Siirry sisältöön
Case 22.05.2019

SSA Group uudistaa kiinteistöjen käyttötavat

Maailmassa on valtava määrä hotelleja ja toimistotaloja. Hotellit ovat yleensä tyhjillään päivisin ja toimistot vastaavasti iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. SSA Groupin kehittämä Base-konsepti järkeistää kiinteistöjen käyttöä tuomalla markkinoille uudenlaisen kiinteistöjen ja tilojen monikäyttökonseptin. Se sisältää kaikki tarvittavat rakennus-, automaatio- ja IT-järjestelmät.
Lisätietoja

Teemu Saari, SSA Digi Oy
Puh. 044 356 1782
teemu.saari (at) ssagroup.fi

- Base-konsepti yhdistää asunnot, hotellin ja toimistotilat samaan rakennukseen. Triplakäytön mahdollistaa Base-konseptin oma Base Platform -teknologia-alusta, jonka avulla kiinteistöjä on mahdollista operoida eri käyttötarkoituksissa ympäri vuorokauden. Joustava tilojen monikäyttö tuo sekä parempaa tuottoa kiinteistön omistajille että parempia palveluita asujille, majoittujille ja toimistopalveluita käyttäville, kertoo Teemu Saari SSA Digi Oy:stä.

Jakamistalous voi mullistaa asumisen

Asukkaille, käyttäjille ja sijoittajille myydään Base-asuntoja, -hotellihuoneita tai -huoneitten osia. Perinteisen omistamisen ajatusta on laajennettu jakamistalouteen: kun et itse käytä omistamaasi tilaa, sitä voi käyttää joku muu. Tällöin saat vastineeksii taloudellista hyötyä.

Omien tilojen vuokraaminen muille on tehty helpoksi. Omistaja luovuttaa huoneensa vuokrattavaksi operaattorille, joka hoitaa kaikki huoneeseen kohdistuvat velvollisuudet ja käytöstä aiheutuneet kulut. Omistajalle tilitetään vuokratuotto. Kaikki huoneen omistajat omistavat osakeomistuksiensa suhteessa kiinteistöyhtiön, jonka omistuksessa on yleisten tilojen lisäksi myös tuloja tuottavia tiloja, kuten parkkihalli, edustus- ja neuvottelutilat, kioski, kuntosali ja spa-osasto sekä aulatilat auditorioineen.

- Perinteisesti sana ”käyttöaste” kuvaa esimerkiksi sitä, kuinka suuri osa öistä hotellissa on myyty majoituskäyttöön tai toimistoissa termi voi kuvata vuokrausastetta. Termi ”käyttöaste” ei siis perinteisesti kuvaa sitä, kuinka ison osa vuorokaudesta kiinteistö tai jokin sen tiloista on oikeasti käytössä. Base-konseptissa optimoidaan jokaisen tilan todellinen käyttö ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä, Saari sanoo.

Ensimmäinen Base-hotelli valmis vuonna 2020

Ensimmäinen Base-konseptin mukainen 440 huoneen hotelli valmistuu vuonna 2020 osoitteeseen Mannerheimintie 109. Rakennustyöt ovat Saaren mukaan hyvässä vauhdissa ja huoneista on myyty jo suurin osa. Tavoitteena on aloittaa 1-2 uutta vastaavaa hanketta vuosittain ja käynnistää ensimmäinen hanke ulkomailla vuonna 2021.

SSA Groupin tavoitteena on olla kehittämässä maailman ekologisinta kiinteistöä matkalla kohti hiilineutraalia kiertotaloutta. Kiertotalouden filosofian mukaisesti Base-konseptin käyttäjillä kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen.

- Kehitettävä asumiskonsepti edustaa kiertotalouden edelläkävijyyttä – palvelujen tarjoaminen on resurssitehokkuuden lisäksi myös taloudellisesti kannattavampaa ja mahdollistaa kuluttajille ja käyttäjille kestävän kehityksen mukaisen vaihtoehdon, toteaa Business Finlandin Bio and Circular Finland -ohjelman päällikkö Outi Suomi.

Base-hotelleihin rakennetaan uusiutuvaa energiantuotantoa ja valitaan hyötysuhteiltaan parhaat tekniikat. Saaren mukaan konsepti toimii sitä paremmin, mitä suuremmassa kaupungissa sitä sovelletaan, ja mitä enemmän ihmisiä liikkuu, tekee työtä ja majoittuu.

- Esimerkiksi suurkaupunkien keskustat ja lentokenttäalueet ovat houkuttelevia ympäristöjä Base-konseptin mukaisille kiinteistöille. Tavoitteenamme on käynnistää ensimmäinen hanke ulkomailla vuonna 2021, Saari lisää.

Base-hankkeeseen liittyvää tutkimustyötä tehdään ”Own it, Rent it, Use it”-projektissa, joka on osa Asumisen tulevaisuus -hanketta. Monitieteinen ASTU-hanke (2019-2021) edistää asuinrakentamisen ja asumispalvelujen toimijoiden avointa yhteistyötä ja entistä asukaskeskeisempien asumisen ratkaisujen ja palvelujen kehittämistä. VTT:n luotsaamassa yhteishankkeessa mukana ovat Kotopro, Cubesta, SSA Group, Setlementtiasunnot, Taloyhtio.info, MTR Isännöinti, Walttari Isännöintitoimisto, Inno Isännöinti, Runosmäen Lämpö, Herttuan kiinteistöpalvelu ja Isännöintiliitto sekä Business Finland.

Konseptin toimivuuden edellytys on massiivisen digitalisaatio-, automaatio- ja talotekniikka -kehitysprojektin onnistuminen, mutta vastaavasti myös hyödyt voivat olla merkittäviä koko yhteiskunnan kannalta.

Teksti: Sirpa Mustonen, Motiva
Kuvat: SSA Group