Siirry sisältöön
Blogi 06.07.2018

Luottamuksen ilmapiirissä keinoäly on loistava renki tai piika

Työ- ja elinkeinoministeriön teettämä tutkimus osoittaa että suomalaisissa työyhteisöissä vallitsee pääsääntöisesti vahva luottamuksen ilmapiiri. Tämä on erityisen ilahduttava tulos aikakautena jolloin olemme taas suuren työelämän murroksen vallassa.
Katriina Valli

Katriina on pitkän linjan ATK-sekatyöläinen joka käyttää tarkoituksella termiä ATK eikä IT. Viimeiset vuodet ovat kuluneet robotiikan ja keinoälyn parissa. Katriina on tutkaillut ATK-markkinaa ostajan, myyjän ja analyytikon näkökulmasta ja suhtautuu alaan intohimoisesti mutta ei ryppyotsaisesti.

Twitter:
@katrvall

Robotiikka ja keinoälyratkaisut etenevät pikkuhiljaa yrityksissä ja julkisen sektorin organisaatioissa ja näin ollen on varsin ymmärrettävää että ennen kaikkea alle 30-vuotiaat työelämässä olevat nuoret ovat huolissaan tulevaisuuden työtilanteesta. Asiaa ei millään tavalla auta se, että miltei viikoittain saamme lukea uhkakuvia maalailevia artikkeleita. Robotit vievät perustyöt. Keinoäly – tai tekoäly, loputkin.

Käykö tosiaan näin? Henkilökohtaisesta näkökulmasta on jotensakin ristiriitaista olla toisaalta intohimoinen keinoälyn edistäjä ja samalla yli 20 vuoden ATK-uran myötä kyynistynyt realisti. Olemme hyvin kaukana tilanteesta jossa keinoälysovellus korvaisi ihmisen koska olemassa olevat keinoälyratkaisut vaativat ihmisen opettamaan itseään vielä pitkän aikaa.

Viimeiset 2,5 vuotta olen keskustellut useiden kymmenien organisaatioiden kanssa ohjelmistorobotiikan ja keinoälyn hyödyntämiseen liittyvistä ajureista ja vastaan on tullut ainoastaan yksi yritys jonka ajuri oli vähentää nuppilukua. Kahden resurssin verran.

Tuo projekti ei koskaan toteutunut koska ajuri oli heikko. Kahden ihmisen työpanoksen korvaaminen teknologialla ei ole erityisen vakuuttava business case.

Oli kyseessä sitten robotiikka tai keinoäly, on ollut ilahduttavaa huomata että vastaan tulee jatkuvasti organisaatioita jotka haluavat käyttää näitä uudehkoja teknologioita helpottamaan ja turvaamaan työntekijöidensä elämää. Viedään pois raskaita rutiineja. Monitoroidaan tarkemmin, jotta voidaan estää tapaturmia työpaikalla. Ennakoidaan uupumista. Nopeutetaan perehdytystä. Hei työntekijät – teistä välitetään!

Mielestäni keskustelu keinoälyn hyödyntämisestä tulisi kääntää aivan toiseen kulmaan kuin tehostaminen ja kustannussäästöt. Keinoälyn avulla voidaan tehdä asioita, joita ihmisvoimin ei mitenkään olisi järkevää tehdä. Esimerkiksi kahlata läpi yrityksen X Slackit, Yammerit, Sharepointit, serverinkulmalla olevat dokumentit ja löytää mahdollisia korrelaatioita sellaisten asioiden välillä jotka eivät yleensä kohtaa. Se, että pystymme algoritmien avulla analysoimaan tarvittaessa vaikkapa joka ikisen työntekijän syötteen, ihmisen luettavaksi tarkoitetussa muodossa eikä vain jossain järjestelmän määrämuotoisessa kentässä on itse asiassa valtavan demokratisoiva ja silti anonyymi vaikutusmahdollisuus.

Algoritmillä ei ole tunteita. Sillä ei ole pärstäkerrointa. Se analysoi syötteen mikä sille annetaan ja algoritmin tekemiä päätelmiä validoidaan ihmisten toimesta. On selvää että teknologiamurroksen myötä työelämän roolitukset tulevat muuttumaan, mutta tämän olemme kokeneet jo monta kertaa historiassa aiemminkin eikä maailmanloppu ole vieläkään tullut.

Se joka väittää, että päätöksenteko on puhtaasti faktapohjaista on väärässä. Vaikka meillä olisi kaikki maailman data käytettävissämme, me ihmiset teemme sen viimeisen kriittisen valinnan aina tunteella. Luottamuksen ilmapiiri, niin työpaikan sisällä kuin kumppaneiden tai asiakkaiden kanssa on tunneasia. Keinoäly on loistava renki tai piika mutta hyödytön isäntä tai emäntä.

Suureksi uhkaksi keinoälystä ei toistaiseksi ole, mutta mahdollisuuksia on paljon. Uteliasuudella ja luottamuksella odotan mitä seuraavan viiden vuoden aikana tapahtuu.

Katriina Valli esiintyy SuomiAreenan uutisstudiossa "Luottamuspuhetta työstä",  maanantaina 16.7.2018 klo 13.00-14.00 Puuvillan kauppakeskus, Siltapuistokatu 14.