Siirry sisältöön
Case 02.01.2019

Kasvumoottori kirittää logistiikka-alan tuottavuusloikkaan

Suomalainen logistiikkapalveluyritys Vediafi Oy aikoo siivittää Suomen vientibisneksen miljardiluokan kasvuun uudella ekosysteemillään. Corridor as a Service -ekosysteemissä muodostetaan Suomeen pohjoismaista hubia, jossa tavaralogistiikkaa sujuvoitetaan toimintoja digitalisoimalla.
Lisätietoja
Matti Lankinen

Toimitusjohtaja
+358 50 5571152
matti.lankinen (at) vedia.fi

Business Finlandin kasvumoottori-pääomarahoituksen saanut Corridor as a Service - CaaS-ekosysteemi tähtää Suomen kautta kulkevan Kiinan ja Euroopan välisen entistä kilpailukykyisemmän kuljetuskäytävän avaamiseen.

Logistiikkapalveluyritys Vediafi Oy rakentaa uraauurtavaa kuljetusalan alustapalvelua, jolla edistetään kestävää ja luotettavaa tavaroiden liikkuvuutta.

Ekosysteemin avulla logistiikan tilaajat, operaattorit, yhteisöt ja viranomaiset tuodaan yhteen Suomelle merkittävissä liikennekäytävissä, raja-asemilla, kaupungeissa, satamissa ja muissa logistiikkakeskittymissä.

"Älyliikenteen palveluihin yhdistyvä logistiikan digitalisaatio luo nopeille soveltajille kilpailuedun: se vähentää virheitä ja yhteistyötä tekevän toimitusekosysteemin kustannuksia", Vediafin toimitusjohtaja Matti Lankinen kuvaa.

Ekosysteemistä ja sen tuottamista säästöistä hyötyy koko Suomen logistiikka-ala. Lisäksi digitalisaatio voi synnyttää alalle uusia työpaikkoja.

Kiinan ja Euroopan välinen kuljetuskäytävä auki

Suomi on maantieteellisesti ollut logistiikkapalvelujen näkökulmasta katsoen syrjässä, mutta kuljetuspalveluissa piilee suuri kasvun mahdollisuus.

Yksi CaaS:n konkreettisista tavoitteista on saada läntisen Kiinan ja Euroopan välinen kuljetuskäytävä kuntoon. Ekosysteemin tarkoitus on rakentaa toimiva kuljetusväylä- ja portti Aasian ja Euroopan välillä tehostuvissa logistisissa korridoreissa eli kuljetuskäytävissä sekä EU-alueen uudessa tullauskäytännössä.

Nordic Silk Roadin osalta jo useampia pilotteja on käynnistetty tai ne ovat käynnistymässä.

"Luomme kansalliseksi kilpailueduksemme Suomesta toimivimman portin Aasian ja Euroopan välillä tehostuvissa logistisissa liikennekäytävissä. Mahdollistamme entistä sujuvampia, luotettavampia sekä turvallisempia toimitusketjuja. Tehostamme rajanylitystä yhdistämällä CaaS-alustoilla standardoituvaa ja digitalisoituvaa logistiikkaa sekä automatisoitua rajanylitystä.", Lankinen kuvaa.

"Meillä on mahdollisuus ottaa markkinoilla etulyöntiasema, jos edistämme isoja investointeja Kiinan kanssa ja Venäjä saadaan tukemaan nopeutuvia silkkitiekuljetuksia", Lankinen kertoo.

Kasvumoottori-pääomalaina sysää hankkeen todelliseen kasvuun

CaaS-ekosysteemi on yksi Business Finlandin kasvumoottori-kilpailutuksen voittaneista hankkeista, joille on myönnetty pääomalainaa. Kasvumoottorirahoituksen tarkoitus on tuottaa Suomeen uutta miljardiluokan liiketoimintaa.

CaaS:n tarkoitus on saada suomalainen logistiikka-ala ottamaan tuottavuusloikka muita maita nopeammin.

"Kyllä muutkin toimijat sen lopulta tekevät, mutta me teemme se nopeammin", Lankinen sanoo.

CaaS-alustaa on rakennettu jo maaliskuulta 2018 asti. Pääomalainan ansiosta CaaS:ia voidaan ruveta kehittämään toden teolla: nyt alustaa ollaan kaupallistamassa ja viemässä tuotantoon.

" CaaS-alustoilla olemme liikennekäytävissä turistien ostoslogistiikan, standardoituvan digitaalisen logistiikan ja automaattitullauksen edelläkävijä", Lankinen toteaa.

Suomessa on 30 miljardin euron logistinen markkina. CaaS:lla tavoitellaan markkinaan miljardien eurojen vaikutusta. Kun ekosysteemi toimii, se tuottaa kerrannaisvaikutuksia.

"Kerrannaisvaikutukset tässä ekosysteemissä tulevat niiltä yrityksiltä, jotka ovat edelläkävijöitä digitalisaatiossa", Lankinen toteaa.

3.3.2021 PÄIVITETTY ESITTELY: Vedia Caas (pdf)

Katso video: Toimitusjohtaja Matti Lankinen esittelee Corridor as a Service - CaaS-ekosysteemin kasvuvisioita Business Finlandin kasvumoottori-infossa 14.12.2018.

Kuljetuskäytävien läpäisyä CaaS-kasvumoottorilla 14.12.2018 (pdf)

Lue myös uutinen Traficomin sivuilta: Pohjoismaista ja Baltiasta kasvua idän ja lännen tavaraliikenteeseen – CaaS Nordic -yhdistys digitalisoimaan logistiikka 2.4.2019

Lisätietoja kasvumoottoreista

Kasvumoottorit ovat yli miljardin euron uuteen liiketoimintaan, vientiin tai Suomeen kohdistuviin investointeihin tähtääviä ekosysteemejä. Business Finland tarjoaa rahoitusta mm. kasvumoottoreiden alustayhtiöiden pääomitukseen. Business Finland myönsi marraskuussa 2018 viidelle alustayhtiölle yhteensä noin 30 miljoonan pääomalainan. Kasvumoottoreita toteutetaan yritysvetoisella yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja julkisten toimijoiden kumppanuusmallilla, jolla tavoitellaan ratkaisuja globaaleihin markkinamurroksiin ja luodaan uusia kasvualoja Suomeen. https://www.businessfinland.fi/kasvumoottorit

Teksti: Kaiku Helsinki
Kuva: Vediafi