Siirry sisältöön
Case 15.06.2017

Ekologisempia vaatteita puukuidusta

Selluloosa- ja kuitutuotteiden ekosysteemihanke tähtää puusta valmistettuihin ekologisempiin ja turvallisempiin materiaaleihin ja uusiin tuotteisiin.
Lisätietoa
Christine Hagstrom-Näsi

+358 50 3222 401
christine.hagstrom-nasi(at)clicinnovation.fi
CLIC Innovation Oy

"Hankkeemme etsii selluloosalle ja puukuidulle uusia korkeamman arvon tuotteita. Tärkeimpiä tulevat olemaan erilaiset tekstiilit ja yhdistelmämateriaalit eli komposiitit, kuten vaikkapa pelimailat", CLIC Innovation Oy:n hallituksen neuvonantaja Christine Hagström-Näsi sanoo.

Suomen arvostettua osaamista tukevat maamme paperiteollisuuden pitkät perinteet.

"Tutkimuksia on tehty jo paljon, mutta uusia tuotteita ei vielä sellaisenaan ole juuri markkinoilla. Aalto yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä on päästy jo niin pitkälle, että esimerkiksi Marimekko on jo tehnyt demonstraatioina mekkoja ja kankaita."

Vaatteiden ohella selluloosaa ja puukuitua voi käyttää muihin tekstiileihin, kuten verhoihin, tuolinpäällisiin ja myös toppauksiin. Kolmas kirjo ovat tekniset tekstiilit. Komposiitista saa ekologisemman käyttämällä kasassa pitävänä vahvikkeena esimerkiksi puukuitua ja muovin sijaan biopolymeeria. Komposiitilla on paljon käyttöä rakennusalalla, autoteollisuudessa ja design-puolella.

Design-tuotteet ensimmäisiä sovelluksia

Suomalaista kilpailukykyistä osaamista on erityisesti design-tuotteissa. Kotimaiset kuluttajamarkkinat ovat melko pienet, joten hankkeen tähtäimessä on vahva kansainvälisyys.

Mukana on nyt myös kotimaisia kuitutuottajia ja teknologiatoimittajia sekä pieniä startup -yrityksiä, jotka toimivat lopputuotemarkkinoilla, esimerkkinä muovipussien sijasta valmistettavat kuitukassit.

"Lisää tarvitaan. Lähdemme ajatuksesta, että ensimmäisenä markkinana on Eurooppa ja niin sanotut high end -tuotteet, jotka on tarkoitettu lähinnä maksukykyisille ja designista kiinnostuneille asiakkaille. Toimivuuden osoittaminen sen kautta laajentaa kysyntää", Hagström-Näsi sanoo.

Verkostoja luodaan yhdessä muiden ekosysteemihanketoimijoiden, kuten Pöyry Oy:n kanssa. Kansainvälisiä kontakteja ja verkostoja hyödynnetään ahkerasti.

"Ekosysteemissä kartoitetaan jo olemassa olevia toimijoita ja sellaisia, jotka sopisivat täydentämään verkostoa."

Uudet menetelmät vähentävät myrkkyjä

Yksi projektin merkittävimmistä päämääristä on ekologisuus. Prosessissa käytetään kotimaisia puulajeja.

Lisäksi ympäristöystävällisyys ja työntekijöiden turvallisuus ovat tärkeitä huomioon otettavia tekijöitä. Esimerkiksi puuvillan tuotanto ei ole tällä hetkellä ekologisesti kestävällä pohjalla. Myös vanhemman puukuitutekstiili viskoosin valmistuksessa on työntekijöiden turvallisuuteen liittyviä ongelmia.

"Viskoosin valmistuksessa käytettävä kemikaali on ihmiselle haitallinen, jota esimerkiksi halpatuotantomaissa ei aina huomioida", Hagström-Näsi selventää.

Uudessa menetelmässä puukuitu liuotetaan, saostetaan ja vedetään tekstiilikuiduksi turvallisesti. Kestävän kehityksen puukuitu on myös paremmin kierrätettävissä. Ekologisuudesta kiinnostuneita kuluttajia on jo odottamassa uusia tuotteita. Kotimaiset yrittäjät voivat olla avuksi, lisäksi apua haetaan muista maista.

"Olemme hankkeessa vielä eräänlaisessa laboratoriovaiheessa. Tarkoituksemme on kehittää nopeasti koevalmistusta, josta riittää työsarkaa erilaisille toimijoille."

Uudet selluloosa- ja kuitutuotteet on yksi Tekesin (nyk. Business Finlandin) BioNets-ohjelman ekosysteemeistä. Ekosysteemin koordinaattori CLIC Innovation kehittää ekosysteemin toimintaa ja vie tunnistettuja liiketoimintakärkiä kohti tavoitteita. Näitä tavoitteita eteenpäin vieviin tutkimus-, kehitys-, kasvu-, vienti- ja pilotointihankkeisiin voi tarvittaessa hakea rahoitusta Business Finlandin rahoitushakujen kautta. Myös muut Business Finlandin palveluliiketoimintaratkaisujen markkinoille saamiseksi ovat toimijoiden käytössä.

Lisätietoja

  • Hanke on saanut rahoitusta Business Finlandin (Tekesin) BioNets-ohjelmasta, jonka tavoitteena on luoda Suomeen bio- ja kiertotalouden uusia ratkaisuja, palveluja ja verkostoja ja näiden myötä innovatiivista kansainvälistä liiketoimintaa.

Tuula Savola
BioNets-ohjelmapäällikkö, Business Finland
+358 29 50 55667
tuula.savola(at)businessfinland.fi