Siirry sisältöön
Blogi 04.03.2020

Digi vyöryy voimalla opetusalalle

Opetusalan markkinat ja innovaatioympäristö muuttuvat Suomessa lähivuosina radikaalisti. Luvut maailmalta kertovat samaa tarinaa. Opetusteknologian noin 130 miljardin euron markkinat kasvavat tällä hetkellä 18 % vuosivauhtia.
Kampanjan koordinaattori
Piia Moilanen

piia.moilanen (at) businessfinland.fi
+358 50 5577 748

Twitter:
@MoilanenPiia

Nyt se tapahtuu. Digi vyöryy voimalla opetusalalle. Liikkeelle on nimittäin saatu hankkeita, joilla on kyky uudistaa alan toimintamalleja kohti alustataloutta. Muutosvoimaa on tuonut poikkeuksellisen laaja yhteistyö. Osin tämän vuoksi myös näiden hankkeiden rahoituspohja on hyvä. Lisäksi ajoitus on nyt oivallinen, sillä etäratkaisuille on kysyntää ja digiosaaminen on kehittynyt valtavasti viime vuosina.  

Laajin peruskoulujen ja toisen asteen digiloikkaa toteuttava projekti lienee DigiOne. Siinä rakennetaan oppimista ja hyvinvointia tukevaa alustaratkaisua ja ekosysteemiä, johon halukkaat opetuksen järjestäjät, palvelujen tuottajat ja muut koulutusalan toimijat voivat liittyä. Vantaan kaupungin vetämälle projektille on varmistunut rahoitus neljäksi vuodeksi, ja mukaan uudistukseen kutsutaan Suomen koko kuntakenttää. Perusopetuksen digitalisaatiota vauhdittaa myös muun muassa Helsingin kaupungin kunnianhimoinen opetuksen digitalisaatio-ohjelma.

Suurimmat kaupungit ovat panostaneet lisäksi varhaiskasvatuksen ohjausjärjestelmien uudistamiseksi. Esimerkiksi Vantaa ja Espoo ovat hiljan ottaneet käyttöön uudet digitalisaatiota tukevat ohjausjärjestelmät. 

Samaan aikaan korkeakoulut ovat valmistelleet isoa uudistusta yhteisen digivision toteuttamiseksi. Keskeisenä toimenpiteenä korkeakoulut esittävät oppimisen kansallisten tietovarantojen avaamista yksilön ja yhteiskunnan käyttöön. Tavoitteena on, DigiOnen tavoin, luoda maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen oppimisen ekosysteemi, joka tuo kansainvälisen kilpailuedun Suomelle yhteiskuntana ja yksilöille oppijana.

Ammatillisen opetuksen kehittämisen vauhdittamiseksi on puolestaan perustettu 2019 valtion erityistehtäväyhtiö Oppiva Invest, joka rahoittaa ammatillisen opetuksen oppimisympäristöjen ja opetusvälineistön sekä koulutusviennin kehittämistä. Oppiva Investillä on hyvät mahdollisuudet tukea ammatillisen koulutuksen digiloikkaa yhteistyössä muiden koulutusalan toimijoiden kanssa.

On siis hyvä syy uskoa, että opetusalan markkinat ja innovaatioympäristö muuttuvat Suomessa lähivuosina radikaalisti. Luvut maailmalta kertovat samaa tarinaa. Opetusteknologian noin 130 miljardin euron markkinat kasvavat tällä hetkellä 18 % vuosivauhtia.

Rakenteilla olevien opetusalan alustojen haasteiksi muodostuu houkutella parhaat yritykset nopeasti mukaan tarjoamaan palveluitaan digitaalisten alustojen kautta. Lisäksi alustaratkaisuja kehittävien julkistoimijoiden on verkotuttava ja rakennettava ympärilleen lisäarvoa tuottavat ekosysteemit.

Muutoksen tukemiseksi Business Finland on käynnistänyt Opetusteknologia alustataloudessa - kampanjan. Kampanjan tavoitteena on tukea yritysten ratkaisujen ja liiketoimintamallien integroitumista alustoille, jossa palveluiden tarjoajat ja käyttäjät kasvavassa määrin kohtaavat.

Dataa tarvitaan alustoille tuomaan käyttövoimaa. Siksi kampanjan tavoitteena on myös tukea digitaalisessa muodossa olevan opetusdatan tuotantoa, käsittelyä ja hyödyntämistä. Data vauhdittaa toivottavasti myös aivan uusien toimintojen kehittämistä ja esimerkiksi vaikuttavuusinvestointeja alalle. Datatalous kasvattaa kysyntää myös muun muassa tietoturva-, data-analytiikka- ja tekoälyosaamiselle.

Kampanjan kohderyhmää ovat siis teknologiayritykset, jotka haluavat valmistautua digitalisoituvaan ja kasvavaan opetusalan markkinaan. Kiinnostuitko?

Lue lisää verkkosivuiltamme ja ota yhteyttä.