Siirry sisältöön
Case 05.05.2017

Sulapac: Biohajoava pakkausmateriaali haastaa muovin

Ekologinen kasvuyritys Sulapac Oy haluaa ratkaista globaalin muovijäteongelman. Sen kehittämä vedenkestävä ja täysin biohajoava luksuspakkausmateriaali puukomposiitti syntyi yhteistyössä Tekesin kanssa. Innovaatio on kerännyt miljoonarahoituksen.
Lisätietoja
Suvi Haimi

Sulapac Oy
puh. 0440 291 203
suvi.haimi (at) sulapac.com

Helsinkiläinen Sulapac on ensimmäinen yritys maailmassa, joka valmistaa puuhakkeesta ja biohajoavista luonnonsidosaineista ekologisia pakkauksia.

Keksinnöllä aiotaan korvata kosmetiikan muovipakkaukset.

"Kun katsoo omaa kylpyhuonettaan, siellä on valtava määrä muovipurkkeja. Tästä lähtökohdasta idea muovautui kosmetiikkasektorille", Suvi Haimi, toinen Sulapacin perustajista kertoo.

Yrityksen puukomposiitista valmistettavat pakkaukset ovat korkealuokkaisia, ja niissä korostuu estetiikka. Aluksi valmistus painottuu kosmetiikkaan ja luksuspakkauksiin. Tulevaisuudessa konseptia on tarkoitus laajentaa premium-tasoisiin ruoka- ja juomapakkauksiin.

Pakkauksista kehitettiin vedenkestäviä

Haimi perusti Sulapacin vuoden 2016 helmikuussa Laura Kyllösen kanssa. He ovat molemmat biokemistejä, jotka ovat väitelleet lääketieteellisistä biomateriaaleista. Sulapac syntyi, kun Kyllösen ja Haimin biomateriaaliosaaminen yhdistettiin Petro Lahtisen ja Antti Pärssisen puukomposiittiosaamiseen.

"Keksinnön kaupallistamisessa oli paljon apua siitä, että pystyimme hyödyntämään tietoamme siitä, miten biomateriaalit sopivat eri ympäristöihin", Haimi sanoo.

Biohajoavia pakkauksia on ollut markkinoilla jo ennen Sulapacia, mutta ne ovat harvoin vedenkestäviä. Sulapacin tuotteissa on muovinkaltaiset ominaisuudet, eli ne kestävät vettä ja rasvaa eivätkä ne läpäise happea.

Pakkauksen ulkonäköä voi muokata asiakkaan mukaan.

"Tuotteen etuna on myös se, että sitä voidaan tuottaa suurissa erissä samalla tavalla kuin muoviakin. Tämä tekee tuotteesta erityisen kilpailukykyisen."

Tehokas tuotantomalli syntyi Tekesin avulla

Yhteistyö Tekesin kanssa auttoi Sulapacia kehittämään tuotantoteknologian, joka löydettiin juuri päättyneen hankkeen avulla.

"Lähdimme liikkeelle hassusta tilanteesta, sillä ilman rahoitusta testattavat tuotantovaihtoehdot olisivat olleet erittäin rajalliset. Tekesin avulla pääsimme kokeilemaan erilaisia tapoja, miten valmistaa tuotetta mahdollisimman kustannustehokkaasti", Haimi sanoo.

Sulapac tähtää kasvuun. Tällä hetkellä yritys neuvottelee usean brändin kanssa yhteistyöstä. Innokkaita rahoittajia keksinnölle on löytynyt niin paljon, että rahoituskierros ylti miljoonaan euroon.

"Iso visiomme on tehdä Sulapacista suurten pakkausmarkkinoiden hallitseva ekologinen pakkausmateriaali. Tällä hetkellä haemme asiakkaita, joiden kanssa voimme lähteä maailmalle. Kansainvälisyys tulee globaalien brändien kautta."

Teksti: Inari Anttila, Kaiku Helsinki