Työrintamalla etäkokoukset ja webinaarit ovat taas täydessä vauhdissa. Horisontti Euroopan valmistelun finaalivaiheen rinnalle uudeksi isoksi asiaksi on noussut Euroopan elpymisohjelman tarjoamien mittavien varojen käytön suunnittelu. Siinä päät sauhuavat. Toki pitää muistaa, että pakettia ja sen rahoja ei ole vielä taputeltu valmiiksi Euroopan ja kansallisissa parlamenteissa eli jännitettävää yhä riittää. Myös Euroopan teknologisen omavaraisuuden vahvistaminen puhuttaa ja pohdituttaa.
Puheenjohtajamaa Saksalla on kunnianhimoinen tavoite saada uudet EU-ohjelmat ajoissa valmiiksi ja liikkeelle, joten töitä tehdään hartiavoimin. Samalla moni on vieläkin häkeltynyt sydänkesän suuresta käänteestä, kun Saksa yhtäkkiä ja ketterästi hylkäsi nuukan jengin ja alkoi eurooppalaisen elvytyksen suureksi ruorimieheksi.
Kyseiseen valtioon vielä liittyen mainittakoon yksi tavallaan luotettavasta lähteestä tullut tieto. Kuulemma Ursula-täti on armollisesti antanut remontoida itselleen 16 neliön kodin komission päärakennuksesta, Berlaymontin palatsista. On sitten helppo siirtyä kokouksiin ja lehdistötilaisuuksiin.
Sveitsiläisillä t&i-piireillä riittää jännitettävää niin täällä kuin kotimaassakin. Maassa järjestetään 27.9. neljä kansanäänestystä, joista yksi koskee alppimaan ja EU:n välisen liikkuvuuden rajoittamista. Jos tiukennuksia ajava kanta voittaa, niin se on sitten bye-bye Horisontti Euroopalle.
Boris Johnsonin hallituksen ratkaisu hylätä withdrawal-neuvottelutuloksessa jo sovitut Irlannin rajaratkaisut, on saanut Brysselissä turhautumiskäyrän jopa koronaa jyrkempään nousuun. Luotto tällaiseen kabinettiin ja maahan neuvottelukumppanina on kovin heikossa hapessa.
Syyskuussa on vuorossa syksyn suurtapahtuma: European Research and Innovation Days. Jo muutama päivä sitten ilmoittautuneita oli 11 000, joten aikamoista virtuaalisäpinää on luvassa.
Kolumnissaaan syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu on kuulijalla – usko mitä haluat.