Siirry sisältöön
Blogi 05.02.2020

Norjan suuret muutokset tarjoavat mahdollisuuksia suomalaisille terveysteknologiayrityksille

Norja tarjoaa joukon mielenkiintoisia mahdollisuuksia liittyen terveydenhuollon etäratkaisuihin, sairaaloiden teknologiaan ja vaikka jopa palveluviennin konsultointiin.
Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveys
Smart Life Finland
Personalized Health Finland
Advisor
Jouni Carlsson

Mobile +47 473 43 102
jouni.carlsson (at) businessfinland.fi

Norjassa tapahtuu tulevaisuudessa suuria muutoksia uuden terveys- ja sairaalasuunnitelman Nasjonal Helse- og Sykehusplan 2020–2023 puitteissa. Norjassa yhteistyö on tällä hetkellä pirstoutunut eri sidosryhmien, esimerkiksi kuntien ja sairaaloiden tai jopa alueellisten terveysviranomaisten välillä. Tämä tarkoittaa, että päätöksiä voidaan tehdä kuulematta saman kunnan toista osapuolta. Ehdotettu ratkaisu on perustaa 19 erilaista elintä, jotka takaavat kaikkien saman kunnan tai läänin sidosryhmien kommunikoinnin keskenään. Mielestäni tämä on suuri parannus julkisten hankintojen prosesseihin ja auttaa välttämään tarpeettomia hankintoja, kun sidosryhmät pakotetaan puhumaan yhdessä.

Teknologia, teknologia, teknologia…

Suunnitelman muita aiheita ovat uusi teknologia, digitalisointi ja osaaminen. Näiden aiheiden odotetaan lisäävän terveydenhuollon etäratkaisuja, jotka suoritetaan virtuaalisesti potilaan kanssa tai potilaan kotona. Toivona on myös, että erikoisterveydenhuollon palvelut hoidetaan yhä enemmän potilaan kotona. Tämä antaisi syöpäpotilaille mahdollisuuden olla kotona läheistensä kanssa.

Digitalisaation toivotaan omaksuttavan tavalla, joka tarjoaa jotain potilaalle. Keskitytään myös terveydenhuollon henkilöstön koulutukseen, olipa kyse sitten uudesta tekniikasta tai potilaiden tapaamisesta.

Mitä tämä tarkoittaa suomalaisille yrityksille?

Norja tarjoaa joukon mielenkiintoisia mahdollisuuksia liittyen terveydenhuollon etäratkaisuihin, sairaaloiden teknologiaan ja vaikka jopa palveluviennin konsultointiin. Terveysalueet ja sairaalat ovat laskeneet, että vuosina 2020-2024 tarvittavien investointien kokonaismäärä on noin 9,3 miljardia euroa (sivu 163, Nasjonal Helse- og Sykehusplan 2020-2023).

Investoinnit kohdistuvat nykyisten sairaalarakennusten parantamiseen ja päivittämiseen, mukaan lukien lääketieteellinen tekniikka ja ICT-ratkaisut. Investoinnit sisältävät esimerkiksi uuden sairaalan Drammenissa, uuden lastensairaalan Bergenissä, uuden sairaalan Stavangerissa sekä uuden protonisädehoidon rakennuksen Bergenissä. Uutta sädehoitokeskusta koskevaa hanketta on kuitenkin kritisoitu poliittisena projektina, koska Oslossa on jo vastaavanlainen keskus – eikä sekään ole täydessä käytössä.

Mitä tapahtui työkaluille?

Norjalaisten ja suomalaisten yritysten yleinen ongelma näyttäisi olevan kuinka löytää oikeat sidosryhmät ja miten ottaa heihin yhteyttä. Tämä kohta on jäänyt suunnitelman ulkopuolelle ja siihen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Ajatus uudesta teknologiasta, innovaatioista ja ideoista on erinomainen, mutta työkalut markkinoiden uusimpien innovaatioiden saamiseksi ovat edelleen heikkoja ja vaativat lisää työtä. Suunnitelmassa todetaan, että julkisen ja yksityisen sektorin välillä olisi käytävä enemmän vuoropuhelua, mutta välineet tämän onnistumiseksi puuttuvat tällä hetkellä lähes kokonaan.

Suomalaisten yritysten mahdollisuudet ovat teknologiassa, jonka avulla ikääntyvä väestö voi asua pidempään kotona, lääkärit voivat tehdä diagnooseja potilaille joko virtuaalisesti tai heidän kotonaan, sekä valtavat sairaalahankkeet ja ICT-ratkaisut. Jos haluat lisätietoja näiden mahdollisuuksien hyödyntämisestä, ota ihmeessä yhteyttä minuun Business Finlandin Norjan toimistossa.