Siirry sisältöön
Blogi 24.06.2019

Sustainable Travel Finland – Kuulumisia pilottikohteilta

Uuden vuosikymmenen ensimmäisen hallituksen tavoitteena on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä Suomi vuoteen 2030 mennessä. Matkailun päivittyvä tiekartta on nostanut matkailun vastuulliset valinnat alan kestävän kasvun strategiseksi toimenpiteeksi. Jotta matkailuelinkeino pystyy vastaamaan muuttuvaan kysyntään ja kasvamaan jatkossakin, on kehityksen oltava kestävää. Tätä varten Visit Finland on luonut matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun, pilotointivaiheessa olevan, Sustainable Travel Finland -kehitysohjelman ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin.
Matkailu
Vastuullisuus ja Sustainable Travel
Kirjoittaja
Liisa Kokkarinen

Kirjoittaja työskentelee Sustainable Travel Finland -merkin parissa ja asuu Rovaniemellä.

Sustainable Travel Finland -ohjelman pilotointivaiheeseen valikoitui seitsemän matkailudestinaatiota eri puolelta Suomea, joissa työ kestävän matkailun kehittämisen eteen oli jo jollain asteella alkanut; Itäisen Lapin alue, Jyväskylän seutu, Porvoo, Pääkaupunkiseutu, Rauma, Utsjoki ja Kainuun Wild Taiga. Itäisen Lapin alue koostuu destinaatioista Pyhä-Luosto, Posio, Ruka-Kuusamo ja Salla, ja pääkaupunkiseudulta on mukana Helsinki, Espoo ja Vantaa. Lisäksi ohjelman yritystasoa ovat pilotoimassa Scandic Hotels, SantaPark Arctic World, Metsähallitus ja NowHere Travel.  

Inspiroiva työpaja Vantaalla

Maaliskuisen auringon alla kokoonnuimme pilottien kanssa kaksipäiväiseen työpajaan Vantaalle. Tapaamispaikkana pilottidestinaatio Vantaa ei ollut sattumanvarainen. Syynä ei suinkaan ollut se nostalginen fakta, että Visit Finlandin kestävän matkailun tiimiläiset ovat kaikki asuneet Vantaalla, vaan Tikkurilan erinomainen saavutettavuus julkisilla kulkuneuvoilla ja se työ mitä Vantaa tekee kokous- ja kongressimatkailun eteen. Ensimmäisenä päivänä pureuduimme Sustainable Travel Finland -ohjelmaan ympäristösertifioidulla Sokos Hotel Vantaalla. Seuraavan päivän vietimme kulttuuri- ja monitoimitalo Vernissalla, jossa Kierrätyskeskuksen asiantuntijat johdattelivat meidät kestävän kehittämisen ja vastuullisuustyön johtamisen maailmaan monilta eri näkökulmilta. Matkalla Vernissalle nautimme opastetusta kulttuurikävelystä, jonka aikana opimme muun muassa, että Vantaa aikoo purkaa osan Vernissan kohdalla sijaitsevasta Tikkurilankosken padosta, jotta vaelluskalat voisivat palata vanhoille kutuvesilleen. Kesäkuun alussa pidettiinkin padon purkujuhla, jonka aikana nähtiin dokumenttielokuva Suomen uhanalaisista vaelluskaloista ja niiden huvenneista elinalueista.

Keskustelua pilottipäivän aikana herätteli etenkin hiilikädenjälki, jonka allekirjoittanut kokeekin mielekkääksi tavaksi lähestyä kestävää kehitystä ja siitä viestimistä, sillä hiilikädenjälki korostaa myönteisiä vaikutuksia negatiiviseen hiilijalanjäljen verrattuna. Sitran mukaan yrityksen tuottaessa hiilikädenjälkeä asiakkaalleen, asiakas pystyy alentamaan omaa hiilijalanjälkeään. Keskiössä on se, mitä voimme tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja miten autamme muita tässä työssä, eli toimintamme positiiviset vaikutukset.

Vernissalla vietetyn työpajan päätteeksi purimme päivän anteja luovan maalaustyön merkeissä. Pilotit pääsivät kukin maalaamaan oman – kierrätetyn – puupalansa, jonka värivalinnat kuvaisivat sitä kestävyyden ulottuvuutta mihin alue haluaa ensimmäisenä työssään panostaa. Puupaloihin piirtyessä sinisen ja vihreän sävyttämiä muotoja, alkoi ajatusleikki Sustainable Travel Finland -ohjelman tulevasta logosta. Pitäisikö logonkin maalautua sinisen ja vihreän sävyihin; kuvastavathan nuo rikkaita vesivarojamme ja runsaita metsiämme, suomalaista vahvasti vesistöihin ja luontoon sidottua elämäntapaa ja matkailua, ja sitä tasapainoa ja tasa-arvoa ihmisten ja luonnon välillä.

