Siirry sisältöön
Blogi 05.05.2020

L’Air de Bruxelles - toukokuu 2020

Kevät toi, kevät toi puutarhurin, kevät ei vielä tuonutkaan parturia
L’Air de Bruxelles

Tuoreen ruohon tuoksu huumaa, kun ruokakaupassa tai lyhyellä kävelyllä käy lähiympäristössä. Kuusi vuotta melkein on L'Air lusinut Brysselissä ja koskaan ei ole näin pitkää loistavan aurinkoista sääjaksoa sattunut kohdalle. Olen ollut varma, että heti, kun kriisi hellittää, monsuunisateet alkavat. Ja niinhän siinä kävi, että kun siirryttiin ensimmäisiin varovaisiin liikkumisen ja talouden vapauttamistoimiin, pilveen meni ja viileni.

Monivuotinen rahoituskehys – taruolentoko lie?

Täti-Ursula laittaa kovaa vauhtia EU:n pitkän aikavälin budjettiehdotusta uusiksi. Esitystä odotetaan keskiviikkona 6.5. ja siinä sitä jännitettävää riittääkin. Jääkö tutkimus ja innovointi nopeammin vaikuttavien elvytystoimien varjoon? Siitä kaupungilla puhutaan, mutta toisaalta aihekokonaisuudesta vastaava komissaari Mariya Gabriel esiintyi vapun alla Euroopan Parlamentissa yllättävän optimistisena.

ERC kuohunnan keskellä

EU:n Nobel-kone ERC, European Research Council, kiehuu ristiriitojen keskellä. Neuvoston upouuden pääjohtajan, Mauro Ferrarin, pesti jäi vain muutaman Formula-kierroksen mittaiseksi, kun haluamansa top-down-lähestymistapa koronaan tyrmättiin yksimielisesti. Nyt ERC:n toimintatapojen vannoutuneet ystävät vaativat toisenlaista, hyvin avointa ja läpinäkyvää rekrytointiprosessia.

Tukkaan ei vapautusta irtoa

Belgiassa pääministeri Sophie Wilmès on tosiaan antanut joukolle liikkeitä luvan avata ovensa uudelleen. Ihan ensimmäiseksi vapautettiin puutarhamyymälät ja rautakaupat, jotta ihmiset pääsevät laittamaan pihojaan kuntoon. Entä tukka? Ei mitään armoa, parturi-kampaamot pysyvät kiinni. Olisiko noista pensastrimmereistä jotain apua?

Lohdun ääni

L'Airin kodin molemmin puolin kulkevat ratikat. Tässä on nyt vierähtänyt reilusti yli kuukausi arestia ja yksi asia lohduttaa. Se, että ratikka pitää vain hyvin lyhyen aamuyön tauon. Se saattaisi raivostuttaakin, mutta ei tee ollenkaan niin. Huojentuneena jatkan aamu-uneni loppuun, kun tiedän, että siellä se menee.

Tässä kolumnissa syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu viestistä on kuulijalla – usko mitä haluat.