Siirry sisältöön
Case 14.02.2018

Kokenut koulutusyritys luottaa tekoälyyn – vie nyt miljoonatuella verkkokursseja kehittyviin maihin

Koulutusviennistä odotetaan Suomen seuraavaa menestystarinaa. Soprano Oyj vie ammattitutkintoja ulkomaille Business Finlandin miljoonan euron rahoituksella. Soprano uskoo digitaalisuuteen, ja siksi yritys myy perinteisen lähiopetuksen sijaan tekoälyä hyödyntäviä online-tutkintoja.
Lisätietoja

Päivi Kunttu-Wichmann
Projektipäällikkö
Soprano Oyj
Puh. 040 518 4483
paivi.kunttu-wichmann (at) mif.fi

Minh Lam
Ohjelmapäällikkö
Business Finland
Puh. 050 5577 743
minh.lam (at) businessfinland.fi

Hallituksen yhtenä kärkihankkeena on koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden lisääminen ja koulutusviennin esteiden purkaminen. Suomalaista opettajaosaamista on myyty Saudi-Arabiaan, Kolumbiaan, Indonesiaan ja Etelä-Amerikkaan.

Opetushallituksen mukaan myös digitaaliset oppimisratkaisut ovat menestyneet maailmalla. Yksi online-oppimisen vientitoivoista on pörssiyhtiö Soprano. Yritys on saanut Business Finlandilta miljoonarahoituksen online-koulutusliiketoiminnan viennin tutkimiseen.

"Luokkahuonemuotoinen lähiopetus muuttuu lähitulevaisuudessa radikaalisti, ja online-koulutukset yleistyvät. Mahdollisuudet digitaaliseen koulutusvientiin kasvavat eksponentiaalisesti", Sopranon projektipäällikkö Päivi Kunttu-Wichmann kertoo.

Vuoden 2018 alussa ammatillisten tutkintojen koulutusvienti vapautui, minkä vuoksi pitkään koulutusalalla toiminut Soprano satsaa kansainvälistymiseen juuri nyt.

Opiskelija motivoituu tekoälyn avulla – keskeyttäneiden määrä alas

Online-koulutusten etuna on se, että opiskella voi missä ja milloin tahansa. Heikkoutena puolestaan on, että liian moni osallistuja jättää kurssin kesken. Siksi Soprano aikookin tuoda koulutuksiin mukaan tekoälyä.

"Hankkeessa selvitämme, miten tekoälyä voidaan hyödyntää online-koulutuksissa, miten sen käyttö vaikuttaa oppimistuloksiin ja opiskelijoiden motivaatioon sekä voidaanko sen avulla vähentää keskeyttämisiä", Kunttu-Wichmann kertoo.

Hanke rahoitetaan BEAM-ohjelmasta, jonka tavoite on parantaa yritysten kasvuedellytyksiä voimakkaasti kasvavilla kehittyvillä markkinoilla.

"Sen vuoksi tämänkin hankkeen tavoitteena on luoda geneerisiä ja skaalautuvia online-koulutusratkaisuja, jotka ovat mahdollisimman monen ulottuvilla ajasta ja paikasta riippumatta. Keskitymme kehittyviin maihin, kuten Etelä-Amerikkaan, Kaakkois-Aasiaan, Intiaan ja Afrikkaan", Kunttu-Wichmann sanoo.

Tutkinnot räätälöidään kielen ja kulttuurin mukaan

Business Finlandin miljoonarahoitus on tuonut Sopranolle uskallusta. Kunttu-Wichmann sanoo, että tuki nopeuttaa yrityksen kansainvälistymistä ja vähentää riskejä. Hankkeen tuella Soprano kerää tietoa potentiaalisista markkina-alueista: siitä, mihin päin kannattaa suunnata ja mitä kohdemaa tarvitsee.

"Toimimme paikallisten verkostojen kanssa ja selvitämme, millaiselle koulutukselle on tarvetta ja miten koulutuksia tulisi muokata juuri kohdemaahan sopivaksi. On mahdollista, että esimerkiksi Etelä-Amerikassa toimii jokin asia, joka taas Aasiassa ei toimi ollenkaan", Kunttu Wichmann-sanoo.

Nykyisen hallituksen tavoite on kasvattaa koulutusviennin liikevaihto 350 miljoonaan euroon vuoden 2018 aikana. Vielä muutama vuosi sitten, vuonna 2014, se oli noin 260 miljoonaa.

Toimivia käytäntöjä etsitään verkostojen avulla: "Paikalliset tuntevat markkinoiden tarpeet"

Business Finlandin BEAM-ohjelman päällikkö Minh Lam kertoo, että kehittyvien maiden vientihankkeet edellyttävät aina yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.

"Paikalliset tuntevat markkinoiden tarpeet, he tuntevat ihmiset ja kulttuurin. Voi keskittyä paremmin liiketoiminnan kehittämiseen, kun ei joudu selvittämään jokaista asiaa itse, vaan voi luottaa paikallistuntemukseen", Lam sanoo.

Hän korostaa, ettei BEAM-hankkeessa ole kyse vain suomalaisen osaamisen viennistä. Toimivia käytäntöjä vaihdetaan kaksisuuntaisesti.

Business Finlandin asiantuntija Manu Setälä kertoo, että Soprano-hanke oli Business Finlandin viime vuoden suurimpia tutkimuksellisia yrityshankkeita.

Nyt kun lakimuutos on avannut tutkintojen koulutusviennin, suomalaisen koulutuksen arvokasta mainetta on mahdollista hyödyntää viennissä entistä laajemmin.

"Koulutus on maailman suurimpia toimialoja. Maailman koulutuksesta ei tarvita edes kovin suurta osuutta, kun sen tuottama liikevaihto olisi Suomelle erittäin merkittävä vientiliiketoiminta-alue", Setälä sanoo.

Lisätietoja

Päivi Kunttu-Wichmann
Projektipäällikkö
Soprano Oyj
Puh. 040 518 4483
paivi.kunttu-wichmann (at) mif.fi

Minh Lam
Ohjelmapäällikkö
Business Finland
Puh. 050 5577 743
minh.lam (at) businessfinland.fi