Siirry sisältöön
Case 01.08.2019

Trimble hakee jalansijaa Myanmarissa

Energianhallintaohjelmistoja toimittava Trimble panostaa Kaakkois-Aasian kehittyviin markkinoihin, joihin kohdistuu mittavia infrastruktuuri-investointeja.
Lisätietoja
Kai Tuorila

Trade Representative
+66 818 152 029
kai.tuorila (at) businessfinland.fi

Kai Tuorila (vas.) ja Pekka Hämäläinen (oik.) kävivät keskusteluja sähkö- ja energiakomitean kanssa kesäkuussa.

Kai Tuorila (vas.) ja Pekka Hämäläinen (oik.) kävivät keskusteluja sähkö- ja energiakomitean kanssa kesäkuussa.

Toukokuisena iltapäivänä taivaankansi tummenee ja rankkasade piiskaa hetken töistä kotiin kiiruhtavia yangonilaisia. Kuivakausi on hiljalleen vaihtumassa sadekaudeksi, ja tässä vaiheessa vuotta maan vesivarannot kaipaavat kipeästi täydennystä.

Myanmarin sähköstä 70 prosenttia tuotetaan vesivoimalla ja kuivuus tuntuu ihmisten elämässä sähkökatkoina. Niitä on päivittäin useita. Sähkökatkon sattuessa aggregaatit hyrähtävät käyntiin täyttäen kaupungin äänimaiseman. Ne ovat välttämätön hätävara jokaisessa liike- ja teollisuusrakennuksessa sekä monissa asuinkiinteistöissä.

Myanmarissa on valtava sähköpula. Vasta 40 prosenttia 58 miljoonaisesta väestöstä on valtakunnallisen sähköverkon piirissä. Tavoitteena on ulottaa sähköverkko koko maahan vuoteen 2030 mennessä.

Shwedagonin kullattu pagodi loistaa taivaan tummuessakin. Temppeli on Myanmarin suurimman kaupungin ja bisneskeskuksen, Yangonin maamerkki.

Shwedagonin kullattu pagodi loistaa taivaan tummuessakin. Temppeli on Myanmarin suurimman kaupungin ja bisneskeskuksen, Yangonin maamerkki.

Työkaluja sähköverkon suunnitelmalliseen parantamiseen

Myanmariin rakennetaan uusia energiantuotantolaitoksia kovaa vauhtia. "Usein kuitenkin unohtuu, miten sähkö saadaan tehokkaasti jaettua loppuasiakkaille", Pekka Hämäläinen kuvailee tilannetta. Hän on Trimble Energy & Public Administration -divisioonan Aasian ja Tyynenmeren aluejohtaja. "Yli viidennes verkkoon syötetystä sähköstä häviää taivaan tuuliin ennen kuin saavuttaa loppuasiakkaat".

Hämäläisen mukaan Myanmarissa on kyse pääosin teknisestä hävikistä eli sähköverkon huonosta laadusta. "Puhumme alalla myös kaupallisesta hävikistä, mikä tarkoittaa sähkön varastamista. Joissain Aasian maissahan siitä on tehty jopa liiketoimintaa", Hämäläinen naurahtaa.

Trimble tarjoaa energianjakeluun ohjelmistoratkaisuja, joilla asiakas pystyy hallitsemaan sähköverkkoa, ja esimerkiksi seuraamaan, missä kohtaa hävikki syntyy ja sen pohjalta suunnittelemaan verkon laadun parantamista. "Tähän asti se on tehty aika pitkälti arvaamalla". Trimblellä on asiakkaita 130 eri maassa ja tytäryhtiöitä 30 eri maassa.

Myanmarissa valtiolla on iso rooli bisneksessä

Niin Myanmar kuin muutkin Kaakkois-Aasian kehittyvät maat poikkeavat markkinana Euroopasta tai Yhdysvalloista. "Kun esimerkiksi Saksassa on yli 900 sähköyhtiötä, Myanmarissa toiminta on keskushallintojohtoista. Siinä mielessä asiakkaan löytäminen on helppoa, mutta kaikki muu onkin monin tavoin haasteellista", Hämäläinen kuvailee.

Myanmar on ääriesimerkki valtionjohtoisesta liiketoiminnasta, jossa yhteistyö lähtee liikkeelle ministeritasolta. "Jos kyse on alle 30 megawatin investoinnista off grid -alueella, se kuuluu osavaltiohallituksen ministereiden päätösvaltaan, mutta muissa tapauksissa keskustelu aloitetaan liittohallitustasolta", Business Finlandin kaupallinen edustaja Kai Tuorila kertoo.

"Audienssin saaminen ministeriön ylimpään johtoon on virallinen prosessi ja ilman Business Finlandin apua se olisi erittäin vaikeaa ja hidasta ", Hämäläinen korostaa. "Asiat eivät myöskään etene automaattisesti organisaatiosta toiseen, vaan itse pitää olla varmistamassa niiden eteneminen, jolloin taas tarvitaan Business Finlandin audienssiapua", hän jatkaa.

Yli 30 vuotta Kaakkois-Aasiassa toiminut Tuorila tiivistää Myanmarin bisneskulttuurin osuvasti. "Tällä alueella se ei pelkästään ole know-how, vaan know-who, mutta totta kai myös tietotaidon pitää olla kunnossa."

Suurin kaupunki ja bisneskeskus Yangon kuluttaa puolet maan sähköresursseista. Edelleen kaksi kolmasosaa maasta on off grid –aluetta.

Suurin kaupunki ja bisneskeskus Yangon kuluttaa puolet maan sähköresursseista. Edelleen kaksi kolmasosaa maasta on off grid -aluetta.

Suomalaisosaamisella kehityshaasteita ratkomaan

Myanmarin talous ja infrastruktuuri rapautuivat viisikymmenvuotisen sotilasvallan aikana. Sen aloitettua siirtyminen siviilijohtoiseen hallintoon vuonna 2011, maahan alkoi suuntautua ulkomaisia investointeja ja integroituminen maailmantalouteen käynnistyi. "Tästä näkökulmasta katsottuna on tärkeää, että me suomalaisyritysten ja Business Finlandin edustajat keskustelemme asiantuntijaroolissa ministereiden kanssa kehitysongelmista, ja yhdessä mietimme, missä voimme tarjota ratkaisuja", Tuorila korostaa.

Osaamisvajeeseen liittyy myös paikallisen kumppanin löytämisen vaikeus. "Sähkö- ja tietoteknisen osaamisen ja englanninkielen taidon hallitsevien ihmisten löytäminen Myanmarista on erittäin vaikeaa", Hämäläinen toteaa. Käytännössä Trimble kasvattaa ja kouluttaa kumppaniyrityksensä avainhenkilöt.
"Sanoisinkin, että kumppanin löytäminen on melkein tärkeämpää kuin asiakkaan löytäminen".

Yksi päänvaiva edelleen maailman köyhimpien maiden joukkoon lukeutuvassa Myanmarissa on raha. "Esimerkiksi lähimaissa Thaimaassa ja Indonesiassa valtioilla itsellään on jo rahaa, mutta Myanmarissa erilaiset rahoitusinstrumentit ovat välttämättömiä. Siinä Suomen valtion rooli on tärkeä."

Teksti: Tanja Harjuniemi, Valuehammerers Ltd - Arvotakojat Oy