Case 06.10.2019

MOST Digital: Ketterää alustapalvelua ja ohjelmistorobotiikkaa tietotyöhön

Tekoälyä hyödyntävät ohjelmistorobotit tehostavat jo monen alan tietotyötä ennennäkemättömällä tavalla.

Neljän IT-ammattilaisen vuonna 2016 Lempäälässä perustama MOST Digital tarttui ensimmäisten joukossa ketterän ohjelmistorobotiikan tarjoamiin mahdollisuuksiin.

 - Huomasimme, että robottisovelluksia tarjoavien yritysten toimintamallit olivat suhteellisen raskaita ja suunnattu ainoastaan isoimpiin yrityksiin ja organisaatioihin. Myös niiden lisenssipolitiikat olivat jäykkiä. Meidän idea lähti siitä, että ohjelmistorobotiikka tai robottiautomaatio pitää olla hyvin kustannustehokasta ja joustavaa, kertoo MOST Digitalin toimitusjohtaja ja perustajaosakas Olli Ainasvuori.

Teknologiariippumaton robottitelakka

Kymmenhenkisen startupin kehittämä robottitelakka – MOST Automation Dock on robotiikan ja tekoälyn käyttöön tarkoitettu alustapalvelu, jota tarjotaan myös muille robottien toteuttajille.

 - Puhumme robottitelakasta, joka on suunnattu puhtaasti ohjelmistokehittäjille. Merkittävä ero kilpailijoihin on se, että telakka ei ole kiinnitetty mihinkään yksittäiseen teknologiaan. Sen avulla voi hallita ja ylläpitää erilaisia automaation, koneoppimisen ja tekoälyn työkaluja.

Täysin pilvipohjainen automaatiototeutus perustuu avoimen lähdekoodin työkaluihin, ja tuote on skaalattavissa ilman lisenssirajoitteita.

 - Meidän slogan on Robotit kuuluvat kaikille – eli saadaan robotit nopeasti käyttöön matalalla kynnyksellä organisaation koosta huolimatta. Etenkin robottien ja tekoälyn yhdistelmä on tulevaisuudessa varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi talous- tai liiketoimintatiedon jalostamisessa ja raportoinnissa, sanoo Ainasvuori.

Ohjelmistorobotit taipuvat moneen

MOST Digital on toteuttanut satoja automaatioratkaisuja ja robotteja erilaisiin tehtäviin eri aloilla. Tehokkuusloikasta ovat hyötyneet muun muassa hoivapalvelut, valmistava teollisuus, logistiikka, tukkuliiketoiminta, tilitoimistot ja palvelukeskukset sekä julkinen sektori. Esimerkiksi Seure Henkilöstöpalvelut Oy toi nopealla aikataululla ohjelmistorobotit mukaan henkilöstöhallinnon työhön ja Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä automatisoi sosiaali- ja terveystoimen prosesseja robottivoimin.

 - Henkilöstöpalveluyritys VMP Groupin kanssa olemme kehittäneet jo noin 20 robottia, pääosin palkka- ja taloushallinnon toimintoihin. VMP:n robotit Manu, Ritu ja Pepe kirjaavat kirjanpidon tapahtumia, täsmäyttävät ja raportoivat. Robotiikasta on tullut VMP:lle keskeinen digitalisaation väline, Ainasvuori toteaa.

Ohjelmistorobotit loistavat rutiinityön automatisoinnissa, tuottavat standardoituja toimintamalleja, parantavat laatua ja vapauttavat henkilöstöä hyödyllisimpiin ja vaativimpiin työtehtäviin.

Business Finland kannustaa kasvuun

MOST Digital on hyödyntänyt Business Finlandin lainarahoitusta telakan tutkimus- ja kehitystyössä osana AI Business -ohjelmaa. Kansainvälistyminen on vielä alkumetreillä, mutta Business Finlandin Tempo-rahoituksen voimin yritys on jo kartoittanut kasvupolkuja ja kansainvälisten avauksien mahdollisuuksia – esimerkiksi eurooppalaisia IT-taloja, jotka voisivat hyödyntää telakkaa.

 - Business Finlandin rahoitus ja palvelut ovat kriittisen tärkeitä meidän tyyppisen yrityksen kasvun kiihdyttäjänä ja tukijana. Yhteistyö Business Finlandin kanssa on ollut erinomaisen rakentavaa ja kannustavaa, sanoo Ainasvuori.

 - Ohjelmistorobotiikka on monessa Euroopan maassa laajalti levinnyttä, mutta on ollut hienoa huomata, että meidän pilvipohjainen ja avoimen lähdekoodin työkaluihin perustuva robotiikka on tosi uutta ja siihen on suhtauduttu äärimmäisen kiinnostuneesti Keski-Euroopan markkinoilla.

MOST Digitalin tavoitteena on tulevan kolmen vuoden aikana viisinkertaistaa nykyinen 1,5 miljoonan euron liikevaihto ja tuoda jälleenmyyjä- ja kumppaniverkosto vahvasti mukaan telakkapalvelun jakeluun. Uusia asiakkaita haetaan myös Suomen ulkopuolelta.

 - Jos mennään pari vuotta eteenpäin, niin meidän telakka eli MOST Automation Dock on kansainvälinen tuotenimi ja luottokorttimallilla ostettavissa digitaalisilta markkinapaikoilta, Ainasvuori visioi.

Kiinnostaako tekoälyn kehittäminen tai hyödyntäminen liiketoiminnassa? Tutustu AI Business -ohjelman rahoitukseen ja asiantuntijapalveluihin.

Teksti: Sami Sallinen