että hyvä juttu pilataan faktoilla. Todempaa on se, että Financial Times on hämmästyneenä ylistänyt Belgian liittovaltion tapaa hoitaa kriisiä. Sen sijaan, että joka päivä poliitikko tulisi antamaan tilannekatsausta, sen tekevät kansallisen terveys- ja kriisikeskuksen tiedemiehet ja asiantuntijat, jotka kiihkottomasti tarjoavat oikeat luvut ym. ja tehokkaasti katkaisevat siivet huhuilta, juoruilta ja valheilta. Myös pääministeri Wilmès on osoittanut kylmäpäistä tyyneyttä ja vakavamielistä määrätietoisuutta yllättäen saamassaan lähes styrankin roolissa. Tämä kaikki ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö tilanne olisi hyvin huolestuttava.

Tässä kolumnissa syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu viestistä on kuulijalla – usko mitä haluat.