Siirry sisältöön
Blogi 22.10.2019

Tulevaisuuden kilpailukykytekijät – Yllätyksiä matkassa

Millaisia epävarmuuksia liittyy aikamme puhuttelevimpiin muutostekijöihin? Miten näemme oikeudenmukaisen yhteiskunnan peruselementit ilmastokriisin ja niukkojen resurssien paineissa?
KIRJOITTAJA
SOILE OLLILA

Manager, Foresight
Global Insight
Business Finland
+358 29 4695 514
soile.ollila (at) businessfinland.fi

Twitter:
@soileollila

Millaisia epävarmuuksia liittyy aikamme puhuttelevimpiin muutostekijöihin? Miten näemme oikeudenmukaisen yhteiskunnan peruselementit ilmastokriisin ja niukkojen resurssien paineissa? Entä yritystemme ja kansantaloutemme kilpailukykyyn vaikuttavat muutokset vallan uusjaossa? Millaisen roolin jättimäiset teknologiayritykset voivat ottaa maailmanpolitiikassa? Löytyykö meiltä pian Google-kaupunkeja? Miltä näyttää radikaali datatalous yksilön näkökulmasta – pelastaako vai orjuuttaako data? Muun muassa näille kysymyksille annetaan sijaa Finnsight 2019 -ennakointifoorumissa.

Kun puhumme yritysten tai kansantalouden kilpailukyvystä, mielemme askartelee helposti välittömään vientimenestykseen liittyvissä seikoissa tai mitattavissa olevien tuotannontekijöiden arvioinnissa. Haluaisimme nähdä kirkkaasti eteemme ja toivomme vastauksia mielellään dataan pohjautuen, ja yhdessä dashboardissa. Mutta epävarmuuksia on liikaa, mahdollisia kehityskulkuja lukemattomia. Dataa tulevaisuudesta ei edelleenkään ole. Tarvitsemme yhteistä pohdintaa globaalien muutostekijöiden mahdollisista kehityskuluista ja niiden tuomista mahdollisuuksista. Missä ovat ne muutoksen paikat ja risteyskohdat, joissa haluamme olla mukana rakentamassa kestävämpää taloutta ja maailmaa?

Ennakointi- ja tulevaisuustyön vaikuttavuus on parhaimmillaan rakentavassa vuorovaikutuksessa ja tulevaisuuslukutaitojen vahvistumisessa. Business Finland käynnisti kesällä 2019 laajan skenaariotyön Suomen tulevaisuuden kilpailukykytekijät, johon on osallistunut laaja joukko sidosryhmiäkeskustelemaan globaalien muutosilmiöiden epävarmuuksista ja vaikutuksista elinkeinoelämämme ja innovaatioympäristömme tulevaisuuteen. Haastatteluissa, kyselyissä ja työpajoissa on tunnistettu joukko kohtalonkysymyksiä ja villejä kortteja, jotka voivat viedä kehitystä eri suuntiin. Finnsight-ennakointifoorumilla jatkamme työtä ja pohdimme yllättävämpiä kehityskulkuja ja epätodennäköisempiäkin tulevaisuuksia maailmassa, missä valta on jakautunut uudelleen, missä datan hallinta ja ohjaus ovat kohtalonkysymyksiä ja missä ilmastonmuutokseen vastataan ennennäkemättömällä pontevuudella.

Business Finland vauhdittaa tulevaisuuden tekemistä tukemalla ja rahoittamalla innovaatioita sekä auttamalla yrityksiä kansainvälistymään. Tässä työssä toimintaympäristön muutosten ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää. Tulevaisuustyötä tehdäänkin yhteistyössä. Tunnistamme Team Finland –verkostona nousevia mahdollisuuksia maailmalta ja autamme asiakkaitamme hyödyntämään niitä. Maailmalla tunnistetuista valikoiduista signaaleista tuotetaan esimerkiksi Future Watch -tilaisuuksia ja selvityksiä, jotka löytyvät BF-ohjelmien sivuilta sekä osana Team Finland Market Opportunities -palvelua (Future Watch).

Tämä julkaisu on osa FinnSight 2019 -ennakointifoorumia. Lue lisää tapahtumasta: businessfinland.fi/finnsight2019