Siirry sisältöön
Case 19.12.2018

Kiinteistö- ja rakennusalan kasvumoottori tähtää datan hyödyntämisellä 1,3 miljardin liikevaihtoon

Digitalisaation avulla kiinteistö- ja rakennusala voisi tehdä tuottavuusloikan, mutta tekoälyn koko potentiaalia ei ole vielä pystytty hyödyntämään. Tähän tarjoaa ratkaisun Platform of Trust, alan yhteinen data-alusta, markkinapaikka ja johtavien toimijoiden yhteisö. Business Finlandin pääomalainan saanut kasvumoottori kehittää KiRa-alan alustataloudesta uutta suomalaista menestystarinaa.
Lisätietoja
Lars Albäck

Toimitusjohtaja
lars.alback (at) tilaajavastuu.fi
+358 40 503 3672

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatiota on jarruttanut luotettavan datan puute. Tekoälyä tai algoritmeja ei tällä hetkellä hyödynnetä tekoälyä parhaalla mahdollisella tavalla, koska olemassa olevaa dataa on joko liian vähän, sen laatu on liian huono tai se on siiloutunutta.

Yritykset muuttaa tilannetta ovat tähän mennessä kuitenkin kaatuneet siihen, että ne eivät ole koskettaneet koko alaa ja riittävän monia toimijoita. Alustalouteen perustuva Platform of Trust -hanke aikoo muuttaa tämän.

KiRa-alalle luottamuspalveluita tuottavan Suomen Tilaajavastuu Oy:n Platform of Trust -hanke on nimensä mukaisesti luottamukseen perustuva alusta, joka kokoaa yhteen koko alan toimijat. Niin rakentaminen, cleantech, logistiikka, energia kuin rahoituskin tuodaan samalle alustalle.

Ekosysteemi yhdistää alustan avulla markkinapaikan ja yhteisön.

"Platform of Trustin avulla ekosysteemi voi tuottaa luotettavaa, digitaalista dataa rakennus- ja kiinteistöalalle. Hanke tähtää siihen, että siitä tulee KiRa-alan alustatalouden edelläkävijä", alustayhtiö Suomen Tilaajavastuun toimitusjohtaja Lars Albäck sanoo.

Business Finlandin pääomalaina auttaa yhdistämään tarinat

Platform of Trust on yksi Business Finlandin kasvumoottori-kilpailutuksen voittaneista hankkeista, joille on myönnetty pääomalainaa. Pääomalainan avulla alustayhtiö voi kehittää alustaa ja laajentaa toimintaa yhä uusiin toimijaryhmiin.

"Business Finland auttaa meitä kokoamaan yritykset yhteen", Albäck sanoo.

Kiinteistöalalta käynnistyneeseen ekosysteemiin ovat liittyneet rakentajat, ja seuraavaksi ekosysteemin on tarkoitus ulottaa muun muassa energia- ja logistiikka-aloille ja terveyden ja hyvinvoinnin pariin.

Menestymiseen tarvitaan kuitenkin yhtenäinen mieleenpainuva tarina.

"Me luomme kokonaistarinan Suomesta, maailman kaikista parhaasta laboratoriosta: hiekkalaatikosta, jossa rakentamisen innovaatioita testataan", Albäck summaa.

Kansainvälinen läpilyönti verkostojen avulla – tavoitteena 1,3 miljardin liikevaihto ekosysteemille

Finlandin kasvumoottorirahoituksen tarkoitus on tuottaa Suomeen uutta miljardiluokan liiketoimintaa. Platform of Trust -ekosysteemi tähtää 1,3 miljardin euron liikevaihdon luomiseen viidessä vuodessa.

Platform of Trust ei lähde maailmanvalloitukseen perinteisen maasta maahan -viennin keinoin, vaan kansainvälistymisessä hyödynnetään erilaisia kanavia ja verkostoja.

Platform of Trustin läpimurron avaimet löytyvät ennen kaikkea jo olemassa olevasta suomalaisesta yrityskentästä: Suomesta löytyy monta kansainvälisesti menestynyttä suuryritystä sekä innovaattoria.

Jos nämä yritykset saadaan yhteistyöhön samalle alustalle, käsissä on valtava verkosto ja sen tuoma markkinavaltti.

"Suomalaisten yritysten on oltava kasvumoottorille avoimia. Tärkeää on, että ovia ei suljeta keneltäkään: jos joku ehdottaa yhteistyötä, siihen on lähdettävä avoimin mielin", Albäck sanoo.

3.3.2021 PÄIVITETTY ESITTELY: Platform of Trust - Alustapohjaisten ratkaisujen mahdollistaja (pdf)

Katso video: Toimitusjohtaja Lars Albäck esittelee Platform of Trustin kasvuvision Business Finlandin kasvumoottori-infossa 14.12.2018

Platform of Trust 14.12.2018 (pdf)

Lisätietoja kasvumoottoreista

Kasvumoottorit ovat yli miljardin euron uuteen liiketoimintaan, vientiin tai Suomeen kohdistuviin investointeihin tähtääviä ekosysteemejä. Business Finland tarjoaa rahoitusta mm. kasvumoottoreiden alustayhtiöiden pääomitukseen. Business Finland myönsi marraskuussa 2018 viidelle alustayhtiölle yhteensä noin 30 miljoonan pääomalainan. Kasvumoottoreita toteutetaan yritysvetoisella yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja julkisten toimijoiden kumppanuusmallilla, jolla tavoitellaan ratkaisuja globaaleihin markkinamurroksiin ja luodaan uusia kasvualoja Suomeen. https://www.businessfinland.fi/kasvumoottorit

Teksti: Kaiku Helsinki
Kuva: Suomen Tilaajavastuu