Siirry sisältöön
Blogi 20.05.2018

Joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle – Solvedin oppeja Yhdysvalloista

Vuosi 2017 oli silloin neljävuotiaan Solvedin oppivuosi. Opettelimme, miten ilmastonmuutosta pysäytetään Yhdysvalloissa, Skandinaviassa ja Keski-Euroopassa. Hoksasimme myös sen, että perustajien mukaan lähteneet uudet omistajat haluavat pelastaa maailman, mutta sen lisäksi he haluavat hyvää tuottoa sijoitukselleen. Meidän tavoitteemme on tehdä hyvää ympäristölle työkaluinamme globaali bisnes, asiantuntijaverkostot ja digitaaliset alustat.
Kirjoittaja
Janne Hietaniemi

Hallituksen jäsen ja perustaja
Solved – The Cleantech Company
+358 50 370 3573
janne.hietaniemi(at)solved.fi 

Twitter:
@HietaJanne

Yhdysvalloissa – tai tarkemmin Kaliforniassa ja Teksasissa – me perustajat vietimme osan tuosta oppivuodesta. Halusimme oppia, miten Solved pystyy ratkomaan kestävän kehityksen haasteita Yhdysvalloissa, jossa ilmastonmuutosta lähestytään toisin kuin Euroopassa.

Solvedilla on kaksi skaalautuvaa tuotetta: Solved Together -yhteistyöalusta ja Solved Advisory -on-demand-asiantuntijapalvelu. Energy Web Foundation otti käyttöönsä Solvedin “white label” digi-alustan ja San Diegon kaupungin kanssa meneillään oleva yhteistyö osoittaa, että ydinajatuksemme “Together people achieve great things” pystyy skaalautumaan globaalisti.

Loppujen lopuksi kaikki bisnes tehdään kuitenkin ihmisten välillä. Hyvään bisnekseen tarvitaan hyviä ihmisiä. Kaikki niistä eivät löydy omasta firmasta – se on varmaa. Yhdysvaltojen markkinoilla onnistumiseen tarvitaan paikallisia tukijoukkoja ja uskoaksemme pian jopa oma paikallinen tiimi, ilmeisesti myös oma paikallinen yritys.

Olemme saaneet korvaamatonta apua Yhdysvalloissa asuvilta suomalaisilta. Osa heistä on entisiä opiskelukavereita, jotka ovat majoittaneet, kuljettaneet ja syöttäneet meitä. Osa on entisiä työkavereita, jotka ovat tarjonneet verkostojaan käyttöönsä. Ja osa on tietysti heitä, joiden päätyö on auttaa yrityksiä Yhdysvaltain markkinoilla - ovatpa he sitten Business Finlandin neuvojia, paikallisia bisneskonsultteja tai enkelisijoittajia. Esimerkiksi Aki Luukkainen on maineensa väärti ja auttanut meitä ihan konkreettisesti saamaan ensimmäiset, tärkeät referenssit. Tai Teksasissa kanssamme työskentelevä Pirhosen Riku, joka on järjestänyt tapaamiset Austinin ja Dallasin kestävän bisneksen ykkösnimien kanssa.

Yhtä tärkeää on saada tukea oman verkostomme ulkopuolisilta amerikkalaisilta. Osa omistajistamme on Keski-Euroopasta ja heidän verkostonsa kautta olemme löytäneet paikallisia sijoittajia. Advisory Boardissamme on kalifornialainen bisnesguru, joka on perustanut yrityksen, joka oli varsinkin alussa monella tapaa meille vertaisesimerkki. Cleantech-kiihdyttämöt tarjoavat sparrausta enemmän kuin aina ehdimme sulattaa. Kestävän kehityksen enkeli- ja bisnesverkostot ovat myös auliisti jakaneet kontaktejaan.