puuaskartelua

Ensimmäisenä toimenpiteenä pilottien kanssa rupesimme keräämään tarinoita vastuullisista teoista pilottialueilla ja -yrityksissä. Harjoituksen tarkoituksena oli opetella esittelemään omaa toimintaa vastuullisuusvinkkelistä, mutta myös kerätä konkreettiset teot Sustainable Travel Finland -tarinapuuhun, joka oli esillä Ulkoministeriön järjestämällä Arktisen Neuvoston vastaanotolla Rovaniemellä 6.5.2019.

 tarinapuu

Tarinapuun löysi muun muassa kuvassa oleva Utsjokelainen Maria Sofia Aikio, joka ilahtui kotikuntansa tarinasta, jonka mukaan alueella kehitetään matkailua joka tukee paikallista kulttuuria ja elämäntyyliä. Utsjoella matkailun kehittämisessä kestävyys onkin keskiössä, ja muun muassa sisällytetty kunnan valmisteilla olevaan matkailun kehittämissuunnitelmaan. Samalla Utsjoki on polkaissut käyntiin Sustainable Travel Finland -ohjelman ensimmäisen destinaatiotason kriteerin; julkisen sektorin sitoutuminen.

Akatemiakoulutukset testissä

Kesäkuun alussa Sustainable Travel Finland -ohjelmalle kehitetty valmennuskonsepti pääsi myös testiin, kun Visit Finland Akatemian ensimmäiset Sustainable Travel Finland -valmennukset pidettiin Jyväskylässä, Espoossa ja Helsingissä. Valmennukset veti Visit Finland Akatemian vastuullisuuskouluttaja Anu Nylund. Anun ensimmäiset kokemukset valmennuksista ovat innostavia:

 työpaja Haltiassa

”Valmennukset ovat olleet tunnelmaltaan todella positiivisia, osallistujat aktiivisesti mukana keskustelussa. Ennen ensimmäisiä valmennuksia ajattelin, että paikalla saattaa olla todellisia asiantuntijoita, joille kestävä matkailu on jo niin tuttua, että he turvautuvat, mutta huoli on ollut ihan turha; osallistujat ovat jakaneet omia kokemuksiaan, ajatuksiaan ja hyviä käytänteitään avoimesti muillekin ja on tuntunut siltä, että ihan jokainen on oppinut jotain uuttakin. Päällimmäisenä on päivien jälkeen jäänyt sellainen olo, että tätä työtä tehdään oikeasti yhdessä. Ihanaa on ollut kuulla paljon sellaisia ’ahaa – tätä tällä vastuullisuudella tarkoitetaan’ tyylisiä oivalluksia. Ryhmissä työskentely on tuottanut uusia ideoita ja vastuullisuusviestintää on näkynyt jo heti valmennuspäivien jälkeen sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti myös ne yritykset, joiden edustajia ei ole päässyt mukaan valmennuksiin, tarttuvat haasteeseen ja tehdään Suomesta tavoitteiden mukaisesti kestävän matkailun kärkimaa.”

Myös Visit Espoon johtaja Miikka Valo oli ilahtunut valmennuspäivän annista:

”Sustainable Travel Finland pääkaupunkiseudun pilottikoulutukset saatiin hyvään vauhtiin Haltian upeissa puitteissa, destinaation puolesta oli mahtava huomata osallistujien mielenkiinto ja innostuneisuus päivän sisältöihin liittyen. Nyt on selvästi oikea aika ottaa seuraava steppi vastuullisen matkailun työssä; niin kehittämisessä kuin viestimisessäkin. Koulutuspäivän aikana tuli selväksi, että alueet ja kohteet tekevät jo mahtavia juttuja, jotka pitää vaan saada viestittyä eteenpäin. Työtä on vielä paljon tehtävänä, mutta suunta näyttää oikealta!”

Valmennuksen ideana on tarjota alueen yritysverkostolle perustiedot ja -taidot kestävän matkailun edistämiseen ja antaa vinkkejä vastuullisuustyön aloittamiseen. Valmennuspäivä on suunniteltu niin, että päivän päätteeksi siirtyminen Sustainable Travel Finland -alustalle -ohjelmaan mukaan lähteminen on helppoa ja matka kohti merkkiä alkaa.

