Siirry sisältöön
Blogi 31.01.2020

Miten kestävyys ja digitaalisuus kohtaavat?

Visit Finlandilla on kahtena kärkikehittämisen kohteena matkailun kestävä ja digitaalinen kehitys. Tavoitteena on kehittää Suomesta kestävin matkakohde, jota digitaalisuuden älykäs hyödyntäminen tukee. Myös päivitetyssä Matkailun digitiekartassa on vastuullisuuden edistäminen digitaalisin keinoin nostettu yhdeksi toimenpidekokonaisuudeksi.
Visit Finland
Matkailu
Digitaalinen kehitys
Vastuullisuus ja Sustainable Travel
Head of Digital Development
Kaisa Kosonen

kaisa.kosonen (at) businessfinland.fi

Manager, Regional Partnerships
Liisa Kokkarinen

liisa.kokkarinen (at) businessfinland.fi

Yksi konkreettinen harjoitus digitaalisuuden ja kestävyyden yhdistämisestä toteutettiin marraskuussa 2019 yhdessä Metsähallituksen kanssa. Metsähallitus on mukana Sustainable Travel Finland –ohjelman pilotointivaiheessa, ja Visit Finland kutsui Metsähallituksen mukaan Junction Hackathoniin (Euroopan johtava hackathon eli tapahtuma missä ratkotaan ennalta annettuja haasteita fasilitoidusti). Yhteisenä haasteena oli löytää digitaalisia ratkaisuja kansallispuistojen kuormitusongelmaan, keskittyen etenkin Nuuksion ja Ylläs-Pallaksen kansallispuistoihin ja näistä puistoista saatuun kävijädataan. Tietyillä reiteillä on tiettyinä aikoina ylikuormitusta ja kiinnostus kansallispuistoja kohtaan kasvaa koko ajan niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin matkailijoiden osalta, ja vierailijat hakevat kansallispuistoista nimenomaan rauhaa puhtaassa luontoympäristössä. Miten voimme huolehtia, että vierailijat todella voivat nauttia luonnon rauhasta ja, että herkkä luonto ei kärsi vierailijoista?

Metsähallitus toi haasteeseen mukanaan laajan datapaketin, joka sisälsi tuntitasoista kävijälaskuridataa valituista kansallispuistoista useamman vuoden ajalta.

 Visit Finlandin ja Metsähallituksen haasteeseen tarttui 28 tiimiä ja haaste oli yksi hackathonin suosituimmista, suosion yllättäen meidät itsemmekin. Viikonlopun aikana kehitettyihin konsepteihin voi perehtyä tapahtuman verkkosivuilla. Oli inspiroivaa nähdä miten monipuolisia ratkaisuja haasteeseen löytyi ja miten konseptit saatiin toimiviksi protoversioiksi vain yhden viikonlopun aikana. Mielekästä oli myöskin huomata, kuinka aidosti ‘hakkerit’ välittivät Suomen luonnosta ja innostuivat ajatuksesta kehittää kävijäkokemusta ja suojella luontoa digitaalisten ratkaisujen avulla.

Visit Finlandin tavoite tapahtuman suhteen oli törmäyttää kestävän matkailun kehitystä ja digitaalisuutta, sekä tutustua hackathon tyyppiseen työtapaan. – Jos on tarpeeksi konkreettinen haaste, niin lyhyessäkin ajassa voi saada todella paljon aikaan.  Metsähallituksen tavoite oli löytää konkreettisia ratkaisuja joita voi mahdollisesti hyödyntää osana Metsähallituksen digipalvelujen kehitystyötä.

Visit Finland tulee varmasti jatkossakin hyödyntämään hackathon tapahtumia etsiessään digitaalisia täsmäratkaisuja matkailun kestävyyden haasteisiin, ja tästä tapahtumasta oppineena tiedämme, että vastuullisuuteen pyrkivät haasteet innostavat, mutta haasteen pitää olla selkeä ja konkreettinen muttei liian laaja – ja mukana on hyvä olla aimo annos asiantuntijuutta sparraamassa kehittäjiä!

Meille voi myös toimittaa uusia mahdollisia hackathon haasteita, niin voimme puntaroida jos löytyisi mahdollisuuksia lähteä niitä vuoden 2020 aikana yhdessä ratkomaan jossakin vastaavassa tapahtumassa.