Siirry sisältöön
Blogi 21.01.2020

L'Air de Bruxelles - tammikuu 2020

Suomen EU-puheenjohtajakausi on tältä erää ohi, mutta uusi komissio ja Horizon Europe -ohjelman valmistelu pitävät virkamiehet ja -naiset kiireisinä.

C'est fini

Suomen EU-puheenjohtajakausi on sitten tältä erää ohi. Kaikella kunnialla hoidetun kovan rypistyksen päättyminen näkyy helpottuneisuutena urakkaan osallistuneiden olemuksessa. Ja pian Suomen EU-edustusto palaa normaalivahvuuteensa. Olemme kuitenkin vielä tämän vuoden alkupuoliskon troikan jäsen, mikä tarkoittaa tärkeää asemaa esimerkiksi instituutioiden välisissä neuvotteluissa.

Rahapeli jatkuu

Suomen kaudella ei saavutettu sopua EU:n tulevan ohjelmakauden budjetista, eikä siis myöskään Horizon Europen rahamäärästä. Mutta Suomi antoi jatkoneuvottelujen pohjaksi kompromissiehdotuksen ja siitä onkin puhetta ja porua riittänyt. Tutkimus- ja innovaatio-ohjelman osalta järki ja tunteet ovat menneet Brysselissä vuoristorataa (ranskaksi les montagnes russes, venäläiset vuoret). EU-budjetin moninaiset laskentatavat ja sen sekoittuminen, onko summissa kyse nominal prices vai current prices mukaisista luvuista, ovat sekoittaneet useammankin pienen pään. Lopulta kauhu siitä, että Suomi, t&i-maa par excellence, ehdottaa jopa 14 %:n leikkausta komission Horizon Europe -ehdotukseen vaihtui kuuluvaan helpotuksen huokaukseen. Oikeilla vertailuluvuilla kyse on "vain" reilun 2 %:n vähennyksestä, eikä ihan välttämättä edes siitäkään. No, vääntö jatkuu ja mitään ei ole vielä voitettu. Nykypuheenjohtaja Kroatialla ovat koheesioasiat vahvasti mielessä ja sitten onkin tarvittaessa Saksan eli maksajan vuoro runnoa sopu kasaan.

Mainittakoon uuteen puiteohjelmaan liittyen vielä, että sen uudeksi päävalmistelijaksi on nimetty Julien Guerrier, joka siirtyy hommaan EASMEn eli EU:n pk-ohjelmia toimeenpanevan viraston johtajan paikalta.

Uusi komissio, uudet kujeet

Ursula von der Leyenin komissio pääsi kuin pääsikin aloittamaan joulukuun alussa. Kunnianhimoa komission aikeista ei ainakaan puutu. Green Dealilla Eurooppa on tarkoitus muuttaa kestävän kehityksen paratiisiksi, pk-strategialla luoda pienille yrityksille kukoistavat kunnaat, uudella teollisuuspolitiikalla varmistaa Euroopalle globaali johtajuus strategisilla aloilla jne. Kaikenkarvaisia tuomiopäivän riekkujia ja lausuntoja on tietysti pilvin pimein liikkeellä, mutta kai geopoliittiseksi itsenä julistaneelle komissiolle kuuluu aito mahdollisuus antaa?

Le grand secret

Belgialaisesta politiikasta loppuun sen verran, että maan huonoiten varjeltu salaisuus on entistäkin vähemmän salassa. Jopa Brysselin vihreät undulaatit ovat tienneet, että Limburgin maakuntaan on sijoitettu yhdysvaltaisia ydinaseita, vaikkei sitä koskaan ole virallisesti myönnetty. Eikä taideta myöntää vieläkään, vaikka liittovaltion parlamentti juuri äänesti luvuin 74 – 66 kumoon aloitteen aseiden poistamisesta Belgian maaperältä.

Joulukuussa muuten tuli täyteen täysi vuosi, kun Belgia on jälleen ilman hallitusta. Maan parasta aikaa ikinä, sanovat. Niin nihkeästi etenevät neuvottelut, että saa nähdä, josko ennen suvea jotakin syntyy. Huomattava on kuitenkin, että yksikään pääriitapukari ei ole pöytää jättänyt.

Tässä kolumnissa syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu viestistä on kuulijalla – usko mitä haluat.