Siirry sisältöön
Case 19.03.2018

Lean auttoi metalliyritys Jorosta uudistumaan

Tutustu videolla metallialan teknologiayritys Jorokseen, joka toimitti pitkään tuotteitaan vain yhdelle toimialalle. Asiakaskunnan laajentuminen vaati tuotannon toimintatapojen muutoksen. Apua tuli Liideri-ohjelman hankkeesta, jossa yritys muutettiin lean-vetoiseksi. Lopputuloksena saatiin motivoituneita työntekijöitä ja tehokas tuotanto.
Lisätietoja
Toni Pesonen

Toimitusjohtaja
p. 020 7569 770
toni.pesonen (at) joros.fi

www.joros.fi

Joros on yritys, joka on nähnyt yhteen toimialaan keskittymisen edut ja huonot puolet. Yritys sai alkunsa vuonna 1983 Punkaharjulla. Samaan aikaan kunnassa aloitti veneitä valmistava yritys.

Metallipajan ensimmäiset tuotteet olivatkin ruostumattomasta teräksestä valmistetut huviveneiden kaiteet, jotka menivät suoraan paikalliselle veneyritykselle.

"Pikkuhiljaa muutkin venevalmistajat alkoivat kysellä, voisimmeko valmistaa heillekin kaiteita. Kun veneklusteri kasvoi, kasvoimme sen mukana", Joroksen toimitusjohtaja Toni Pesonen muistelee.

Kunnes tuli vuosi 2008 ja talouskriisi. Seuraavana vuonna Joroksen liikevaihto laski kuudesta miljoonasta kahteen.

"Venepuoli sukelsi todella alas. Olimme sataprosenttisesti venepuolen toimija, joten Joroksellekin kävi huonosti", Pesonen sanoo.

Laaja asiakaskunta löytyi – Joroksen putket polkupyöriin ja huonekalujen runkoihin

Joros oli onnekseen investoinut 2000-luvulla tuotantolaitteisiin: oli tehty automatisointia, kehitetty tuotantoa, rakennettu uusia putkentaivutuskoneita. Nyt tarvittiin enää uudet asiakkaat.

"Lähestyimme aktiivisesti eri teollisuuden aloja, ja viime vuodet olemme kasvaneet vahvasti. Puolet nykyisestä 7,5 miljoonan euron liikevaihdosta tulee edelleen venepuolelta, mutta puolet muista tuotteista", Pesonen sanoo.

Nykyään Joros työllistää 60 henkilöä, ja yritys valmistaa esimerkiksi polkupyörien osia, huonekalujen runkoja, putkiosia ajoneuvoihin ja maatalouskoneisiin sekä terveydenhuoltopuolelle esimerkiksi sairaalasänkyjen sivuja ja päätyjä.

"Teemme tuotteita noin kymmenelle eri toimialalle", Pesonen kiteyttää.

Toimialamuutokseen tarvittiin leania: "Tuotannon läpimenoajasta kolmannes pois"

Uusien toimialojen vuoksi Joros oli muutama vuosi sitten uudenlaisen ongelman edessä: miten vastata lyhyisiin toimitusaikoihin? Aikaisemmin valmistettiin tietynlaisia putkia iso määrä, ne välivarastoitiin ja toimitettiin asiakkaalle. Nyt ennusteita vuosivolyymistä ja tilauksista ei saatukaan.

Oivallus löytyi lean-metodista.

"Keväällä 2014 päätimme, että ajetaan tehdas lean-tuotantoon. Saman vuoden keväällä saimme silloiselta Tekesiltä päätöksen, että pääsemme mukaan Liideri-ohjelmaan", Pesonen sanoo.

Joroksen työntekijät kävivät läpi lean-koulutuksen. Lopputuloksena toimitusvarmuus ja kustannustehokkuus paranivat. Asioita standardisoitiin, tuotantoa selkeytettiin ja muutettiin tehokkaammaksi. Esimerkiksi jokainen työpiste muutettiin niin, että työkalut ovat aina samoilla paikoilla. Järjestys helpottaa seuraavaksi vuoroon tulevaa työntekijää.

"Pääsimme ylimääräisestä kiireestä. Työn mielekkyys parani, ja lopulta tuotannon läpimenoajasta saatiin kolmannes pois", Pesonen kertoo.

Hänen mukaansa silloisen Tekesin, nykyisen Business Finlandin, tuki on ollut tärkeää yrityksen jatkolle. Lean-hanke oli niin mittava, että ilman tukea se olisi voinut jäädä tekemättä.

"Hyppäsimme täysin tuntemattomaan. Kun saimme nykyisen Business Finlandin asiantuntijoilta tukea, uskalsimme ottaa riskin ja lähteä leaniin. Samalla digitalisaatiota tuotiin vahvasti mukaan", Pesonen kertoo.

Pesosen mielestä jokaisen yrityksen tulisi aika ajoin kyseenalaistaa toimintansa.

"Kun uskaltaa haastaa itsensä ja etsii uusia ratkaisuja, yritys pääsee varmasti seuraavalle tasolle", Pesonen rohkaisee.

Teksti: Kaiku Helsinki
Kuvat: Joros