Siirry sisältöön
Case 06.09.2018

Kierrätyskuitu sopii myös akustiikkapaneeleihin

Soften on tehnyt koe-erän akustiikkapaneeleja, joiden poistotekstiileistä peräisin oleva materiaali on valmistettu Telaketju-hankkeen testiajoissa Ranskassa. Materiaalin ominaisuuksia tutkitaan Turun ammattikorkeakoulussa, jonka akustiikkalaboratoriossa myös Softenin poistotekstiilipaneeleiden akustiikka on testattu toimivaksi.
Lisätietoja

Soften Oy
toimitusjohtaja Sami Helle
+358 40 567 9356
sami.helle [at] soften.fi

www.soften.fi


Turun ammattikorkeakoulu
projektipäällikkö Henna Knuutila
+358 40 355 0827
henna.knuutila [at] turkuamk.fi

www.turkuamk.fi

”Keskeinen ratkaistava asia on tasalaatuisen kierrätyskuidun hankinnan varmistaminen kustannustehokkaasti. Siitä on kiinni, onko kierrätyskuituun perustuva valmistus ylipäätään kannattavaa ja mahdollista jatkossa”, toteaa Softenin toimitusjohtaja Sami Helle.

Softenin valmistamat poistotekstiilipaneelit on valmistettu samalla menetelmällä kuin nykyisistä materiaaleista valmistetut paneelit. Akustiikkalaboratoriossa testattiin sekä Softenin omien tuotteiden akustoivia ominaisuuksia että poistotekstiilistä valmistettujen puuvillaisten ja polyesteristen paneelien ominaisuuksia. Alustavien tulosten mukaan poistotekstiilien kuidusta valmistettujen paneelien akustiset ominaisuudet ovat hyvät. Turun ammattikorkeakoulu jatkaa tutkimusta ja tiedottaa lopullisista tuloksista myöhemmin.

”Poistotekstiileistä valmistetuissa tuotteissa on mahtava ulkonäkö, ja niitä voisi käyttää monessa ekologisesti suuntautuvassa julkisessa tilassakin. Mielestäni ne sopisivat erinomaisesti Softenin tuotevalikoimaan”, kertoo mittausdemosta vastaava Inka Mäkiö Turun ammattikorkeakoulusta.

Softenilla on mittava 11 vuoden kokemus lämpömuovauksesta ja huopamaisista materiaaleista. Kierrätyskuituun liittyen yrityksessä on hiljattain tehty laajoja testejä esikäsittelystä, lämpömuovauksesta, leikkauksesta ja jälkikäsittelystä. Kokeiluissa on niin ikään haettu oikeita prosessointilämpötiloja ja -aikoja. Lisäksi on tehty liimaus- ja kestävyystestejä. Avoimia kysymyksiä on vielä paljon, mutta edistystäkin tapahtuu. Parhaimmillaan lopputuloksena voidaan saada aikaiseksi täysin uusi tuoteryhmä uusille markkinoille.

”Haluamme kasvattaa uusia kierrätykseen perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia. Olemme käyttäneet lämpömuovaustesteissä kahta eri kierrätystekstiileistä peräisin olevaa seosta. Toisessa oli 50 prosenttia puuvillaa ja toisessa 50 prosenttia polyesteriä. Uudet materiaalit vaativat aina uusia työstötapoja ja olemmekin kehitelleet materiaalin varalle uusia menetelmiä”, Helle jatkaa.

Helteen mukaan ympäristöystävällisyys on Softenille tärkeä näkökulma. ”Käytämme jo nyt 95 prosenttisesti kierrätysmateriaalia olevia raaka-aineita, joista osa on peräisin muun muassa PET-kierrätyspulloista”, Helle muistuttaa.

PET tarkoittaa polyeteenitereftalaattia, joka on erityisesti pakkausteollisuuden käyttämä muovi. Tekstiileissä periaatteessa samaa kuitua kutsutaan polyesteriksi eli PES-kuiduksi. Muiden muassa virvoitusjuomapullot ja uuninkestävät muovivuoat on usein tehty PET-muovista.

Poistotekstiilit uusiokäyttöön

Soften on mukana Business Finlandin rahoittamassa Telaketju-projektissa, jossa on rakennettu tekstiilin kierrätystä edistävä yhteistyöverkosto. Hankkeessa kehitetään poistotekstiilin keräystä, lajittelua, jatkojalostusta ja kiertotalouteen perustuvia liiketoimintamalleja. Tavoitteena on monialaiseen yhteistyöhön perustuva innovatiivinen ja vahva teollisuus. Mukana on poistotekstiilin kerääjiä ja jalostajia, esiprosessointia ja automatisoitua lajittelua kehittäviä tahoja, lopputuotteita hyödyntäviä yrityksiä, sosiaalista työtä järjestävien työkeskuksia, jätelaitoksia, hyväntekeväisyysjärjestöjä ja kaupunkeja.

Tiivis arvoverkosto mahdollistaa yhteistyön partnerien kesken ja kansainvälisesti. Esimerkiksi viime talvena tehtiin vierailu Ranskaan, jossa Larochen tehtaan pilot-linjalla käsiteltiin Turun seudulla Telaketju-hankkeessa kerättyä ja lajiteltua kuluttajapoistotekstiiliä. Larochella se avattiin kuiduksi ja kuiturainoiksi, joista matkan jälkeen on valmistettu omia demotuotteita. Materiaalia ei suoraan suunniteltu akustiikkapaneeleihin sopivaksi, vaan testiajoissa pyrittiin saamaan mahdollisimman moneen demoon soveltuvaa kuitumattoa aikaiseksi.

”Olikin iloinen yllätys, että kuitumatto sopi akustiikkapaneeleiden materiaaliksi näinkin hyvin”, toteaa projektipäällikkö Henna Knuutila Turun ammattikorkeakoulusta

Vanun tekemiseen on monia vaihtoehtoja. Ilmarainauksessa (air-lay) kuitumassa sekoitetaan ja levitetään rainaksi puhaltavan ilman avulla. ”Koepuristusten perusteella, kierrätyskuidusta valmistetut ilmarainatut huovat soveltuvat mainiosti akustiikkatuotteiden raaka-aineeksi”, Helle sanoo. 


Soften Oy on perustettu Turussa 2007. Sen tuotteille on myönnetty paras A-luokan akustiikkaluokitus. Softenilta saa sekä räätälöityjä kokonaisuuksia valmiista tuotteista koottuina että erityisesti tiettyyn kohteeseen alusta alkaen valmistettuja ratkaisuja. Oman myynnin lisäksi yhtiöllä on jälleenmyyjiä kotimaassa ja maailmalla. Vuonna 2017 yhtiö teki yhteistyötä myös Flow-festivaalin kanssa.


Teksti: Sirpa Mustonen