Siirry sisältöön
Case 27.03.2020

EU-rahoitus toi pk-yritykselle merkittävän avun kliinisiin tutkimuksiin

Biomendex Oy:n AdaptosTM on synteettistä luuainesta, jota yritys tuo ortopedisten sovellusten markkinoille tosissaan lähivuosina. Iso apu tässä on EU:n pk-yrityksille suuntaama rahoitustuki EIC Accelerator.
Lisätietoja

Kaarlo Paakinaho

Biomendex Oy
kaarlo.paakinaho (at) biomendex.com
040 539 8799

Tutustu yritykseen

Kysy lisää EU:n Horisontti 2020 -ohjelman EIC-rahoituksesta

Heini Günther

Business Finland
heini.gunther (at) businessfinland.fi
040 502 0042

Luunsiirto on maailman toiseksi yleisin kudossiirto heti verensiirron jälkeen. Luusiirteen lähteitä ovat potilaan oma luuaines, luupankki sekä keinotekoiset korvikkeet, joista monet ovat kirurgeille kuitenkin kankeita käyttää. Biomendexille Euroopan innovaationeuvoston Accelerator osoittautui erinomaiseksi väyläksi  synteettiseen luuainekseen perustuvan Adaptoksen kliinisiin tutkimuksiin ja kumppaniverkostojen löytämiseen.

”Tuotteemme on materiaalina joustavampaa ja sitkeämpää kuin tällä hetkellä käytössä olevat. Se on  rakenteeltaan oikean luun kaltaista, joten kirurgin on helppo muotoilla ja käyttää sitä toimenpiteissä”, valottaa Biomendexin  toimitusjohtaja Kaarlo Paakinaho, joka aloitti materiaalin kehittämisen yliopistotutkijana vuonna 2007.

Kansallinen ja EU-rahoitus tukevat toisiaan

EU:lta 2.2 miljoonaa euroa saanut hanke kiihdyttää merkittävästi AdaptosTM:n tuotekehitystä ortopedisiin sovelluksiin ja mahdollistaa myös kirurgien tietoisuuden lisäämisen.

”Tuotteen ainesosat ovat jo potilaskäytössä, mutta valmistusmenetelmä ylikriittisen hiilidioksidin avulla luo materiaaliin erityisominaisuudet. EU-rahoituksen avulla voimme tehdä tarvittavat kliiniset tutkimukset, joita tiukentunut EU-lainsäädäntö vaatii”, hän tarkentaa.

EU-rahoituskanavat alkoivat kiinnostaa 2018 perustettua Biomendexiä yhä enemmän noin vuosi sitten. Myös Business Finlandista ehdotettiin EU-ohjelmien hyödyntämistä matkalla kansainvälisille markkinoille. Paakinaho on vuosien aikana hakenut rahoitusta tuote- ja liiketoiminnan kehittämiseen myös Business Finlandilta, jonka palveluihin hän on tyytyväinen.

”Business Finlandin asiakkaana Biomendex toteutti Tempo-projektin, jossa teimme markkinatutkimuksen. Keväällä 2019 neuvottelimme T&K-lainaa jatkona Tempolle ja samaan aikaan valmistelimme EU-hakemusta”, hän vinkkaa eri rahoitusvälineiden hyödyntämisestä.

Yksin ei tarvitse yrittää

EU-ohjelmien vaativa hakuprosessi mietitytti Biomendexiä. Kun he saivat vinkin hyvästä konsulttitoimistosta, he päättivät kysyä apua hakemuksen laadintaan.

”Meillä ei ollut kokemusta EU-kuvioista. Sen tiesimme, että rahoitusta on vaikea saada, ja hakea pitää yleensä monta kertaa ennen kuin onnistaa. Invent Balticsista saimme hyvää sparrausta. He kävivät kanssamme läpi, mitä olemme tehneet ja mitä olemme tarjoamassa EU:lle.”

Paakinaho muistuttaa, että hakuohjeissa on selvästi sanottu, mitä EU haluaa.

"Kokemuksensa ansiosta Invent Baltics osasi käyttää ohjeita oikealla tavalla vielä astetta laajemmalla tasolla, mikä auttoi meitä merkittävällä tavalla hakemuksen rakentamisessa.  Itse emme olisi ymmärtäneet kertoa osaamisestamme ja EU:ta hyödyttävistä yksityiskohdista samalla tavalla”.

Konsulttien lisäksi hakijoille on  tarjolla maksuttomia neuvontapalveluja, kuten Business Finlandissa toimivan H2020-ohjelman EUTI-toimiston ja kansallisten NCP-yhteyshenkilöiden (National Contact Point) neuvonta- ja sparrauspalvelut.

”Biomendex hyödynsi hakuprosessissa ketterästi myös meidän NCP:eiden osaamista ja kävimme ohjaavaa keskustelua hakuun liittyen. Biomendexläiset esimerkiksi  saivat  meiltä eväitä  ennen Brysselin haastattelua, kun sparrasimme heitä pitchaustilaisuuteen. Näin me kansallisesti haluamme toimia, että meidän NCP:eiden ja konsulttien palvelut täydentävät toisiaan”, muistuttaa H2020-ohjelman pk-osallistumisen NCP Heini Günther Business Finlandilta.

Muutakin hyötyä kuin eurot

Vaikka 2,2 miljoonaa euroa on merkittävä summa, ei Paakinaho mieti vain saatua rahamäärää. 

”EU-tuen turvin pystymme lähestymään kliinissä tutkimuksissa kannaltamme merkittäviä eurooppalaisia partnereita. Projektin avulla luomme pitkäaikaisia suhteita ja verkostoja, jotta voimme tutustua kirurgeihin ja toimia heidän kanssaan tulevaisuudessakin.”

Kliiniset tutkimukset ovat taloudellisesti riskipitoista tekemistä. Saatu rahoitus mahdollistaa, että tutkimukset voidaan tehdä laajasti useassa tutkimusyksikössä ja usean kirurgin kanssa. Vieläkin merkittävämpänä Paakinaho näkee, että EU-raha mahdollistaa yrityksen in-house -osaamisen lisääntymisen.

”Oma henkilökuntamme saa projektista entistä vahvemman asiantuntijuuden kliinisessä tutkimuksessa. Se tuo meille kilpailuetua. Lisäksi hyödymme vielä siinä, ettemme joudu enää ostamaan tutkimuksia kalliilla muilta, vaan pystymme tekemään ne itse”.

Kiinnostaako EU-rahoitus? Lue lisää erilaisista mahdollisuuksista täällä

Lue myös muista EIC-rahoituksen saaneista suomalaisyrityksistä


Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Biomendex Oy