Oma lukunsa oli viime vuonna tekemämme tutustuminen Los Angelesin cleantech-ekosysteemiin. Matka tehtiin kymmenen startup-yrittäjän ja Tekesin (nykyisin Business Finland) kanssa Jyri Arposen johdolla. Perusleirinämme oli maailman parhaaksi cleantech-kiihdyttämöksi valittu Kalifornian ylpeys Los Angeles Cleantech Incubator (LACI) . Tämän matkan tuloksena syntyi elinikäisiä ystävyyksiä ja useamman kuin yhden yrityksen ensimmäiset Amerikan-kaupat. Osa viihtyi niin hyvin keskenään, että yritykset päättivät sijoittautua Suomessakin saman katon alle Smart & Clean Hubiin. Hubissa Solved jakaa tilat muun muassa Avanto Venturesin  ja Ekorentin kanssa.

LACIn reissulla oli mukana kymmenen yritystä ja monia peräänantamattomia yrittäjiä, joista on kuultu myös matkan jälkeen. Sofi Filtrationin Ville Hakala näytti porukalle esimerkkiä pakkaamalla laukut ja muuttamalla Teksasiin. Ville jakoi kokemuksiaan äskettäin blogissaan. Hän kertoi, että tärkeää on fokusoida ja rakentaa suunnitelmallisesti, mutta toisaalta hän näytti esimerkillään, että on myös uskallettava mennä rohkeasti eteenpäin ja oppia tekemisen kautta. Toinen reissun kuuluisuus oli Matias Tainela Altum Technologiesista. Hänet muistetaan muun muassa vuoden 2017 Slushista

Nyt, vuonna 2018, Solved on valittu Business Finlandin Nuoret Innovatiiviset Yritykset (NIY) -ohjelmaan. NIY-rahoitus on 1,25 miljoonaa euroa ja se myönnetään kolmessa vaiheessa yrityksen täyttäessä Business Finlandin kanssa sovitut kasvutavoitteet. Tarkoituksemme on käyttää rahoitusta muun muassa Yhdysvaltain markkinoille etabloitumiseen, digitaalisen alustan kehittämiseen ja yhteisön kasvattamiseen. Asiakkaamme haluavat vaikuttavuutta ja sen maksimoimiseksi etsimme uusia kumppaneita hyvin ennakkoluulottomasti.

Vaikka Solved on Yhdysvaltain seikkailun osalta vielä alkutaipaleella, olemme oppineet kaksi asiaa, jotka rohkaisevat meitä etenemään pidemmälle länteen. 

Ensinnäkin, vaikka Euroopassa meitä on pidetty jopa kummajaisina, emme ole sitä lainkaan Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on alustatalouden edelläkävijä ja siellä verkostomainen toiminta digitaalisen alustan kautta ei aiheuta sen kummempaa hämmennystä. On hyvin tavallista, että ihmiset tekevät töitä usealle yritykselle ja ansainta muodostuu useista rahavirroista. Pystyimme määrittämään oman bisneksemme tarkemmin, kun peilasimme itseämme paikallisiin vertaisyrityksiin, joita emme löytäneet Euroopasta.

Toiseksi, moni kotikulmilla on sanonut meille, ettei maailman pelastaminen ole hyvä bisnes. Yhdysvalloissa olemme tavanneet kymmeniä, ellei satoja ihmisiä, joilla on pää ja sydän paikallaan. Kuten mekin, he uskovat, ettei ole pakko valita joko merkitystä tai tuottavaa bisnestä, vaan kannattaa valita molemmat. Joskus on mentävä kauas löytääkseen asiat, jotka ovat lähellä.

Kuvassa vasemmalta: Matias Tainela, Altum Technologies, Ville Hakala, Sofi Filtration ja Janne Hietaniemi, Solved.

Solved on maailman johtava kestävän kehityksen on-demand-asiantuntijapalvelu ja digitaalinen yhteistyöalusta. Solved tarjoaa asiakkailleen digitaalisen yhteiskehitysalustan projektien ideointia ja kehitystä varten. Lisäksi 2500 asiantuntijan verkostonsa avulla Solved pystyy nopeasti perustamaan kokeneita, monialaisia tiimejä. Solvedin asiantuntijapalvelu on kokonaisratkaisu, jolla vältetään projektien ja toiminnan pullonkaulat. Solved aloitti yrityksenä toukokuussa 2013. Solvedilla on toimipisteet Bratislavassa, Helsingissä, Oulussa ja Žilinassa.

Lisätietoja

www.solved.fi