Siirry sisältöön
Case 14.05.2020

1,8 miljoonaa euroa EU-rahoitusta suomalaiselle verkkokauppapakkausten RePack-järjestelmälle

Original RePack Oy on tuonut pullopanttijärjestelmästä tutun mallin kansainväliseen verkkokauppaan. Yritys sai EU:lta 1,8 miljoonaa euroa EIC Accelerator -rahoitusta palvelun laajentamiseen.
Lisätietoja

Lisätietoja EIC Accelerator -rahoituksesta 

Heini Günther

Business Finland
heini.gunther (at) businessfinland.fi
040 502 0042

Lisätietoja Original RePack Oy:stä

Jonne Hellgren

CEO & Co-Founder
jonne (at) repack.com
040 574 6031

TuotekuvaRePack on uudelleenkäytettävä pakkausmateriaali ja sen palautusjärjestelmä. Pakkaukset valmistetaan kierrätysmuovista, joka on edelleen kierrätettävää polypropeenia.

Verkkokaupan vahva kasvu herätti yhtiön perustajat pohtimaan ympäristötehokkaampia ratkaisuja ostosten toimitukseen. Uudelleen käytettävä pakkaus vähentää samalla kertaa sekä jätettä että uuden pakkausmateriaalin tarvetta.

Ideaa ryhdyttiin kehittelemään jo vuonna 2010, mutta markkinoille pääsyyn meni useampi vuosi. Vuonna 2014 alkoi yhteistyö Varustelekan ja Globe Hopen kanssa. Sittemmin asiakasmäärä on kasvanut yli 100 yritykseen yli 15 maassa, mukana mm. verkkokaupan jättiläiset HM, Zalando ja saksalainen Otto Group.

- Pakkauksen kehittämisessä oli haasteensa. Pelkkä uudelleenkäytettävyys ei riitä, vaan oli pohdittava infrastruktuuri pakkausten palauttamiseen. Päädyimme valitsemaan postin, koska postilaatikoita on kaikkialla ympäri maailmaa. Tämä kuitenkin tarkoitti, että pakkauksen on oltava kirjekokoinen. Lisäksi sen on kestettävä käytössä, toimitusjohtaja ja perustaja Jonne Hellgren kertoo.

Asiakkaiden kanssa yhteistyössä testattiin ensin laatikoita ja sitten käytetyistä mainosbanderolleista tehtyjä pusseja, jonka jälkeen valmistettiin kokoontaitettavia pusseja polypropeenista. Asiakkaiden palaute ja toivomukset ovatkin olleet ensiarvoisen tärkeitä tuotekehityksessä. EU-tuki vie kehitystä eteenpäin.

"Rahoituksella on meille ihan valtava merkitys"

- Pystyimme kasvattamaan tiimiä neljästä kahteentoista henkeen ja käynnistämään toiminnan Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Ulkoisia rahoittajatahoja on myös helpompi hakea, kun taustalla on julkista rahoitusta. EU-tuella kehitämme nyt vaihtoehtoista palautuskanavaa kivijalkakauppoihin. Pyrimme luomaan yhdessä asiakkaiden kanssa sellaisen palautusinfrastruktuurin, että pakkaus on kilpailukykyinen kertakäyttöön nähden", Hellgren sanoo.

Yhtiö sai rahoituksen kahden vuoden projektille syksyllä 2019. Yhtiö on hakenut rahoitusta aiemminkin, mutta nyt ajoitus oli arviointipaneelin näkemyksen mukaan otollinen. EU on tehnyt linjauksia materiaalien kertakäytön vähentämiseen liittyen ja verkkokauppaa harjoittavat yritykset ovat ryhtyneet pohtimaan omia ratkaisuja pakkausroskan vähentämiseen. Kun strategiset linjaukset on tehty, voidaan ryhtyä hakemaan käytännön ratkaisuja.

Euroopan innovaationeuvoston (European Innovation Council, EIC) EIC Accelerator -ohjelmasta myönnetään tukea yrityksille, jotka kehittävät uusia markkinoita avaavia läpimurtotuotteita ja -palveluja tai uudenlaisia liiketoimintamalleja. Ohjelma on osa Horisontti 2020 -puiteohjelmaa.

Lisätietoa EIC Accelerator -rahoituksesta
Lue myös muista EIC-rahoituksen saaneista suomalaisyrityksistä

Lähde: Euroopan komission Suomen edustusto
Kuva: Original RePack