Siirry sisältöön
Blogi 22.05.2019

Horisontti – arpajaiset Euroopassa?

kirjoittaja
Eija Auranen

Palvelupäällikkö
Business Finland
EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat EUTI
eija.auranen (at) businessfinland.fi

Twitter: @Eutifi

”Sehän on ihan arpaonnea, kuka Horisontti 2020 -hauissa onnistuu.” Ja höpö, höpö. Siinä kisassa ei kyllä tuurilla pärjää, vaikka muuta kuuleekin väitettävän. Onnistuminen vaatii aikaa, istumalihaksia, hikeä ja joskus kyyneleitäkin eli se on ihan oikean työn takana. 

Katse kotipesään 

Kansainvälisessä kilpailussa pärjää, kun on hyvä, mielellään ihan huippu. Hyväksi voi tulla, kun kotipesä on kunnossa. Tällä tarkoitan sitä, kuinka juuri kansallisella tasolla kasvatetaan ja koulutetaan osaajia sekä rakennetaan systemaattisesti ja pitkäjänteisesti tutkimus- & innovaatioympäristöä, mikä sitten mahdollistaa huippujen kehittymisen. Eikös nyt olekin niin, että TKI-panostusten osuus Suomen BKT:sta on ollut jo pitkään laskusuunnassa ja luku on tätä nykyä 2,75 %...

EU-tasolla uudemmat EU-jäsenmaat, nämä niin kutsutut EU13-maat, ovat pitäneet paljon porua siitä, kuinka Horisontin rahoista ”vanhat", kokeneemmat EU15-maat kahmivat lähes kaiken ja EU13-kaverit keräilevät vain murusia. Kyllä, komission statistiikan mukaan näin onkin: EU13-maat ovat onnistuneet saamaan vain vajaat 5 % Horisontista jaetusta rahoituksesta. Toisaalta, EU13-maiden osuus EU-maiden yhteenlasketuista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista oli 4,4 % viime syksynä. Että kyllä niitä omia kansallisen tason TKI-panostuksia tarvitaan. 

Ne kotitehtävät 

Jokainen hakija voi ihan itsekin vaikuttaa siihen, kuinka pärjää Horisontti-kisoissa. Ne kotitehtävät pitää vaan tehdä ja huolellisesti.  

Toistanpa jälleen kerran vanhaa loruamme: Lue ohjeet ja noudata niitä. Hakukuulutus on tarjouspyyntö, joten vastaa tarjoukseen eli tarjoa, sitä mitä pyydetään. Kysy neuvoa. Oletko, muuten, koskaan ottanut yhteyttä arvioijaan, siis siihen, joka on käynyt arvioimassa Horisontti-hakemuksia? Saatat saada eurojenarvoisia neuvoja. Komissiohan julkaisee arvioijalistat Funding & Tenders -portaalissaan.

Ja vielä: aloita ajoissa, aikaa ei ole koskaan liikaa! 

Muista yhteistyöhankkeet!

Kolme neljäsosaa Horisontin rahoituksesta ohjataan yhteistyöhön eli konsortiohankkeille. Se on aikamoisen paljon rahaa. Suomalaisille siinä on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Tietysti yhteistyöhön tarvitaan kumppaneita sekä Euroopasta että Suomesta. (Kyllä, useampi kuin yksi samasta maasta voi olla mukana samassa konsortiohankkeessa.) Jos olet vielä pieni tekijä tai kv. kentällä kokematon: etsi kokeneempia, isompia ja itseäsi parempia kumppaneita. Jos olet jo osaava ja kokenut, ota uusia tulokkaita mukaasi. (Meillähän VTT on tässä kunnostautunut hyvin.)

Jos sinulla kumppanit on vielä hakusessa etkä oikein ehtisi Euroopan-turneelle, verkotu syksyllä Suomessa: Suomi toimii loppuvuoden EU-puheenjohtajana ja tapahtumia riittää. Silloin voit solmia kontakteja ja ehkä tavata potentiaalisia projektikumppaneita ihan kotimaan kamaralla.

Tietoa tapahtumista löydät Suomen EU-puheenjohtajuuden sivuilta EU2019.FI

Näin keväällä sitä kaikenlaista rakennushommaa riittää. Samalla pitäisi olla jo kovassa touhussa kokoamassa luotettavaa ja ehkä sitä parasta porukkaa työstämään syksyn viimeiselle Horisontin hakukierrokselle hakemusta.

Onnea kaikenlaisiin rakennuspuuhiin – ja myös lauantain lottoriviin!