Siirry sisältöön
Blogi 20.11.2020

L’Air de Bruxelles – Kiista oikeusvaltioperiaatteesta uhkaa EU:n budjettisopua

Horisontti Euroopan ja muiden EU:n lippulaivaohjelmien ohjelmakauden 2021-2027 alku uhkaa viivästyä. Puolan ja Unkarin änkyröinti oikeusvaltiomekanismin kytkemisestä osaksi EU-budjettia ja elpymisvälinettä on saattanut EU:n budjettineuvottelut vaikeuksiin. Ohjelmien käynnistyminen ajallaan on nyt vakavasti uhattuna.
L'Air de Bruxelles

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kapinalliskaksikon kortit ovat neuvotteluissa perin heikot, vaikka Slovenian pääministeri on ilmaissut heidän vaatimuksilleen tukea, eivät muut jäsenmaat ole yhtyneet vaatimukseen ja vaikuttaa siltä, että nyt pelataan aikaa.

Saksa toimii vielä vuoden loppuun asti EU:n neuvoston puheenjohtajamaana ja liittokansleri Angela Merkel aikoo yhdessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa neuvotella Puolan ja Unkarin kanssa tiiviisti, jotta pattitilanteesta päästään ulos. Tällä hetkellä on vaikea arvioida, milloin asiassa päästään eteenpäin. Useat jäsenvaltiot, kuten Suomi ja Alankomaat ovat tehneet oikeusvaltiomekanismista kynnyskysymyksen budjettisovulle ja samoin Euroopan parlamentti on uhannut kaataa budjetin, mikäli oikeusvaltiomekanismi ei sisälly pakettiin.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi kokousta tuoreeltaan ja arvioi, että tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan fyysinen Eurooppa-neuvoston kokous, joka mahdollisesti järjestettäisiin joulukuun alussa. Ratkaisu venyy siis joulukuulle.

Kolumnissaaan syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu on kuulijalla – usko mitä haluat.