Suomalaiset kuvittelevat usein, että he tuntevat Ruotsin markkinat. Yllätyksiä on luvassa: kilpailu on kovaa, ja jalan saaminen oven väliin ei ole yhtä helppoa kuin Suomessa. Ruotsi on kuitenkin vakaa, kasvava ja lähellä oleva markkina, jonne kannattaa lähteä: Ruotsissa riittää ostovoimaa.
Autamme Business Finlandin Ruotsin-toimistolla suomalaisyrityksiä kansainvälistymään naapurimarkkinoille. Yritykset voivat olla hyvin eri vaiheissa vientisuunnitelmissaan: jotkut vasta harkitsevat Ruotsiin lähtemistä, toiset ovat pidemmällä. Ruotsiin kannattaa ehdottomasti lähteä silloin, kun yritys suunnittelee kansainvälistä vientiä. Ruotsissa on tilaa kasvaa.
Autamme yrityksiä luomaan yhteyksiä Ruotsissa ja kehittämään vientisuunnitelmaa eteenpäin.
Päädyin Ruotsiin Business Finlandin neuvonantajaksi, sillä minua on aina kiinnostanut Skandinavia ja Pohjoismaiden markkinat. Suoritin opintoni Ruotsissa, ja ennen tätä pestiä olen työskennellyt Finprolla ja projekteissa, joissa on autettu suomalaisia yrityksiä skandinaavisille markkinoille. Välillä asuin Kööpenhaminassa ja Lontoossa, minkä jälkeen palasin taas Ruotsiin.
Työskentelen Ruotsissa pääsääntöisesti pienten ja keskisuurten yritysten kanssa, ja asiakkaita on laajasti eri sektoreilta. Autamme yrityksiä luomaan yhteyksiä Ruotsissa ja kehittämään vientisuunnitelmaa eteenpäin.
Seuraamme tarkasti, mitä paikallisilla markkinoilla tapahtuu: verkostoidumme paikallisten toimijoiden kanssa ja teemme myös paljon yhteistyötä esimerkiksi suurlähetystön, kauppakamarin ja Suomi-instituutin kanssa.
Ruotsissa näkyvät samat megatrendit kuin muissakin Pohjoismaissa: esimerkiksi kestävä kehitys on teema, joka kantaa yli sektorirajojen ja jossa suomalaisilla on loistava mahdollisuus tehdä vientityötä. Myös digitalisaatio ja kaupan murros näkyvät Ruotsissa vahvasti.
Suomessa on myös monia muita sektoreita, joilla on kysyntää Ruotsissa:
Suomalaisilla on hyvä maine Ruotsissa. Ruotsissa voikin hioa kuntoon kansainvälisen konseptin, jota voi myöhemmin lähteä viemään muualle Skandinaviaan, Eurooppaan ja pidemmälle.
Pitkään Ruotsissa asuneena sitä saattaa sokaistua Suomen ja Ruotsin markkinoiden eroille, mutta niitä on useita.
Ruotsissa täytyy osata paketoida asiat kauniimmin ja enemmän tunteisiin vetoavammin kuin Suomessa.
Kun suomalainen lähtee etsimään jollain sektorilla vientimahdollisuuksia, täytyy muistaa, että Ruotsissa asiat kestävät pidempään: esimerkiksi päätöksentekoon osallistuu luultavasti isompi porukka kuin Suomessa osallistuisi, ja ruotsalaiset myös tekevät päätöksiä tunteellisemmin.
Myyntityössä faktojen paikkansapitävyys on perusedellytys. Sen lisäksi on tärkeää, että ruotsalainen oikeasti pitää siitä, mitä kaupataan. Ruotsissa täytyy osata paketoida asiat kauniimmin ja enemmän tunteisiin vetoavammin kuin Suomessa.
Ruotsissa on myös pidemmät perinteet monikulttuurisuudesta, mikä näkyy yhteiskunnassa eri tavalla kuin Suomessa. Myös kuluttajaliiketoiminta on kulttuurissa perinteikkäämpää kuin Suomessa.
Mielestäni parasta ruotsalaisessa kulttuurissa on kodin ja työn välinen tasapaino: ruotsalaiset arvostavat elämänlaatua. Tukholma on eläväinen, kansainvälinen kaupunki, joka inspiroi ja josta löytää innovaatioita.
Ruotsalaisille työssä viihtyminen on tärkeää. Jokainen työntekijä huomioidaan, kanssakäymisessä haetaan samanmielisyyksiä ja töissä jutellaan – paljon. Jos siis suuntaat Ruotsiin tekemään vientiä, muista huomioida tämä ero.
Onkin tavallista, että joka perjantai työpaikoilla kokoonnutaan pitämään fredags fika, yhteinen hetki kahvin ja keskustelun äärellä. Silloin puhutaan niin työasioista kuin vapaa-ajastakin ruotsalaisittain – positiivisesti ja tunteella.
Blogisarjamme avaa Business Finlandin neuvonantajien vinkkejä siihen, miten tehdään onnistunutta kauppaa vientimarkkinoille. Eri maiden asiantuntijat avaavat kussakin blogissa vientimaan kulttuuria ja sitä, mitä erityistä markkinoilla on huomioitava Suomeen verrattuna. Blogisarjassa myös kerrotaan asiantuntijan oma tarina ja se, miten kukin päätyi kyseiseen maahan.