Siirry sisältöön
Blogi 18.11.2019

Kilpailukykymme perustuu digitaaliseen luottamusyhteiskuntaan

Digitaalisessa murroksessa turvallisuus ja luotettavuus erottavat voittajan häviäjästä. Näin suomalaisena on upeaa, että luottamusyhteiskuntamme on maailmalla näkyvä osa Suomen mainetta ja brändiä. Nyt meillä on ainutlaatuinen tilaisuus johtaa ja hyötyä maailmanlaajuisesta muutoksesta.
Kirjoittaja
Mika Klemettinen

Director, Digitalization Programs
Business Finland
mika.klemettinen (at) businessfinland.fi
+358 50 483 6661

Digitalisaatio ja sen eri muodot, kuten tekoäly ja alustatalous, ovat vakiintuneet tai vakiintumassa osaksi jokapäiväistä elämää. Datavarantojen kaltainen kehitysaskel saadaan kuitenkin hyödynnettyä ainoastaan, jos ihmiset ja yritykset voivat luottaa olevansa turvassa. Tämä taas edellyttää luottamuksen sisäänrakentamista kaikkiin digitaalisiin ratkaisuihin – samalla tavalla kuin tunnemme olomme turvalliseksi fyysisessäkin maailmassa. Avoin data- ja alustatalous ovat tulleet jäädäkseen, ja ne tarvitsevat uudenlaisia turvallisuus- ja luottamusratkaisuja.

Suomella on luottamuspääomaa, jota miltään muulta maalta ei löydy. Se on elintärkeä osa maabrändiämme. Luottamuspääoma koostuu maailman parhaisiin kuuluvasta koulutusjärjestelmästä, puolueettomasta, kompaktista ja vakaasta yhteiskunnasta, joka sallii kokeilun ja kehitysalustat, sekä kokoomme nähden jopa ylisuuresta määrästä teknologian huippuosaajia. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö Suomessa on ainutlaatuisen toimivaa. Yhteistyö on juuri se kriittinen osa digitaalisen talouden murroksessa, jonka arvo mitataan sadoissa miljardeissa euroissa.

Suomalaisen menestyksen ydin löytyy ennen kaikkea kulttuurisista ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista – rahalla tai koolla emme voi kilpailla. Rooliksemme sopii erinomaisesti digitaalisen muutoksen etujoukkona toimiminen – sekä teknologioiden kehittämisessä että hyödyntämisessä. Me suomalaiset kuulumme älylaitteinemme kiistatta digitalisaation aktiivisiin hyödyntäjiin: elämme digitalisaatiota arjessamme. Tähän edelläkävijäasemaan pohjautuen Suomi voi rakentaa pohjaa koko Euroopan tulevaisuuden kilpailukyvylle. Ja samalla rakentaa Suomeen parempaa demokratiaa sekä älykkäämpää, keskustelevampaa ja toimivampaa yhteiskuntaa.

Nyt on aika ottaa haltuun digitalisaation toinen aalto, jonka voittajat uudistavat maailmaa tekoälyllä, datalla ja digitaalisella turvallisuudella. Esimerkkinä kehitysyhteistyö, jossa digitalisaatiolla voi rakentaa kestävää hyvinvointia ja kasvua sekä kehitystä vauhdittavia kauppasuhteita. Tällainen onnistuu vain, jos vanhoista tavoista luovutaan ja uudenlainen avoin data- ja alustatalous saa luotettavan ja toimivan pohjan. Eettisillä periaatteilla ja eurooppalaisilla arvoilla profiloidaan Suomi ja koko Eurooppa suhteessa Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Se on tapa toimia, jota kohti maailma väistämättä kulkee.

Mieti voisiko sinun yrityksesi olla digitaaliseen luottamukseen perustuvan liiketoiminnan kehittäjä tai hyödyntäjä. Business Finland voi olla tukenasi innovaatiokehityksen riskejä jakamassa. Kannattaa tutustua Digital Trust Finland -ohjelmaamme. Se tarjoaa innovaatiorahoituksen lisäksi asiantuntijaverkoston, joka analysoi markkinoiden mahdollisuuksia ja avaa sellaisia ovia, joita yritys ei yksin saa auki. Tehdään digitaalisesta luottamuksesta Suomen uusi menestystarina!