Siirry sisältöön
Case 16.05.2018

Combi Worksilta teollista tuotantoa palveluna

Combi Works Oy on kehittänyt teollista tuotantoa palveluna tarjoavan internet-portaalin nimeltä AirFaas. AirFaasin kautta yritykset voivat valmistaa teollisia komponenttejaan omistamatta tehtaita. Faas on lyhenne käsitteestä ”Factory as a Service”. Palvelun kautta yritykset voivat hoitaa digitaalisesti kustannuslaskentansa, osto- ja myyntitilauksensa sekä myös logistiikkansa.
Lisätietoja
Edward Blomstedt

toimitusjohtaja
+358 50 300 5598
edward.blomstedt[at]combiworks.com

”AirFaasin kautta pienet tehtaat eivät enää rahoita suuria asiakkaitaan, vaan ne saavat kassarahoituksensa järjestelmän kautta. AirFaas on kokonainen ekosysteemi, joka yhdistää kirjanpidon, logistiikan ja tuotannonohjausjärjestelmät sekä rahoitus- ja vakuutusjärjestelmät”, kertoo Combi Worksin toimitusjohtaja Edward Blomstedt.

Palvelu antaa pienillekin toimijoille mahdollisuuden päästä käsiksi muiden tuottamiin palveluihin globaalisti tavalla, joka aiemmin on ollut vain suurimpien yritysten yksinoikeus. Yritykset voivat hoitaa kaiken oston ja myynnin portaalin kautta, jolloin ne pääsevät käsiksi suureen tuotantokapasiteettiin, rahoitukseen ja sähköisiin työkaluihin kaiken tämän hoitamiseksi.

”Alkuvuosi on mennyt hyvin, liiketoiminta on kasvanut budjetin mukaisesti ja jatkaa kiihtymistään. Käytännössä yritykset digitalisoivat kertaheitolla liiketoimintansa ja koko hallintonsa. AirFaas voi korvata kokonaan perinteiset toiminnanohjausjärjestelmät sekä samalla standardoida ja digitalisoida hankinta- ja myyntiprosessit. Portaali sitoo kaiken yhteen teollisuuden ekosysteemiksi, jolloin kokonaisuus ja kannattavuus tehostuu”, Blomstedt jatkaa.

Käytännössä käyttäjä pääsee siis joko ostamaan tai myymään kapasiteettiaan tehokkaammin, saa samalla digitalisoitua toimintaansa sekä kassarahoituksensa kuntoon rasittamatta omavaraisuutta.

”Referensseinä voimme mainita Baltiassa tehtaita, jotka ovat siirtäneet valmistuksensa ja myyntinsä sekä ostonsa kokonaan AirFaasiin. Näin ne pääsivät kertaheitolla excel- ja word-maailmasta digitaalisuuden aallon harjalle.”

Kaikki AirFaasin tehtaat on auditoitu  

Tuotannon hajauttaminen eri puolille maailmaa nostaa esiin kysymyksiä siitä, miten on varmistettu tuotannon eettisyys ja työntekijöiden turvallisuus sekä hyvinvointi? Entä ympäristöriskien minimointi? Blomstedtin mukaan AirFaas-palveluun ei päästetä ketä tahansa valmistamaan.

”Kaikki tehtaat on auditoitu ja tässä vaiheessa meillä on lähes jokaisen kanssa vuosien yhteistyö takana. Jatkossa kun tehtaita laajennetaan, otamme tarkat auditoinnit käyttöön. Lisäksi AirFaas ekosysteeminä on avoin, jokainen näkee mistä ostaa ja mihin hintaan. Se lisää koko teollisuuden läpinäkyvyyttä. Me uskomme, että tämä läpinäkyvyys kaikessa korostaa eettisyyttä, kun tuomme valoa aiemmin hämärämpiin maailman ja tuotannon kolkkiin”, Blomstedt vastaa. Toiminnan käynnistämisessä suurimmat vaikeudet ovat liittyneet järjestelmäkehityksen hitauteen. Combi Works haluaa olla kehityksen eturintamassa varmistamassa, että suomalaisesta AirFaasista tulee ”maailman valmistuksen napa”. Blomstedtin mielestä tämä mahdollistaisi myös suomalaisen eettisyyden viemisen maailmalle. Samalla Suomeen voitaisiin saada teollisen tuotannon, suunnittelun ja rahoituksen osaamiskeskittymä, vaikka varsinainen tuotanto robotisoituu ja mahdollisesti siirtyy lähelle loppukysyntää, eli kohti Kiinaa, Yhdysvaltoja ja muita suuria markkinoita.

”Haluamme uudistaa teollisuutta tavalla, jota ei ole tehty sitten Henry Fordin massatuotannon. Sellaisen muutoksen läpivieminen ei itsessään ole pieni tai helppo askel”, Blomstedt summaa.

Business Finlandin näkökulmasta AirFaas on erinomainen esimerkki sellaisesta kiertotalouden uudesta liiketoimintamallista, jossa omistamisen sijaan hyödynnetään palvelua, eli tässä tapauksessa ostetaan valmistuskapasiteettia palveluna.


Teksti: Sirpa Mustonen