Siirry sisältöön
Case 30.08.2017

Carinafour: Data muuttaa kaupanteon logiikkaa

Kaarinalaisen Carinafourin mukaan perinteiseen transaktionaaliseen vaihtoon perustuva kauppa muuttuu tulevina vuosina arvon ostamiseksi. Datan ja analytiikan avulla ostetuiden palveluiden tuottama arvo voidaan määrittää aiempaa tarkemmin. Carinafour toteuttaa Tekesin kanssa suurta tuotanto- ja toimitusketjujärjestelmien digihanketta, joka tuodaan markkinoille lähivuosina.
Lisätietoja
Ari Viitanen

Carinafour
040 827 2769
ari.viitanen(at)c4.fi

Tuotannon- ja toimitusketjujen tehostamiseen erikoistunut Carinafour haluaa projektiteollisuuden siirtyvän arvonvaihdantaan perustuvaan kaupankäyntiin. Yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Ari Viitanen kertoo, että tämän vuoksi Carinafourilla ei oikeastaan ole kilpailijoita.

Muut ovat keskittyneet transaktio- eli vaihdantakauppaan.

"Me myymme arvon tuottoa ja sitoudumme investointitehokkuuteen. Haluamme olla projektiliiketoiminnassa yritys, joka muuttaa perinteistä kenttää", Viitanen sanoo.

Vuonna 2012 perustettu Carinafour aloitti toimintansa meriteollisuudesta. Yritys on toteuttanut laivanrakennukseen liittyviä asiakasprojektejaan alusta asti kansainvälisellä pelikentällä.

Carinafourin asiakkaisiin on kuulunut myös joitain IT-yhtiöitä, ja parhaillaan yritys tähtää vahvasti rakennusalalle. Carinafour pohtii tällä hetkellä myös uusia toimintamalleja projektityyppiseen ajoneuvoteollisuuteen.

Markkinat projektiteollisuudessa

Carinafour sai alkunsa, kun Ari Viitanen lähestyi neljääkymmentä. Hän alkoi miettiä, miten hän voisi hyödyntää työuran aikana karttunutta osaamistaan.

Aluksi Carinafourilla ei käytännössä ollut tarkkaa liikeideaa, vaan se alkoi pikkuhiljaa muotoutua havainnoitujen asiakastarpeiden mukaan.

"Haimme merkittävän asiakasongelman, jota lähdimme ratkaisemaan. Suomalaisessa projektiteollisuudessa on valtava kilpailukykypotentiaali", Viitanen kertoo.

Hänen mielestään teollisuuden ekosysteemi kaipaa muutosta.

"Vasta sen jälkeen, kun arvontuoton logiikka ja rakenteita on uusittu, voidaan alkaa hyödyntää teollisuuden ongelmiin uusia lääkkeitä, kuten digitalisaatiota", Viitanen avaa.

Hänen mukaansa Carinafourin valttina on asiantunteva ja sitoutunut henkilökunta. Kaikki uudet työntekijät ovat laajentaneet yrityksen osaamista.

Liiketoiminta pureutuu prosessiongelmiin

Käytännössä Carinafour luo arvoa etsimällä asiakasyrityksen sisältä investointikohteen, johon tulisi sijoittaa. Sen jälkeen johdetaan organisaatio nykytilasta siihen, että lisäarvo toteutuu. Näin voidaan parantaa esimerkiksi asiakkaiden kilpailukykyä, laatua tai vaikkapa vauhdittaa yrityksen kasvua.

"Emme tee konsultointia tai vuokrajohtamista, vaan haemme ongelmia, jotka laitamme kuntoon. Sen jälkeen toimitamme asiakkaan strategiaan perustuvan halutun käyttäytymismallin."

Carinafour myös rakentaa kokonaisia tuotanto-operaatioita ja -järjestelmiä. Yrityksen etuna ovat moduloidut prosessit, joiden avulla esimerkiksi työmaa saadaan pystyyn muutamassa päivässä. Digitalisaatiota yritys hyödyntää muun muassa mittaamisessa, ohjaamisessa, optimoinnissa ja etäjohtamisessa. Strategiselle agendalle on nostettu muun muassa koneoppiminen ja tekoäly.

Tekes auttoi nopeaan kasvuun

Carinafour kehittää yhdessä Tekesin kanssa digitaalisesti etäohjattavaa tuotantojärjestelmää. Viitanen kehuu, että Tekesin avulla hankkeeseen on saatu tarvittava yliopistolähtöinen tutkimustuki.

"Hankkeessa on useita tiedekorkeakouluja mukana. Muun muassa liiketoimintamallit on kehitetty Turun kauppakorkeakoulun kanssa", Viitanen sanoo.

Viitanen kertoo, että Tekesin tuen avulla Carinafour on kehittynyt nopeasti. Carinafourin myynnistä suoraa vientiä on nyt noin viidesosa.

"Vuonna 2020 tavoitteenamme on, että 40 prosenttia myynnistä menisi suoraan vientiin ja 60 prosenttia välillisesti yhteistyökumppaneiden kautta."

Teksti: Kaiku