Siirry sisältöön
Blogi 10.03.2020

L'Air de Bruxelles - maaliskuu 2020

Kevät etenee Belgiassa nihkeästi. Jatkuvan sateen ja myrskytuulien jälkeen voisi vihdoin kokeilla jotakin muuta. No, sunnuntaiajelu sentään paljasti, että Waterloossa kirsikkapuut aloittelevat kukintaansa.
L'Air de Bruxelles

Strategioita pukkaa 

Olisiko sitten surkeiden kelien ansiota, mutta komissiolla on ollut aikaa laatia strategioita oikein kunnolla. Kaikkea Unionin tekemistä ohjaa nyt Green Deal, ja sen suuntaamana maanantaina 9.3. julkistettiin komission ehdotus uudeksi kokonaisvaltaiseksi EU-Afrikka -strategiaksi. Ensimmäistä kertaa mukana on myös t&i-yhteistyö, joskaan ei kovin suuressa roolissa.

Seuraavana päivänä vuorossa oli puolestaan elinkeinopoliittinen strategia sekä pk-strategia, joihin kirjoittaja ei kuitenkaan ole ehtinyt vielä syventyä. Jälkimmäisestä tiedetään sen verran, että se koskee ihan kaikkia pk-yrityksiä, niin innovatiivisia kuin muita. Ja lisää linjausdokumentteja on luvassa. 

Korona on kaiken muuttanut 

Korona-viruksen hyvä puoli on se, että kokousten ja tapahtumien peruuntumiset ja siirrot antavat mahdollisuuden strategioiden lukemiseen ja sisäistämiseen. Siihenpä ne positiiviset aspektit sitten jäävätkin.

Belgia on toistaiseksi taistellut ansiokkaasti virusta vastaan, vaikka tautitapaukset täälläkin leviävät, eivätkä eurooppalaiset instituutiotkaan ole suojassa. Esimerkiksi lobbareita potuttaa, kun parlamenttiin ei ole ulkopuolisilla tällä hetkellä asiaa. Kättely on loppunut ja käsihuuhteita kuluu suorastaan hermostuneeseen tahtiin. Kirjoittajan kotikunta jakoi kaikkiin talouksiin ansiokkaan tiedotus- ja ohjelehtisen virusta koskien. Maassa kuitenkin maan tavalla eli vaikka kyseinen kaupunki on varsinainen ulkomaalaisgetto, teksti oli ainoastaan ranskaksi ja hollanniksi, ei suinkaan englanniksi. 

Belgihuumoriakin aiheen tiimoilta on yritetty. Iso paikallinen marketketju Delhaize lanseerasi kampanjan, jossa kahden Corona-oluen ostaja sai kaupan päälle yhden äkkikuoleman eli Mort Subite –olusen. Ei mennyt läpi tosikommassa kansanosassa ja paheksuntojen myötä tarjouksesta luovuttiin. 

Horisontti Eurooppa myöhästymässä? 

Päätettäköön tämän kertainen kirjoitelma varsin vakavaan huolenaiheeseen. Vettä on nyt ehtinyt virrata (?) jo niin paljon Brysselin kanavassa ilman sopua rahoituksesta ym., että asioista perillä olevista lähteistä vihjataan suoraan, että Horisontti Eurooppa ei lähtene käyntiin heti vuoden 2021 alusta. Ei mitään kivaa kuultavaa.

Tässä kolumnissa syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu viestistä on kuulijalla – usko mitä haluat.