Koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin yhdeksi pelastusrenkaaksi luotiin Business Finlandin Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa. Se on alusta asti ollut suunnattu niille yrityksille, joiden liiketoimintaa koronaviruksen aiheuttama tilanne haittaa ja jotka ovat valmiita kehittämään yrityksensä liiketoimintaa. Yrityksen talouden pitää myös olla kunnossa ennen pandemiaa. Taloustilanteen tarkastelu perustuu ajantasaiseen ja monipuoliseen analyysiin.
Häiriötilannerahoituksessa osaa talouteen liittyvistä kriteereistä on haluttu tulkita hieman tavallista joustavammin, jotta voimme auttaa mahdollisimman monia hakemuksen jättäneitä yrityksiä. Esimerkiksi vuonna 2020 syntyneeseen verovelkaan suhtaudumme ymmärtäväisesti ja sen sijaan, että tutkisimme yrityksen nykytilan, tarkastelemme yrityksen taloutta ennen koronakriisin alkua.
Business Finland on työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva organisaatio. Julkisena rahoittajana saamme yritysten taloustiedot suoraan verohallinnosta.
Käytössämme on esimerkiksi ajantasainen tieto yrityksen arvonlisäverollisesta myynnistä ja yrityksen maksamista ennakonpidätyksen alaisista palkoista, joista voimme todentaa, että yrityksellä on liiketoimintaa.
Asiantuntijamme tarkastavat yritysten taloustiedot uusimmasta tilintarkastajan vahvistamasta tilinpäätöksestä. Tarvittaessa pyydämme vuoden 2019 vuoden tilinpäätöstiedot, jos se ei ole vielä julkisesti saatavilla. Esimerkiksi silloin, kun yrityksellä ei ole liikevaihtoa vuoden 2018 tilinpäätöstiedoissa.
Taloutta arvioitaessa käytämme EU:n vaikeuksissa olevan yrityksen määritelmää. Se on kokemuksemme mukaan hyvä, vakiintunut keino arvioida sitä, onko yrityksellä edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.
Rahoituksemme määrä perustuu siihen, minkälainen yrityksen projektissa esittämä suunnitelma on, paljonko siitä syntyy kustannuksia ja kuinka paljon yrityksellä on mahdollista itse investoida kehittämiseen. Yritys maksaa 20 prosenttia projektin kuluista itse.
Pientä liikevaihtoa tekevä yritys voi saada rahoitusta, jos taustalla on omistajia tai sijoittajia, jotka ovat laittaneet merkittävästi rahaa omaan pääomaan osakepääomana.
Tappiotakin on saanut tehdä, jos omistajat tai sijoittajat ovat rahoittaneet yritystä niin, että omapääoma on vähintään puolet osakepääomasta. Mitä enemmän yritykseen on sijoitettu yksityistä rahaa, sitä suurempi yrityksen tappionsietokyky on. Tämä on tyypillistä esimerkiksi startup-yrityksissä.
Toimimme Business Finlandissa meitä säätelevän lainsäädännön puitteissa. Normaalitilanteessa olemme tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja yritysten kansainvälistymisen ja viennin edistäjä, vaikka tässä koronakriisissä rahoitammekin myös kotimarkkinayrityksiä.
Tavoitteemme on kannustaa yrityksiä katsomaan myös tulevaisuuteen. Tutkimusten mukaan julkisilla tutkimus- ja kehityspanostuksilla talouskriisistä toivutaan nopeammin. Ne jotka pystyvät sopeuttamaan liiketoimintaansa muutoksessa, pärjäävät parhaiten.
Ari Grönroos
Johtaja, Business Finland