Posio matkailun maailmankartalle

Myös Lapin Taikamaalla, Posiolla, on alueen yritykset kutsuttu koolle Sustainable Travel Finland -ohjelman merkeissä. Asenne alueen yritysverkoston ensimmäisen Sustainable Travel Finland -tapaamisen jälkeen oli ’ryhdytään hommiin’, ja niin Posio ryhtyikin; seuraavalla tapaamisella jo työpajailtiin alueen yrityksille sopivista kestävää matkailua tukevista sertifikaateista ja pohdittiin kestävän matkailun kehittämiseen soveltuvia rahoitusmalleja. Posion matkailukoordinaattori Marja Hannula laskeskelee, että Sustainable Travel Finland -destinaatiomerkin saaminen ensimmäisten joukossa Suomessa nostaisi Posion vihdoin matkailun maailmankartalle. Ja tästä ei varmasti totuus ole kaukana; ensimmäiset kestävän matkailun innoittamat mediavieraatkin ovat löytäneet tiensä Posiolle.

Paneelikeskustelussa kuultua

Sustainable Travel Finland -ohjelmaa tukemaan on koottu myös käsikirja, jonka luonnoksen ovat saaneet käsiinsä niin ensimmäisiin valmennuksiin osallistuneet kuin myös hiljattain Tampereella Visit Finland -vuosiseminaarin paneelissa esiintyneet pilottien edustajat. Wild Taigan Jaana Keränen tuumaili, että käsikirja on oiva lukupaketti, johon voi aina tarvittaessa palata, ja josta löytyy yhdestä osoitteesta kaikki tarvittava tieto kestävästä matkailusta ja Sustainable Travel Finland -ohjelmasta. Paneeliin osallistui myös Rukakeskuksen Jusu Toivonen, jolle kerroin montaa matkailuyrittäjää askarruttavan kestävän matkailun edistämisen haasteet; hinta, hankaluus ja siihen laitettava aika. Tälläinen ajattelu hämmästytti Toivosta; ”työ vastuullisuuden eteen parantaa asiakokemuksen laatua, sitouttaa ja motivoi työntekijöitä, ja tuo taloudellisia säästöjä,” Jusu luetteli. Hän kuitenkin myönsi, että työn aloittaminen saattaa vaatia rahallisia investointeja, mutta muistutti että nämä maksavat itsensä pian takaisin; vastuullisuustyö tulisikin nähdä investointina eikä kuluna. Samoilla linjoilla paneeliin osallistunut Visit Jyväskylän Johanna Maasola tuumaili, että työ kestävän matkailun eteen on yksinkertaisesti vain tehtävä; meillä ei ole enää muita vaihtoehtoja.

 seminaari

Green Key -sertifikaatti Arctic TreeHouse Hotellille

Ilouutisia saapui tällä viikolla myös Rovaniemeltä, kun pilottiyritys Arctic TreeHouse Hotel ilmoitti saaneensa Green Key -ympäristösertifikaatin. Tuumailimme yrityksen elämysjohtaja Katja Ikäheimo-Länkisen kanssa, että Arctic TreeHouse Hotel taitaakin olla ensimmäinen yksittäinen majoitusyritys Lapissa jolla on kyseinen sertifikaatti osoituksena yrityksen pitkäjänteisestä työstä ja sitoutumisesta kestävän matkailun edistämiseen. Katja toivookin, että heidän esimerkkinsä kannustaisi alueen muitakin matkailuyrityksiä lähtemään aktiivisesti mukaan toimintaan kestävän matkailun eteen.

Miten tästä eteenpäin?

Aloittaessamme Sustainable Travel Finland -ohjelman kehittämistä, tuntui että kestävä matkailu koettiin jonain aineettomana mörkönä; jotain hieman pelottavaa johon ei pysty oikein tarttumaan. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tämän mörön ovat Sustainable Travel Finland -pilotit potkineet ulos kaapista, ja ovet ovat nyt avoinna vastuullisuustyölle. Olemme siirtyneet tahtotilasta tekoihin. Sustainable Travel Finland -ohjelman myötä Suomen matkailuelinkeinolla on kaikki rakennuspalikat joilla vielä tehdä Suomesta kestävän matkailun kärkimaa; vastuullisuustyö tuntuu sopivan suomalaiseen yritykseen ja yhteiskuntaan kuin vihta juhannussaunaan. Pilottikohteiden ja edelläkävijäyritysten johdattelemana matkailu on elinkeinona matkalla tiennäyttäjäksi sektorirajat ylittävissä ponnistuksissa kestävän yhteiskunnan eteen.

Sustainable Travel Finland -ohjelman sisältö saa kotimaan lanseerauksen Suomi Areenalla Porissa 16.7, jolloin ohjelman tarkempi sisältö julkaistaan. Ohjelma aukeaa syksyllä, jolloin Visit Finland ja pilottikohteet toivottavat koko Suomen matkailumaailman mukaan ohjelmaan ja Suomen kestävän matkailun vientiin.