Case 24.05.2018

Vaihtoehto perinteiselle pillijuomapakkaukselle

Haitallisia irtonaisia muoviosia sisältävälle kertakäyttöiselle pillijuomapakkaukselle on nyt kehitetty vahva kilpailija: uudentyyppinen juomapakkaus nimeltään ”Skip a Straw”. Kehittäjänä on suomalaisyhtiö, jolla on huomiota herättävä nimi – Her Majesty’s Drinking Box.
Lisätietoja
Mika Salomäki

toimitusjohtaja
+358 40 750 5237
mika.salomaki [at] hmdbox.fi

www.hmdbox.fi

”Innovaatio, ekologinen pillijuomapakkaus, keksittiin niistä lähtökohdista, että erilaisten muovien aiheuttamiin ympäristöhaittoihin pitäisi puuttua ja lähteä edistämään muovittomampaa tulevaisuutta. Innoittajana meillä oli Kuningatar Elizabeth II, joka kielsi hovistaan muoviset juomapillit. Hänelle lähetettiin myös kirje, jossa kerrottiin hänen esimerkkinsä innoittaneen meidät firman perustamiseen”, kertoo toimitusjohtaja Mika Salomäki.

Uusi pillijuomakonsepti on vahvasti IPR-suojattu. Sille on tehty sekä kotimaiset että kansainväliset patenttihakemukset. Pillijuomapakkaus ”Skip a Straw” on myös rekisteröity tavaramerkki. Idea saatiin vasta helmikuun lopussa ja heti perään perustettiin yritys ”Her Majesty’s Drinking Box Oy”, minkä jälkeen vauhti on ollut hurjaa. Yrityksen liiketoimintaideana on kehittää ekologisia innovaatiota sekä patentoida ja kaupallistaa innovaatiot.

”Olemme avoimia myös muiden keksimille innovaatioille ja autamme niiden patentoinnissa ja kaupallistamisessa myös kansainvälisesti. Tiimiimme olen saanut mukaan Patenttitoimiston sekä kansainvälisesti kokeneen elintarvike- ja pakkausalan asiantuntijan, joka toimii Saksasta sekä myös liikkeenjohdon sparrauspartnerin”, Salomäki lisää.

Eroon turhista ja haitallisista irtopilleistä

Mika Salomäki on yhdessä kollegansa kanssa uuden innovaation keksijä. Hän huomasi selkeän ongelman ja tarpeen omassa arjessaan, jossa oma lapsi juo paljon pillimehuja. Arjen kokemukset jäivät pyörimään mieleen. Miten pakkauksen voisi hoitaa tyylikkäämmin – irrallinen pikkuisessa muovipussissa oleva pilli on vaikea käyttää ja kaiken lisäksi haitallinen luonnossa, jossa pillijuomien muoviosat aiheuttavat haittoja ja hajoavat todella hitaasti. Ensin ne pilkkoutuvat pienemmiksi paloiksi, jotka kulkeutuvat ekosysteemissä ja lopulta voivat päätyä ihmisen elimistöönkin. Merissä ja muualla luonnossa muovit aiheuttavat suurta haittaa eliöille ja kasveille. Vedessä oleva läpinäkyvä pilli muistuttaa erehdyttävästi saaliseläintä, kalaa tai matoa. Kuolleiden vesilintujen vatsasta on löydetty paljon tällaista muovia, jota linnut ovat syöneet luultuaan sitä ruuaksi. Vesieläimiä, kuten kaloja ja kilpikonnia on kuollut jäätyään kiinni merissä ajelehtivaan muovijätteeseen. On jopa arvioitu, että jokaisen meressä elävän kalan elimistössä on muovia.

”Skip a Straw -pakkauksissa hyödynnetään nykyisiä pakkausmateriaaleja, kuten nestekartonkipakkauksia sekä nykyisiä laitteistoja ja valmistusmenetelmiä. Uutta on kuitenkin se, että pakkauksessa ei ole lainkaan irtonaisia osia, kuten nykyisissä pakkauksissa olevat muovipilli ja pillin suojapussi, jotka ovat pakkauksen suurimpia ympäristöongelman aiheuttajia. Pakkauksen sisältö saadaan nautittavaksi helposti yhdellä kädellä ja se imetään suuhun kuten aiemmissa pilliratkaisuissa. Mitään irto-osia ei kuitenkaan ole ja käytetty pakkaus voidaan kokonaisena jättää kierrätettäväksi kuten puhtaat nestekartonkipakkaukset”, Salomäki selostaa keksinnön etuja.

Saimme innovaatiosetelin, jonka avustuksella toteutimme tuotteellemme kuluttajatutkimuksen.

Tarkempia teknisiä yksityiskohtia tai kuvia tuotteesta ei vielä paljasteta kilpailullisista syistä. Yhteistyötahoistakaan ei voi kertoa, sillä neuvottelut ovat kesken. ”Business Finland on ollut meille tärkeä tukijataho. Saimme innovaatiosetelin, jonka avustuksella toteutimme tuotteellemme kuluttajatutkimuksen. Kuluttajatutkimuksen toteutti Package Testing & Research Oy (PTR). Tutkimuksessa pienten lasten äideille annettiin tunnettu pillimehu arvioitavaksi, minkä jälkeen näytettiin 3D-malli keksintömme mukaisesta uudentyyppisestä pakkauksesta ja sitten kuluttajat arvioivat sitä. Tulokset olivat tyrmistyttävän hyvät – kaikki valitsisivat keksintömme mukaisen pakkauksen mieluummin kuin nykyisen pakkauksen. Hämmästyttävää oli se, että kuluttajat olisivat valmiita maksamaan keskimäärin 34 prosenttia enemmän samasta mehusta, jos sen saisi ostaa ekologisessa ja helppokäyttöisemmässä innovaatiomme mukaisessa pakkauksessa”, Salomäki sanoo.


Nykyään kertakäyttöiset pillijuomapakkaukset sisältävät lähes poikkeuksetta kertakäyttöisen pillin, joka on hygieenisesti pussitettu ja liimattu purkkiin. Ongelma on tiedostettu ja monet tunnetut tahot ovat kampanjoineet kertakäyttöistä muovia vastaan. Esimerkiksi Englannin hovissa kertakäyttöiset pillit on kielletty. Myös viranomaiset ja valtioiden hallitukset ovat heränneet asiaan. EU:ssa on tehty aloite muovipakkausten kieltämiseksi vuoteen 2030 mennessä. UK:ssa Theresa May on ilmoittanut muovipillien kieltämisestä. Vastaavia aloitteita on tehty myös Aasiassa, esimerkiksi Taiwanissa. Kuluttajatkin ovat tulleet yhä ympäristötietoisemmiksi ja valitsevat entistä useammin tuotteita ympäristösyiden perusteella.


Teksti: Sirpa Mustonen