Siirry sisältöön
Case 21.12.2018

Avaruusteknologia-alan kasvumoottori tarjoaa maapallon kuvantamisdataa innovaatioiden alustaksi

Suomalainen avaruusteknologiayhtiö ICEYE Oy tähtää avaruusdatabisneksen huipulle satelliittien tuottamalla sijaintidatalla. Business Finlandin kasvumoottori-pääomalainan saanut tutkasatelliitteja kehittävä yritys tavoittelee Internet of Locations -hankkeella miljardiluokan bisnestoimintaa Suomeen. Tavoitteena on kehittää globaali ekosysteemi, jossa kerätystä datasta jalostetaan uusia palveluita.
Lisätietoja
Matti Ekdahl

Director, Business Development
ICEYE Oy
matti.ekdahl (at) iceye.com
+358 440 900 600

Tutkasatelliitteja kehittävä ja maapallon kuvantamiseen keskittyvä yhtiö ICEYE Oy on toteuttamassa ennennäkemätöntä datankeruuhanketta. ICEYE:n Internet of Locations -hankkeessa kerätään jatkuvasti päivittyvää, satelliittikuviin perustuvaa dataa ympäri maapalloa. Koneälyn avulla data voidaan jalostaa hyödylliseen muotoon.

"Yksittäinen satelliittikuva ei vielä ilahduta monia, mutta ekosysteemin avulla tietoa voidaan kerätä valtavalta alueelta, aikasarjoina tai yksittäisiä tiedonsiruja rikastamalla", ICEYE Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Matti Ekdahl kuvaa.

Käytännössä yrityksen satelliitit kuvaavat maapalloa kellon ympäri jopa tunnin välein sääolosuhteista riippumatta. Luotettava, päivitetty tieto mahdollistaa entistä paremman päätöksenteon niin valtiollisille kuin kaupallisillekin tahoille.

Business Finlandin rahoituksella ennennäkemätön ekosysteemi kasvuun

ICEYE Oy:n Internet of Locations -hanke on yksi Business Finlandin myöntämän kasvumoottori-pääomalainan saajista. 10 miljoonan euron pääomalainan avulla alustayhtiö tähtää kansainvälisille kasvumarkkinoille.

Käytännössä lainalla rahoitetaan uusien tutkakuvantavien SAR-satelliittien valmistusta, joita laukaistaan tihenevään tahtiin. Satelliitteja on tarkoitus saada taivaalle yhteensä 18 kappaletta.

Samankaltaista hanketta ei ole toteutettu koskaan aiemmin.

"Olemme pystyneet rakentamaan Business Finlandin rahoituksen avulla jotakin sellaista, jota asiantuntijat väittivät mahdottomaksi tehtäväksi ja silkaksi ajanhukaksi. Olemme pystyneet osoittamaan alkuperäiset epäilyt vääriksi", Ekdahl sanoo.

ICEYE on maailman ensimmäinen organisaatio, joka on onnistuneesti laukaissut avaruuteen SAR-satelliitteja, joiden laukaisumassa on alle 100 kiloa. Tällä hetkellä taivaalla kiertää kaksi ICEYE:n satelliittia.

Datan käyttömahdollisuudet ovat rajattomat: "miljardiluokan potentiaali"

Satelliiteilla tuotettua havainnointidataa voidaan hyödyntää esimerkiksi maataloudessa ja öljyteollisuudessa. Sitä voidaan myös soveltaa esimerkiksi metsien laittomien hakkuiden valvontaan, valtameriliikenteen turvaamiseen ja luonnonkatastrofien hätäavun ohjaamiseen.

Internet of Locations -hankkeen tavoitteena on lähivuosina luoda ja johtaa yli miljardin euron ekosysteemiä. Tarkoitus on, että tulevaisuudessa muut yritykset voivat rakentaa ICEYE:n datan päälle uusia palvelukonsepteja tai jatkojalostaa sitä uudenlaisiin käyttökohteisiin.

Käytännössä datan käytössä onkin kirjaimellisesti vain avaruus rajana.

"Markkinoille päästään tiedolla ja tuotteella, jotka ovat kaikkia muita edellä. Tässä on massiivinen, miljardiluokan potentiaali esimerkiksi finanssi- ja pankkialalla", Ekdahl sanoo.

Katso video: kehitysjohtaja Matti Ekdahl esittelee Internet of Locations -hankkeen kasvuvision Business Finlandin kasvumoottori-infossa 14.12.2018

Internet of Locations (pdf)

Lisätietoja kasvumoottoreista

Kasvumoottorit ovat yli miljardin euron uuteen liiketoimintaan, vientiin tai Suomeen kohdistuviin investointeihin tähtääviä ekosysteemejä. Business Finland tarjoaa rahoitusta mm. kasvumoottoreiden alustayhtiöiden pääomitukseen. Business Finland myönsi marraskuussa 2018 viidelle alustayhtiölle yhteensä noin 30 miljoonan pääomalainan. Kasvumoottoreita toteutetaan yritysvetoisella yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja julkisten toimijoiden kumppanuusmallilla, jolla tavoitellaan ratkaisuja globaaleihin markkinamurroksiin ja luodaan uusia kasvualoja Suomeen. https://www.businessfinland.fi/kasvumoottorit

Teksti: Kaiku Helsinki
Kuva: ICEYE